Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Būves regulēs apdrošinātāji

Jaunais būvniecības likums, pie kura strādāts daudzus gadus, stāsies spēkā pēc dažām dienām - 1. februārī. Starta brīdim tuvojoties, diskusijas ap gaidāmajām izmaiņām kļūst arvien karstākas. Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji apgalvo, ka Ekonomikas ministrijas (EM) rastais veids, kā risināt problēmas būvniecības nozarē, lobē apdrošinātāju intereses.

Likums nosaka, ka gan būvdarbu vadītājiem, gan būvuzraugiem obligāti būs jāiegādājas civiltiesiskā apdrošināšana. Ja tiks konstatēti pārkāpumi vai notiks kāds negadījums, apdrošināšanas polises cena nākamajā gadā kļūs dārgāka. Līdz ar to būvniecībā iesaistītajiem būšot motivācija strādāt kvalitatīvi. Tomēr LBS pārstāvji pauž neizpratni par gaidāmajām izmaiņām un norāda, ka apdrošinātājs informāciju par notikušo nelaimi saņems tikai pēc avārijas, un tas neļaus novērst traģēdiju. «Tas ir reāls apdrošināšanas kompāniju lobijs. Tas nesakārtos būvniecības nozari,» Dienai izsaucas LBS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume. Viņš arī neizprot, kā šādu sistēmu varēs kvalitatīvi īstenot: «Kā varēs izsekot visas personas pa visām sadaļām? Tur taču ir ne tikai būvinženieri, bet arī elektroinženieri, gāzinieki, ūdensapgādes un siltumapgādes speciālisti, melioratori, hidrobūvnieki. Viņu kopā ir vairāk nekā 14 000.»

Sods ar mazām kļūdām

EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (Reformu partija) izskanējušos pārmetumus pilnībā noraida. Viņš atklāj, ka pašreizējais likums attiecībā pret pārkāpumiem ir ļoti nepilnīgs. Ja Zolitūdes traģēdijas gadījumā tiek meklēti vainīgie, lai tos sauktu pie kriminālatbildības, tad mazāki pārkāpumi, kur nav bojā gājušo un cietušo, paliek nepamanīti. Obligātā apdrošināšana ļaus piedzīt līdzekļus arī par salīdzinājumā mazākiem pārkāpumiem. «Ja būvnieks regulāri pieļaus kļūdas un tās parādīsies viņa personīgajā apdrošināšanas vēsturē, apdrošināšanas prēmija, kas vajadzīga, lai strādātu, būs tik augsta, ka vairs nebūs iespējams strādāt,» klāsta V. Ķirsis. Kā piemēru viņš min civiltiesisko apdrošināšanu automašīnām - ja auto izraisa avāriju, apdrošināšanas kategorija kāpj, un nākamajā reizē, apdrošinot savu auto, ir jāmaksā vairāk.

Pārmetumus noliedz

To, ka tiek lobētas apdrošinātāju intereses, noliedz arī paši apdrošinātāji. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins saka, ka jaunais būvniecības likums nozares biznesu neattīstīs, tieši pretēji - būšot liela ķēpa. «Tur no apdrošinātāju interešu lobēšanas nav ne smakas. Nozarei tīri no biznesa viedokļa šāds neliels apdrošināšanas veids ar ļoti smagu administrāciju nav vajadzīgs. Minimālie limiti, kādi tur iestrādāti, ir vairāk ņemšanās un papīru smērēšana nekā reāls bizness. Cits jautājums ir tas, ka tas kaut nedaudz sakārtos jomu un ievedīs pareizā virzienā, lai būvspeciālisti sāktu atbildēt par savām kļūdām,» norāda J. Abāšins.

Tikmēr būvinženieru nozares pārstāvji uzstāj uz savu. Žurnāla Būvinženieris redaktore Mārīte Šperberga Dienai norāda, ka EM, veidojot likumu, nav konsultējusies ar spēcīgiem būvniekiem, kas saprot procesus. «Tagad likumu gatavo juristi, nevis nozares pārstāvji. Tad, kad būvniecība bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) paspārnē, viss bijis citādi, likumu izveidoja gada laikā, un tas notika, konsultējoties ar būvniecības speciālistiem. Lielākā EM nelaime ir tā, ka pie katras jaunas vadības EM sāk visu pilnīgi no jauna,» stāsta M. Šperberga.

V. Ķirsis gan pārmetumus, ka likuma izveidē maz iesaistīti nozares pārstāvji, noraida. Būvniecības profesionāļi vienmēr esot bijuši klāt visos posmos pēdējos teju četros gados, kad par jauno likumu notikušas intensīvākās sarunas. V. Ķirsis LBS pārmetumus saista ar to, ka jaunais likums ierobežos savienības iespējas eksaminēt nozares speciālistus, jo procesā iesaistīsies pati ministrija. «Es saprotu, ka viņiem bija izdevīgas pozīcijas, diezgan liela vaļa. Ar jauno likumu mēs viņus diezgan lielā mērā iegrožojam, un tas ir viens no neapmierinātības cēloņiem. Tas lai paliek viņu ziņā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?