Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ceļ atomelektrostaciju Baltijai kaimiņos

Kaļiņingradas atomelektrostacija (AES), kas pazīstama arī ar nosaukumu Baltijas AES, atšķirībā no Visaginas AES vairs nav tikai projekts uz papīra. Bez trokšņa, bet mērķtiecīgi elektrostacijas būvniecība sākās jau 2010. gadā, un tai ir izredzes tikt uzbūvētai plānotajā laikā līdz 2017. gada nogalei.

Baltijas valstu atbildīgo institūciju ziņojumos par reģiona elektroenerģijas tirgus attīstības perspektīvām Baltijas AES minēta reti. Savukārt eksperti neslēpj, ka, par spīti lētu elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu trūkumam, jaunā AES reģionā netiek gaidīta ar atplestām rokām, jo tā var nostiprināt Krievijas ietekmi.

Baltiešiem savu interešu aizstāvībai ir spēcīgs trumpis - bez Lietuvas piekrišanas AES būtisku lomu Baltijas tirgū spēlēt nevarēs, un Lietuva neslēpj, ka savienojumu attīstībai piekrišanu dot nevēlas. Šī iemesla dēļ politiskās kaislības ap projektu saasinās, un nesen medijos izskanējusi ziņa, ka projekts apturēts, lai vērtētu iespēju plānoto reaktoru vietā uzstādīt mazākus. Bijušais Lietuvas premjers Andrus Kubiļus jau paudis viedokli, ka šāds lēmums nozīmē «projekta apturēšanu uz nenoteiktu laiku».

Krievijas koncerns Rosenergoatom šo informāciju kategoriski noliedz, apgalvojot - tiekot apsvērta tikai iespēja uzstādīt mazākas jaudas energoblokus papildus plānotajiem, lai nodrošinātu elastīgākas ražošanas iespējas.

Jauda pārsniedz patēriņu

Jau sākot Baltijas AES būvniecību, Krievija neslēpa, ka 2400 megavatu (MW) elektrostacijas projekts sākts, rēķinoties ar peļņu ārvalstīs, jo Kaļiņingradas reģions jau tagad ražo vairāk elektrības, nekā patērē. No 2010. gada, kad tika pabeigta 900 MW jaudīgās Kaļiņingradas TEC-2 būvniecība, reģionā tiek saražotas aptuveni 6,7 teravatstundas (TWh) elektrības gadā, bet patēriņš veido tikai 4,2 TWh. Lielākā patēriņa slodze līdz šim reģionā bijusi tikai 800 MW. Pārpalikumu apgabals spēj pārvadīt tikai caur Lietuvas energosistēmu, kuru ar Kaļiņingradu savieno trīs 330 kilovoltu (kV) un trīs 110 kV elektropārvades līnijas ar kopējo pārvades jaudu līdz 680-700 MW, kuras spēj pārvadīt līdz 5 TWh gadā.

«Baltijas AES bloku kopējo plānoto jaudu - 2400 MW - bez tīkla rekonstrukcijas nav iespējams izdot Baltijas valstu tīklos. Ar Kaļiņingradas apgabalu robežojas tikai viena no Baltijas valstīm - Lietuva, kuras pārvades sistēmas operators iebilst pret tīkla rekonstrukciju,» situāciju raksturo kodolenerģētikas eksperts, Latvenergo izpētes un attīstības speciālists Valdis Gavars un norāda, ka tehniskas grūtības Baltijas AES darbībai rada arī energobloka elektriskās jaudas rezervēšanas jautājums. Elektropārvades sistēmā tiek ievērots princips, ka avāriju novēršanas nolūkā lielākajai ražošanas vienībai, piemēram, reģiona vai valsts lielākajam energoblokam, tiek nodrošinātas ātri iedarbināmas rezerves jaudas, kas sāk ražošanu un novērš sistēmas avāriju, ja šis energobloks iziet no ierindas. Savulaik Baltijas valstīs lielākie energobloki (1300 MW) bija Ignalinas AES, un kā rezerves jaudas tiem tika izmantotas Daugavas hidroelektrostacijas Latvijā un Lietuvas Krones hidroakumulācijas elektrostacija. «Kaļiņingradā šādu jaudu nav - un nav arī spēcīgu pārvades tīklu savienojumu,» uzsver V. Gavars.

