Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Brīvai, bagātai un laimīgai būt!

Prieks cilvēku sejās, daudz smaidu un ieinteresētības. Bija atlikušas vairs tikai dažas dienas līdz svētkiem, kad devos Vecrīgas ielās skatīties, kā Rīga staro. Iegāju kādā veikaliņā Brīvības ielā. Pie letes, aiz kuras stāvēja pārdevēja, jauna, pēc akcenta spriežot, krievu tautības meitene, par pirkumiem norēķinājās kāda sirma kundzīte.

Abu saruna nebija īpašas uzmanības vērta, līdz jaunā sieviete ievaicājās: «Sakiet, lūdzu, visi tagad staigā ar sarkanbaltsarkanām lentītēm pie atloka. Arī jums ir. Es arī tādu sev gribētu, bet kur tās var nopirkt?» Pircēja izstāstīja pārdevējai - pirkusi audumu veikalā. «Bet pagaidi, meitiņ, tu arī tādu sev gribi? Es pameklēšu!» un sāka taustīties pa kabatām. Kundze domājot, ka viņai vēl kāda ir aizķērusies, kas nav satiktiem paziņām uzdāvināta... Un izvilka no kabatas lentīti, lai to pasniegtu pārdevējai. Tas mirdzums acīs - tas bija ko vērts! Viņas abas izskatījās tik apmierināties ar šo sarunu, ar dzīvi, ar šo valsti un draudzības sajūtu. Tā šogad aizvadītajos svētkos šķitusi daudz izteiktāka nekā citugad, arī Senioru Dienas lasītājai Laimas kundzei.

Mīlēt ir gods

«Varbūt mums nav īpašu sasniegumu, nav ar ko palepoties Latvijas dzimšanas dienā, toties mums bija un ir saglabājusies patriotisma sajūta. Mīlēt šo zemi tomēr ir gods,» uzskata Laimas kundze. Ar mazmeitu viņas izstaigājušas Staro Rīga objektus. «Vecrīgā noskatījos: smalkajos krogos ļaužu nav daudz - tā tāda krietni atsvešinātāka greznība nekā valdīja ielās, kur ļaudis itin kā pārvērtās - izturējās draudzīgāk, viens otru pieklājīgi uzrunāja. Man ļoti patika gondola Rīgas biržas namā. Ļaužu tur bija ka biezs, un ik pēc brīža atskanēja ovācijas un bravo. Šī videoinstalācija patiesi bija fascinējoša. Šķita - esam citā gadsimtā, pat ūdens auru varēja sajust. Venēcija droši vien patiesi ir burvīga. Bet, lai cik skaista un romantiska, tā tomēr ir sveša zeme. Latviju pret to nemainītu, lai arī mūsu platuma grādu drēgnums un vēji jau krietni kož kaulos,» - tā Laima.

Burvīgs bijis arī Pulvertornis, uz kura varēja lasīt mīļas īsziņas - atzīšanās mīlestībā gan Gunčam, gan Ieviņai, gan draugiem un ģimenei, gan Latvijai. «Mēs esam radoša, gudra un laba tauta. Un to negāciju mūsos nemaz nav tik daudz, lai nespētu svētkus svinēt,» uzskata Laima un turpina: «Vai nīgrumā sapīkt, kā viena kundzīte, kura veikalā pirka maziņu gabalu gaļas, kurnēdama, ka viss tikai paliekot dārgāks un dārgāks, bet pie pensijas neviens nepieliek. Nepieliek gan - no kurienes gan lai pieliktu? Vai tāpēc burkšķēt uz visu pasauli? Kādam vienmēr būs par maz. Kādam vēl mazāk. Tomēr tā gaisma sirdī ir jātur spoži, jo neviens cits kā mēs paši savu dzimto zemīti neizauklēsim.» Laimas kundze saka - viņa esot lepna par skolu jaunatni. «Cik gaiši un gudri tagad aug bērni, ar patriotisma sajūtu - daudz izteiktāku nekā pirms gadiem desmit. Paldies tiem, kas viņiem to iemāca, mīlēt šo zemi un valsti tādu, kādu esam radījuši!»

Tiesa, kaut ne visi pensijas vecuma ļaudis jutušies apmierināti, jo aizskarti labklājības ministres Ilzes Viņķeles izteikumu dēļ, arī Helēna atzīst - svētki bija izdevušies. «Staro Rīga bija ļoti skaisti! Vakaros ar ģimeni izstaigājām pilsētas apskates objektus - visur tāds gaišums! Man šķiet - cilvēki kļuvuši patriotiskāki, visu nedēļu ar sarkanbaltsarkanajām lentītēm staigāja. Malači! Protams, arī man tāda bija!» lepojas Helēna.

Dzintara mūžību dot

Arī dzejniecei Vēsmai Koklei-Līviņai šie bijuši īpaši svētki, jo tieši 18. novembrī viņa bija iecerējusi apmeklēt Likteņdārzu. «Es mīlu Latviju, savu zemi, un par godu Latvijas dzimšanas dienai esmu uzrakstījusi dažas rindiņas - ar vēlējumu dzimtajai zemei:

Tev, Latvija, mūžīgi mūžīgai būt,

Paaudžu paaudzēm uz šīs zemes augt.

Slavu un darba mīlestību gūt,

Tev, Latvija, stiprai un varenai būt!

Savai valodai dzintara mūžību dot

Un plašajā pasaulē redzamai kļūt -

Brīvai, skaistai, bagātai un laimīgai.»

Vēsmas kundzei aizvadītie svētki vienmēr bijuši tuvi. «Es ļoti priecājos par visu, kas notiek. Martā man būs 82 gadi. Gadu daudz, bet uz kājām turos un ča-ča-ča arī vēl uzdejoju. Pēc pāris mēnešiem organizēšu savu izstādi Rīgā. Tad aicināšu seniorus uz tikšanos savā izstādē!» sola Vēsmas kundze no Alūksnes.

Par tiem, kas jūrā

Sveicienus ar Senioru Dienas starpniecību, kaut svētki jau aizvadīti, sūta seniori arī no otra Latvijas gala, no Pāvilostas.

Pensionēts tālbraucējs kapteinis Valdis Stūre raksta: «Gribētos sūtīt viskvēlākos sveicienus mūsu - latviešu - flotes veterāniem un tāpat aktīvās flotes darboņiem gan tepat Latvijā, gan citur plašajos planētas Zeme nostūros!

Diemžēl arvien vairāk mēs, latvieši, kļūstam par pakalpiņiem citu valstu bagātniekiem. Arvien vairāk latviešu darba augļi palielina svešzemnieku maku biezumu - laikam jau tāpēc es uzskatu, ka Pāvilostā apsveicama ir zivju apstrādes kompleksa vadītāja Cepļajeva V. un Liepājā - SIA Vētra - S vadītāja Stankeviča M. (protams, arī daudzu citu firmu vadītāju) nostāja, kas ar rokām, galvu - un varbūt pat zobiem - dara visu iespējamo un pat neiespējamo, lai noturētu savus uzņēmumus «virs ūdens». Tas ir, saglabātu tos Latvijai - lai kā censtos tos sev iegūt gan krievi, gan igauņi, gan dāņi.

Septiņas pēdas zem ķīļa un ne asakas, latvieši!

Un neaizmirstiet arī tradicionālo:

«Par tiem, kas JŪRĀ!»»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?