Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ceļš būs ilgāks un dārgāks

Nepiemērotāku laiku vilciena atcelšanai grūti iedomāties - tūlīt sāksies atkusnis, un ar autobusu pa zemes ceļiem izbraukt nevarēs. Tā Reņģes stacijā spriež viens no pēdējā vilciena reisa pasažieriem un stacijas priekšniece Vaira Ošeniece. Parasti maršrutā no Lietuvas pierobežā esošās Reņģes uz Rīgu norīkotais vilciens esot bijis vecākais, kāds vien var būt, turklāt auksts.

Pirmdienas rītā atvadu reisā gan atsūtīts samērā komfortabls un labi apsildīts sastāvs ar mīkstajiem sēdekļiem, kas iepriekš braucis uz Ventspili. Uz turieni vilciens vairs nekursē kopš 15.februāra. Lai arī līdz Jelgavai trīs vagoni brauc pustukši, grūti iedomāties, ka visus šos cilvēkus varētu ietilpināt vienā autobusā. Auces novadā nedēļas laikā tika savākti 2467 paraksti, protestējot pret vilciena slēgšanu.

Solījumiem netic

«Mēs jau vēl ceram, ka vilcienu atliks atpakaļ. Gribu redzēt, kā autobuss pa zemes ceļu tiks te iekšā, kad dubļi šķīdīs. 20 kilometru posms jābrauc stundu, ja negrib salauzt mašīnu. Te saiet kopā Zemgales aste un Kurzemes aste, novada centrs ir Saldū, 50 km attālumā, un nevienam mūs nevajag,» situāciju raksturo V.Ošeniece. Divām Reņģes stacijas darbiniecēm gan darbvietas pagaidām ir saglabātas. Īpašas ticības, ka solījumi tiks pildīti un situācija nepasliktināsies, nav arī pasažieriem. Studente Baiba, kas līdz šim uz Rīgu devās katru pirmdienas rītu, spriež, ka ar laiku autobusa reisus arī samazinās, aizbildinoties, ka nepietiek braucēju. Students Andris domā, ka tagad uz Rīgu būs jābrauc jau svētdienas vakarā ar autobusu. Apguldē iekāpušie puiši Oskars un Mārtiņš katru dienu brauc strādāt uz Rīgu, bet pēc vilciena likvidēšanas darbavietā deviņos nokļūt nepaspēs. Pastāv risks, ka darba devējs atradīs citus darbiniekus. Turklāt maksāt par braucienu nāksies krietni dārgāk - no Reņģes līdz Rīgai ar vilcienu varēja aizbraukt par Ls 2,75, ar autobusu - par Ls 3,30- 3,40. No Apguldes līdz Rīgai ar diviem autobusiem brauciens izmaksās ap Ls 3 līdzšinējo 1,95 vietā.

Nedomā par attīstību

Valstij nav redzējuma, kā jāattīstās reģioniem Latvijā, uzskata Auces novada domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis: «Mums jau ir negatīva pieredze kopš 2006.gada, kad atcēla vienu vilcienu uz Reņģi, kuru izmantoja galvenokārt skolēni. Autobusi ir tik pārpildīti, ka visi bērni tajos nevar tikt iekšā, un vecāki spiesti vest bērnus no Bēnes uz iepriekšējo pieturu, lai viņi tiktu līdz skolai! Slikto ceļu dēļ daudzi cilvēki vispār tiks atgriezti no sabiedrības.» Valsts SIA Autotransporta direkcija (ATD) un a/s Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji gan pauduši gatavību vēl turpināt dialogu 18.martā un 22.maijā, kad notiks sapulces ar ieinteresētajiem iedzīvotājiem. Ceļu uzturēšanas klase tikšot paaugstināta no C uz B līmeni problemātiskākajiem autoceļu posmiem. Sarežģītākajā posmā Vītiņi-Vadakste varot nosūtīt «specifisku transportu». ATD ar autopārvadātājiem mēģināšot vienoties par mēnešbiļešu ieviešanu.

Taču galvenais jautājums ir par iespēju reisu kādreiz atjaunot. «Viss atkarīgs no pasūtījuma - ja ATD teiks, lai braucam, mēs brauksim. Sliedes tiks saglabātas. Ja dotāciju nevar iedot, ir jāslēdz nerentablākie reisi. Reņģes maršrutā ieņēmumi no biļetēm nosedza 11% no visām izmaksām. Atstāt satiksmi uz pāris reizēm nedēļā nozīmētu visu tikai vēl vairāk sadārdzināt,» izteicās a/s Pasažieru vilciens pārstāve Antra Viļuma. Iedzīvotāji toties cer, ka Lietuvā atjaunos sliedes līdz Mažeiķiem un līdz ar to šajā līnijā atgriezīsies dzīvība. A/s Lietuvos gelenžikeliai pārstāvis Gidmants Guds pastāstīja, ka ar a/s Mažeikiu nafta vadību panākta vienošanās par maršruta izpēti, bet divu gadu laikā varētu nonākt līdz konkursam par sliežu ceļu izbūvi, apgūstot ap 41 miljonu litu (Ls 8,36 milj.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?