Vajag Lietuvas labvēlību

Baltijas AES būvnieki neslēpj, ka paļaujas tieši uz pārvades jaudu attīstību kaimiņvalstīs, un ar Lietuvas-Zviedrijas, Lietuvas-Polijas, kā arī Latvijas-Igaunijas-Somijas starpsavienojumu palīdzību cer elektrību piedāvāt arī Ziemeļvalstīs. Turklāt Krievija apsver iespēju būvēt 2000 MW pārvades kabeli uz Vāciju. Taču gan Latvenergo, gan arī Igaunijas energokompānijai Eesti Energia piederošās kompānijas Enefit pārstāvji uzsver, ka tas, vai Baltijas AES saražotā enerģija nonāks Baltijas un Ziemeļvalstu tirgū, galvenokārt būs atkarīgs tieši no Lietuvas lēmumiem par pārvades jaudu palielināšanu. Ja Lietuvas-Kaļiņingradas starpsavienojumi tiks attīstīti, citas valstis nevarēs likt šķēršļus Krievijas elektroenerģijas plūsmām Baltijā.

«Ja Kaļiņingradas AES saražotajai elektroenerģijai tiks radīti nepieciešamie starpsavienojumi un tā nonāks Eiropas Savienībā (ES), to varēs brīvi tirgot visā ES, izmantojot tā brīža infrastruktūru, tāpat kā citu ES saražoto elektroenerģiju,» skaidro Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Arī V. Gavars norāda, ka pārvades sistēmas operatoriem jānodrošina vienlīdzīga pieeja pārvades tīklam un tā izmantošana saskaņā ar kopējiem šo tīklu izmantošanas noteikumiem, un to izmantošanu var ierobežot tikai tīklu pārvades jaudas.

Spēja konkurēt - neskaidra

Jautājums, cik Baltijas AES ražotā enerģija būs konkurētspējīga, gan joprojām ir neskaidrs. Krievijas koncerns Rosenergoatom pirms dažiem gadiem deklarēja, ka Lietuvai spēs piedāvāt elektrības cenu ap 53,5 eiro par vienu megavatstundu (MWh). Šāda cena ir aptuveni līdzvērtīga pašreizējai elektrības cenai Lietuvas apgabalā Nord Pool Spot biržā, bet augstāka nekā cena Ziemeļvalstīs un Igaunijā.

Latvijas un Igaunijas enerģētiķi uzsver, ka izteikt prognozes par iespējamo cenu periodā pēc četriem pieciem gadiem ir grūti un arī pašas AES piedāvājums var mainīties. «Cenu elektrībai, ko plāno ražot Baltijas AES, noteiks tirgus pieprasījums un piedāvājums,» skaidro V. Gavars. Viņš arī norāda - nav skaidrs, vai projekts tiks pabeigts laikā, jo arī Krievijā ir vairāki AES projekti, kas pretēji būvnieku prognozēm tomēr ievērojami aizkavējušies. Savukārt J. Bethers uzsver, ka «šobrīd labākais nākotnes cenas novērtējums ir biržas nākotnes piegāžu cena, un, piemēram, Somijā un Zviedrijā tā ir zem 40 eiro par MWh».

Abu energokompāniju pārstāvji atturas prognozēt, vai nākotnē Latvijas un Igaunijas energokompānijas pirktu elektrību no Baltijas AES, norādot, ka to noteiks gan komerciāli apsvērumi, gan arī tas, vai Baltijas AES saražotās elektrības realizāciju tirgū atļaus likumdošana. Tiesa, ja līdz Baltijas AES nodošanai ekspluatācijā Lietuva nebūs paspējusi izveidot jaunus savienojumus ar Ziemeļvalstīm un vēl nebūs pastiprināts Latvijas-Igaunijas savienojums, Krievijas ietekme uz elektrības cenu un piegāžu struktūru Lietuvā saglabāsies augsta un attiecīgi Baltijas AES uz laiku spēs ietekmēt Lietuvas elektrības tirgu tikpat lielā mērā, cik patlaban Kaļiņingradas TEC-2. Papildus tam Krievija, būdama pagaidām vienīgais Lietuvas un Latvijas dabasgāzes piegādātājs, var ietekmēt arī elektrības ražošanas pašizmaksu Lietuvas un Latvijas elektrostacijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Baltijas AES

Uzstādītā jauda: ap 2400 MW, divi VVER 1200 tipa energobloki ar 1150-1200 MW jaudu.
Plānotais ražošanas apjoms: ap 17,2 TWh gadā
Plānotais eksporta apjoms uz Baltijas valstīm: 1000 MW, 7,5 TWh
Pieejamā pārvades jauda un apjoms uz Lietuvu: 700 MW, līdz 5 MWh
Ražošanu plānots sākt: 2017. gada 22. decembrī
Avoti: Rosatom, Litgrid, SO JES

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?