Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Cer izdzīvot, būdami vienīgie liberāļi

Kopš deviņdesmitajos gados populārās varas partijas Latvijas ceļš likvidēšanas Latvijā vairs nav neviena politiskā spēka, kas pārstāv liberālās vērtības. To aizstāvībā savu nākotni redz Latvijas attīstībai, ko sestdien kongresā atzina arī tās priekšsēdis Juris Pūce. Kopš iepriekšējā kongresa partija ir pārlikusi uzsvarus, un tagad debatēs viens no dominējošajiem tematiem bija Kopdzīves likums, par kuru pēc Latvijas attīstībai iniciatīvas sabiedrības iniciatīvu portālā Mana balss notiek parakstu vākšana.

Latvijas attīstībai (LA) dibināta pirms diviem gadiem, tajā ir 264 biedri. Tas bija viens no pieciem jaunajiem spēkiem, kas startēja 12. Saeimas vēlēšanās, bet atšķirībā no Latvijas Reģionu apvienības un No sirds Latvijai Saeimā neiekļuva - par Latvijas attīstībai nobalsoja 8156 jeb 0,89% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. Toreiz vēlēšanu apgabalu līderi bija J. Pūce, Edgars Jaunups, Rihards Pīks, Einars Repše un Vladimirs Reskājs. Divi no viņiem kongresa tribīni vairs neizmantoja.

Latvijas attīstībai uz politiskās skatuves uzveda bijušais Jaunā laika līderis E. Repše, kuru atbalstīja arī pazīstami uzņēmēji, viņus vairs starp delegātiem nemanīja. Arī E. Repše kongresā vairāk bija kā novērotājs, kaut arī joprojām ir valdes loceklis. Uz Dienas jautājumu par tagadējo nodarbošanos bijušais premjers E. Repše atbildēja: «Esmu brīvmākslinieks. Latvijā es nevienam neesmu vajadzīgs.» Viņš piedaloties starptautiskajās konferencēs, piemēram, Horvātijā, Ukrainā, kur uzstājoties ar lekcijām. Uz vaicāto, kādu redz LA nākotni, E. Repše atbildēja: «Nav runa par partiju. Runa ir par valsts nākotni, ko nevarēs nodrošināt bez politiskās gribas veikt reformas. Mums bija kvalitatīvs piedāvājums, bet diemžēl tas netika saklausīts.»

V. Reskājs telefona īsziņā atzina, ka aiziešana no LA emocionāli nav bijis viegls lēmums. «Taču es neredzēju vairs sev vietu šajā partijā. Tās tēmas, kas bija prioritāras, dibinot partiju, palika ēnā, bet par centrālo jautājumu kļuva Kopdzīves likums, kas bija pārsteigums vairākiem biedriem. Uz tādiem pamatiem negribu būvēt savu politisko karjeru,» atzina V. Reskājs. Priekšsēža ziņojumā bija norādīts, ka no LA ir aizgājuši 16, bet iestājušies 42 jauni biedri. LA mērķis ir dubultot tās skaitlisko sastāvu, izvēršot aktīvu jaunu biedru piesaistes kampaņu sociālajos tīklos. No agrākajiem LA kodola cilvēkiem kongresā vēl piedalījās Andrejs Žagars, Baiba Fromane un Emīls Jakrins.

Pirms kongresa Diena uzklausīja arī Vienotības tā dēvētā liberālā spārna domas par LA, bet nekas neliecināja, ka šie cilvēki plānotu pievienoties J. Pūces vadītājai partijai. Varēja noprast, ka iemesls, iespējams, ir arī tas, ka viens no LA faktiskajiem līderiem ir bijušais Jaunā laika biedrs E. Jaunups, ar kuru savulaik bijušas viedokļu atšķirības. Saeimas deputātes Ilzes Viņķeles atbilde gan bija diplomātiskāka: «Man ir simpātiska viņu jeb faktiski viena cilvēka [domāts Juris Pūce] enerģija, kā arī skaidrs ideoloģiskais pozicionējums. Viņiem joprojām ir mērķtiecīga kampaņa medijos, kas liecina par labām attiecībām ar sponsoriem. Taču šī partija vairāk pārstāv ultraliberālo galu, un neesmu pārliecināta, vai tas sakrīt ar Latvijas liberāļu gaidām.»

J. Pūce runā sacīja: «Pirmo gadu mēs iesākām ar lielām cerībām un noslēdzām ar vilšanos. Otro gadu sākām ar apņēmību.» Viņš, tāpat kā E. Jaunups un vēl vairāki debatētāji, uzsvēra centienus veidot modernu Rietumu valsti. Runātāji kritizēja Saeimas noteiktās tikumības normas un sabiedrībā īstenoto «neiecietību pret homoseksuāļiem», kā arī vēršanos pret bēgļu uzņemšanu. E. Jaunups atgādināja, kā pēc Aināra Šlesera vadītās Latvijas Pirmās partijas iniciatīvas Satversmē ir nostiprināts laulības jēdziens kā savienība starp vīrieti un sievieti, kas, viņaprāt, «aizcirta durvis tolerancei pret dažādu formu kopdzīves modeļiem». Partijas biedra Ritvara Tauriņa vadībā LA veidos arī savu uzņēmēju klubu. LA ir bijusi aktīva - tā rīkojusi piketu pie Saeimas pret Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumiem, kā arī vērsusies Satversmes tiesā par nepieņemamo uzņēmumu valdes locekļu papildu atbildības regulējumu. Portālā Mana balss LA rosināja arī parakstu vākšanu par valsts līdzfinansējuma saglabāšanu privātajiem bērnudārziem. J. Pūce kritizēja haotisko un neprognozējamo valsts nodokļu politiku. LA ir savs piedāvājums izglītības, kā arī veselības sistēmas reformai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?