Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Cer, ka mazāks PVN slāpēs inflāciju

Nodokļu samazināšana Latvijā varētu sākties jau pēc diviem mēnešiem - no 1. jūlija iecerēts samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 22% uz 21%, kam nākamgad sekos arī darbaspēka nodokļu samazināšana, vakar pēc Reformu vadības grupas sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Noprotams - ja par PVN samazināšanu politiķi tikuši skaidrībā gan savā starpā, gan vienojušies ar tā dēvētajiem sociālajiem partneriem (uzņēmējus, darba devējus un ņēmējus pārstāvošas organizācijas), tad par darbaspēka nodokļu mazināšanu cīņa vēl priekšā.

Kopējā nodokļu mazināšanas ietekme uz valsts budžetu nākamgad varētu sasniegt aptuveni 100 miljonus latu.

Finanšu ministrija (FM) piedāvājusi visai pieticīgu scenāriju darbaspēka nodokļu mazināšanai, kur iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) no nākamā gada sākuma saruktu par vienu procenta punktu (no 25% uz 24%), bet neapliekamais minimums tiktu palielināts no 45 līdz 60 latiem (agrāk publiskajā telpā figurēja 90 lati). «Izskatīt iespēju par PVN samazināšanu mēs piekrītam tikai kopā ar darbaspēka nodokļu mazināšanu. Darba devēju viedoklis ir, ka darbaspēka nodokļi ir numur viens, kas jāmazina,» sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone, atzīstot, ka FM piedāvātais IIN samazinājums par vienu procenta punktu ir visai neliels. Noprotams, ka viena no sociālo partneru prasībām ir no nākamā gada palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām (šobrīd 70 latu), turpināsies arī sarunas par neapliekamo minimumu - kad un kādā apjomā tas ieviešams. IIN samazināšana un minēto nodokļa atvieglojumu pieaugums dotu jūtamāku efektu uz iedzīvotāju ienākumiem, īpaši cilvēkiem ar zemākām algām, kuru ģimenēs aug vairāki bērni.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pēc sēdes norādīja, ka galvenais diskusiju objekts tuvākajās nedēļās būs par darbaspēka nodokļu mazināšanu, par ko esot jāgūst skaidrība, vēl pirms tiek pieņemts lēmums par PVN mazināšanu. «Mums ir skaidri jārāda, ka turpinām virzīties uz eirozonu, un tieši tāpat mums jārāda, ka pildām solījumus attiecībā uz konkurētspējas kāpināšanu, kas primāri ir darbaspēka nodokļu mazināšanas jautājums.» Atbildot uz Dienas jautājumu, cik lielam būtu jābūt darbaspēka nodokļu efektīvās likmes (IIN, neapliekamais minimums, atvieglojumi par apgādājamajiem) samazinājumam, D. Pavļuts piesauca deviņus procentpunktus trīs gadu laikā, kas atbilst valdības deklarācijā solītajam. Viņaprāt, nākamajā gadā efektīvās likmes samazinājumam būtu jābūt par diviem līdz trim procentpunktiem, «lai uzņēmējdarbības vide to uztvertu kā pietiekamu signālu». Jūtams darbaspēka nodokļu samazinājums ilgu laiku bijis gan Vienotības, gan Zatlera Reformu partijas solījums ar mērķi celt Latvijas konkurētspēju un mazināt ēnu ekonomiku.

Tuvākajās nedēļās FM precizēs savu piedāvājumu, lai to varētu skatīt valdība. Nesen publiskotā ideja par īpaši zemu PVN likmi pārtikai pašlaik vairs apspriesta netiek, jo šāds risinājums Lietuvā esot izgāzies.

PVN samazināšana no 1. jūlija šāgada budžeta ieņēmumus varētu samazināt par 16,5 miljoniem latu, bet nākamgad - par 40,5 miljoniem. Realizējot FM ieteikto IIN samazinājumu par vienu procentpunktu un neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 60 latiem, budžeta ieņēmumi saruktu par aptuveni 60 miljoniem latu. Tātad kopumā nākamgad ieņēmumi saruktu par 100 miljoniem latu. Jāņem arī vērā, ka IIN ir galvenais pašvaldību ienākumu avots.

Diena jau rakstīja, ideja par PVN mazināšanu galvenokārt saistīta ar valdības mērķi mazināt inflāciju (pāreja uz 21% inflāciju mazināšot par 0,5 procentpunktiem, lēš FM), lai izpildītu eiro ieviešanai nepieciešamo Māstrihtas kritēriju. Pašlaik gan nav skaidrs, kā valdība panāks, lai tirgotāji samazinātu cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?