Taujāts par recepti senioriem, Aigars mirkli padomā: «Saka, ka latvieši esot reņģēdāji, un tur nav nekā slikta! Reņģe ir ļoti garšīga! Pirmās Latvijas laikā tā bija viena no Latvijas eksporta precēm, ko eksportēja uz gandrīz 20 valstīm. Eksporta apjoms sasniedza gandrīz 1000 tonnu gadā. Daudzas tautas, kuras dzīvo pie jūras, var saukt par reņģēdājiem. Dīvaini būtu, ja tā sauktu čehus vai šveiciešus! Liels pluss reņģei arī tas, ka ļoti lēta. Novēroju, ka Centrāltirgū reņģes izpērk ātrāk nekā citas zivis. Tātad lēti, labi un ļoti garšīgi - daudziem tas ir svarīgi, jo krīze Latvijā beigusies tikai pa televizoru. Lasot avīzes, patiesība ir cita.»
Aigars Jansons piedāvā visvienkāršāko reņģu pagatavošanas recepti: ceptas reņģes, taču ar nelielu garšas akcentu. «Iemarinēšu reņģes lielā daudzumā diļļu, tas zivīm piedos īpašu diļļu aromātu, tādu pašu kā vārītiem vēžiem.»
Tirgū Aigars nopirka trīs kilogramus svaigu reņģu. Kopā ar pārējām izejvielām tas maksāja ap diviem latiem.
Sastāvdaļas: svaigas reņģes, diļļu kāti, dilles, olas, milti, eļļa, sāls, pipari.
Gatavošana: reņģes nomazgā, nogriež tām galvu un iztīra vēderiņu. Diļļu kātus sagriež 10 cm garos gabalos, sadauza ar naža augšpusi, lai no diļļu kātiem vieglāk izdalītos sula. Diļļu kātus apber ar četrām tējkarotēm sāls un nedaudz saspaida ar rokām. Traukā liek iztīrītās reņģes, diļļu kātus, nedaudz smalki sagrieztu diļļu un atstāj uz 30 minūtēm iemarinēties (trauku pārklāj ar pārtikas plēvi vai foliju).
Kamēr reņģēs ievelkas diļļu aromāts, gatavo mīklu. Bļodā iesit četras olas, pieliek klāt sasmalcinātas dilles, sāli, miltus un svaigi maltus piparus. Sajauc ar ūdeni vai gaišo alu tā, lai izveidotos krējuma konsistencei līdzīga mīkla.
Pannā uzkarsē eļļu un liek virsū mīklā iemērcētas reņģītes. Cep minūti no vienas puses un minūti no otras - lai būtu zeltaina garoziņa.
«Svaigi ceptas, siltas reņģes ir fantastiski garšīgas! Vai jūtat kolosālo diļļu aromātu, no kura siekalas saskrien mutē? Baltijas jūras sudrabs ir ienācis jūsu virtuvē, pamēģiniet, un labu apetīti!» iesaka Aigars Jansons.