Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Briti atklāj saspringtas priekšvēlēšanu cīņas

Trīs lielākās Lielbritānijas partijas - pašlaik valdošie leiboristi, kā arī konservatīvie un liberāldemokrāti - sākušas priekšvēlēšanu kampaņu, jo otrdien kļuva zināms, ka 6. maijā briti dosies pie balsošanas urnām, lai izraudzītos nākamos valsts priekšstāvjus. Vēlēšanu datumu paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, kuram pirms tam Bakingemas pilī notika saruna ar karalieni Elizabeti II. Viņa piekrita atlaist pašreizējo parlamentu.

Sola pārmaiņas

«Lielbritānija ir ceļā uz atveseļošanos, un nekas, ko mēs darām, nedrīkst to apdraudēt,» savas valdības ministru ielenkumā Dauningstrītā paziņoja G. Brauns un aicināja valsts iedzīvotājus pagarināt pašreizējās valdības mandātu. Viņš arī neaizmirsa pieminēt, no kāda sabiedrības slāņa ir cēlies, tādēļ solīja, ka «cīnīsies par smagi strādājošo vidusšķiras ģimeņu ar zemiem ienākumiem interesēm». G. Brauns uzskata, ka tikai leiboristi var paglābt Lielbritāniju no jaunas ekonomiskās krīzes, vēsta BBC.

Aptuveni tajā pašā laikā Konservatīvo partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja par Konservatīvo partijas priekšvēlēšanu kampaņas sākumu un aicināja vēlētājus atbalstīt «modernu konservatīvo alternatīvu», un solīja «jaunu sākumu». «Šīs vēlēšanas ir par mūsu ekonomikas nākotni, par mūsu sabiedrības nākotni. Tās ir vissvarīgākās vēlēšanas šai paaudzei, un to vadmotīvs ir: jums nav jāsamierinās ar vēl pieciem G. Brauna valdīšanas gadiem,» sacīja D. Kamerons un piebilda, ka cīnīsies «par visvairāk neievērotajiem, godīgajiem un smagi strādājošajiem valsts iedzīvotājiem».

Liberāldemokrātu līderis Niks Klegs uzsvēra, ka šīs nebūs «divu zirgu sacīkstes» starp abām lielākajām partijām un šoreiz jārēķinās arī ar viņa vadīto politisko spēku. «Tā būs izvēle starp veco politiku, ko piedāvā abas vecās partijas, un kaut ko jaunu, kaut ko atšķirīgu, ko piedāvājam mēs,» žurnālistiem paziņoja N. Klegs.

Sarežģītā sistēma

G. Braunam vajadzēja izsludināt jaunas parlamenta vēlēšanas, jo šogad vasarā beigtos pašreizējās Pārstāvju palātas piecu gadu darbības termiņš. Parasti premjerministrs jaunas vēlēšanas izsludina četrus gadus pēc iepriekšējām vēlēšanām, bet G. Braunam pagājušajā gadā šādu soli spert būtu bijis riskanti, jo viņa popularitāte tad bija ļoti zema.

Arī pēdējās sabiedriskās domas aptaujas nesola panākumus leiboristiem. Laikraksta The Guardian pasūtītā aptauja liecina, ka konservatīvos atbalsta 37%, bet leiboristus - 33% vēlētāju. Izdevuma Sun rīkotajā aptaujā D. Kamerona partiju atbalstījuši 41%, bet G. Brauna leiboristus - 31% respondentu.

Kopā tiek ievēlēti 650 parlamenta locekļi, tādēļ, lai iegūtu absolūto vairākumu un «vienpartijiski» izveidotu valdību, uzvarējušajai partijai jātiek pie 326 vietām.

Apskatnieki prognozē, ka vēlēšanās uzvarēs konservatīvie, tomēr viņiem neizdosies iegūt absolūto vairākumu, tas nozīmē, ka D. Kamerons pat var netikt pie valdības veidošanas. Izšķirošais tad var būt liberāldemokrātu lēmums, kurai no partijām pieslieties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?