Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Briest Ventspils naftas pā rdošana

Latvijā viena no lielākajām holdingkompānijām a/s Ventspils nafta (VN), kur ietilpst Ventspils naftas terminālis un a/s Latvijas kuģniecība (LK), tuvākā gada laikā gandrīz pilnībā var tikt pārdota par aptuveni 300-400 miljoniem eiro (no 210,8 līdz 281,1 miljonam latu), liecina Dienas rīcībā esošā informācija. Neoficiāli avoti vēsta, ka jūnija beigās teju ar visiem pašreizējiem VN akcionāriem ir parakstīts nodomu protokols par holdingkompānijas akciju pārdošanu austriešu miljardierim Martīnam Šlafam, kura dēls Deivids Aleksandrs Šlafs jau šobrīd atrodas VN padomē.

Austrieši darījumā gan, pēc avotu teiktā, piedalīšoties kā starpnieki, kas uzpirks teju visas VN akcijas, proti, no aptuveni vienpadsmit pārdevējiem (akcionāriem), arī lielākajiem - Vitol un Latvijas naftas tranzīta. Pēcāk VN esot iecerēts pārdot kādai no Krievijas naftas vai gāzes kompānijām. Kā iespējamie pircēji neoficiāli tiek minēti Krievijas gāzes milzis Gazprom, naftas vadu monopolkompānija Transņeft, kas jau pirms vairākiem gadiem esot izrādījusi interesi par VN pirkšanu, kā arī Krievijas naftas kompānija Rusņeftj. Ar tās partneri Šveices kompāniju Glencore International savukārt pirms vairākiem gadiem notika sarunas par VN termināļa iznomāšanu, liecina mediju vēstītais.

Uzticoties austriešiem

Ar Rūdolfu Meroni, kuram uzticēts pārvaldīt Ventspils mēra Aivara Lemberga aktīvus, kuru vidū, iespējams, ir arī netiešās intereses VN, Dienai nav izdevies sazināties. Par to, ka notiek sarunas par VN pārdošanu, Dienai neoficiāli sacīja vairāki VN pietuvināti cilvēki, bet daži neoficiāli zināja teikt par jau parakstītu nodomu protokolu starp VN akcionāriem un austriešuinvestīciju baņķieri. Jautāts par šādu protokolu, Baltijas asociācijas - transports un loģistika prezidents Jānis Jurkāns Dienai sākotnēji sacīja, ka «nodomu protokols ir tikai nodomu protokols, bet nav nekas taustāms». Pārjautāts, vai ar to viņš apstiprina, ka šāds nodomu protokols ir parakstīts, J. Jurkāns noteica, ka varot vien apstiprināt to, ka sarunas notiek. Iespējamais darījums, pēc neoficiāla avota teiktā, būšot ļoti sarežģīts, jo «iesaistīts ļoti daudz interešu. Ar pircēju viss skaidrs, pircējam ir nauda, bet pārdevējiem ne visiem ir prece, ko pārdot (..).» Pēc šī paša avota teiktā, austrieši guvuši uzticību no visiem potenciālajiem akciju pārdevējiem, bet jebkuram citam, kurš to mēģinātu panākt, būtu grūti iegūt šo akcionāru respektu. Jautāts, vai tas saistīts ar bažām par «uzmešanu», avots norādīja, ka ar šādu risku jārēķinās visu laiku. Turklāt darījums ir jūtīgs un esošajiem akcionāriem nozīmīgs, tāpēc viņi grib būt pārliecināti, ka viņiem visu samaksās un problēmu vairāk nebūs. Proti, ka pēkšņi neuzradīsies kāds advokāts vai pārstāvis un neteiks, ka «man vēl kaut kas pienākas».

Nopucēs un pārdos

«Darījuma jēga ir tāda, ka austrieši izpērk no Latvijas puses un tad pārdod paši tālāk. Austriešiem ir liela pieredze pirkt grūtus aktīvus, tie tiek iztīrīti, sakārtoti un pārdoti gala pircējam. Jebkurā gadījumā tādā stāvoklī, kāda VN ir šobrīd, neviens netuvosies,» tā saka avots. Pēc viņa teiktā, holdingkompānija jāsaved kārtībā, jo tā cietusi akcionāru cīņu dēļ. Arī bizness šobrīd tik labi neiet, piemēram, LK gada pirmajā ceturksnī strādāja ar vairāk nekā sešu miljonu latu zaudējumiem, bet VN holdings šajā laika posmā nopelnījis 300 tūkstošus latu iepretim pērn attiecīgajā laikā gūtajai četru miljonu latu peļņai. Iespējams, līdz lielākā daļa VN akciju nonāks austriešu rokās, paies pusgads, bet vēl divi gadi līdz austrieši holdingkompāniju «nopucēs un savedīs kārtībā», lai pārdotu tālāk. Viens no neoficiālajiem avotiem gan pilnībā nav pārliecināts, ka iespējamais darījums ar austriešiem notiks, jo «arī iepriekš bijis tā, ka vienojās (..). Dodu 50% uz 50%, ka VN pārdos». Otrs avots savukārt norādīja: ka jebkurā gadījumā darījuma sākšana, lai kā tas arī beigsies, vismaz kādu brīdi veicinātu «mieru starp akcionāriem». Līdzīgu viedokli Dienai pauda arī viena no VN mazākuma akcionāra Global Oil Services Limited pārstāvis Jānis Zelmenis: «Vēlu darījumam veiksmi, lai tas notiktos, jo tas būtībā atvieglos, uzlabos biznesa vidi, šie aktīvi varētu uzplaukt un darboties pilnvērtīgi, tos līdzšinējie akcionāru savstarpējie strīdi ir nenoliedzami novājinājuši.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas pieder

Ventspils naftas holdingā ietilpst:
Meitasuzņēmumi - SIA LatRosTrans (66%) un SIA Ventspils nafta termināls (51%)
Asociētie uzņēmumi - a/s Latvijas kuģniecība (49,94%) un SIA Futbola klubs Ventspils (21,25%)

Avots: Ventspils naftas 2010. gada
1.ceturkšņa finanšu pārskats

Kam pieder

Ventspils naftas akcionāri:
Vitol Group meitassabiedrība Euromin Holdings (Cyprus) Limited (49,05%)
A/s Latvijas naftas tranzīts 39,11%
Pārējiem katram pieder mazāk nekā 5% Ventspils naftas akciju, piemēram, Global Oil Services Limited, Avenue Emerging Markets Fund Ltd, Del Piero Financial Corp., SIA Reval Investments u. c.

Avots: Rīgas fondu birža, Ventspils nafta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?