Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cik dažādi novadi, tik dažāda to attīstība

Rēzeknes novads, kurā apvienotas 25 pašvaldības, jau aicinājis kaimiņus no Viļānu novada pievienoties, bet Viļānu domes priekšsēdis Arnolds Pudulis (ZZS) pagaidām vēl piedāvājumu nav pieņēmis. «Esam izlīduši no muklāja un tikuši laukā no parādiem. Dzīvot var, bet kā būs nākotnē - tad jau redzēs,» Dienai sacīja A. Pudulis, kurš vēl piebilst, ka Saeima nemaz nav paredzējusi pašvaldību tālāku apvienošanos, ka likumā nav noteikta kārtība, kā to var izdarīt. Neviena novada vadība nav atzinusies, ka būtu gatava lemt par iekļaušanos lielākā novadā.

Likumā nav arī teikts, kā pašvaldības varētu sadalīties. Kad par to izšķīrās Rojas novads, no kura atdalījās Mērsraga pašvaldība, Saeima pieņēma atsevišķu likumu. Tas ir vienīgais novadu sadalīšanās gadījums pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas 2009. gadā. Alojas novads, kur līderu ambīciju dēļ Aloja un Staicele tā arī nesatuvinājās, līdz balsojumam Saeimā nav nonācis. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi starpziņojumu, izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas rezultātus. Līdz 1. martam VARAM ar to iepazīstinās valdību, informēja VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze un Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits. No valdības ministrija sagaida uzdevumus, lai varētu izpildīt Saeimas jau uzticēto pienākumu - līdz 1. oktobrim sniegt atzinumu par valsts funkciju decentralizāciju. Tā ir sena diskusija, kas allaž beigusies neveiksmīgi, jo ministrijas nebija gatavas nodot savas funkcijas un tām paredzēto finansējumu reģioniem. Likums arī paredz līdz gada beigām sagatavot reģionālo pašvaldību likumu.

Apvienoties, bet brīvprātīgi

Līdz šim jautājumu par decentralizāciju skatīja kontekstā ar reģioniem, bet I. Raugze vairāk raugās uz decentralizāciju novadu pašvaldību līmenī, ja nākotnē izveidosies tik spēcīgi novadi, kas spēj palielināt funkciju apjomu. VARAM neplāno īstenot pašvaldību piespiedu apvienošanos, bet cer, ka nākamajā sasaukumā šī diskusija turpināsies un pašvaldības novērtēs lielāka mēroga novadu priekšrocības. «Būtiski, lai mēs spētu vienoties par jaunu karti, bet stimulēsim brīvprātīgo apvienošanos, piedāvājot dažādus instrumentus, kas to stimulētu,» sacīja I. Raugze, raugoties uz laika posmu līdz 2020. gadam. Ar teikto, visticamāk, domātas lielāka mēroga pašvaldību priekšrocības piedalīties ES fondu līdzekļu apgūšanā.

Pašvaldību attīstības iespējas tagad ir tikpat atšķirīgas kā novadu mērogi - Baltinavas novadā ir ap 1370 iedzīvotāju, bet Ogres novadā vairāk nekā 35 000. Bijušajos Gulbenes, Madonas, Rēzeknes, Talsu, Ventspils, Saldus, Daugavpils rajonos viena novada robežās tagad dzīvo visi vai lielākā daļa rajonu pagastu. Savukārt Alsungas, Iecavas un vēl vairāki novadi izveidojās uz vienas pašvaldības bāzes. Jēkabpils, Krustpils, Rēzeknes, Jelgavas, Garkalnes un vēl vairāku novadu administrācijas atrodas citas pašvaldības - lielās pilsētas - teritorijā. «Skaidrs, ka Rēzeknes novada attīstības centrs ir Rēzeknes pilsēta, bet administratīvi šīs divas teritorijas ir sadalītas,» norāda I. Raugze. Bijušais pašvaldību ministrs Edgars Zalāns to uzskata par būtisku reformas problēmu, ka lielās pilsētas neapvienojās ar apkārtējiem pagastiem. Jēkabpils domes priekšsēdis Leonīds Salcēvičs atgādina, ka pilsēta vēlējās veidot novadu kopā ar laukiem, bet tam pretojās pagasti.

Starpziņojums parāda, ka iedzīvotāju skaits novados turpina samazināties un līdz ar to samazinās arī nodokļu ieņēmumi. Savukārt, samazinoties budžetam, rūk arī iespējas iesaistīties ES fondu projektos ar līdzfinansējumu. «Ir pašvaldību loks, kurām ir risks, ka tās paliks nesamērojami dārgas tam iedzīvotāju skaitam, kas tur ir,» sacīja R. Bremšmits, runājot par administratīvajiem izdevumiem un budžeta ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju.

Aicina ministru pie sevis

Līvānu novadā, kas ir otrs vecākais novads Latvijā aiz Kandavas, tagad apvienojusies Līvānu pilsēta, kurā ir 9162 iedzīvotāji, un pieci pagasti. Mazākajā - Sutru pagastā - ir tikai 686 iedzīvotāji. Pašvaldības vadība norāda, ka investīciju sadalījums ir līdzvērtīgs visos pagastos, nodrošinot, ka neviena skola un bibliotēka nav slēgta, un pie atjaunotiem infrastruktūras objektiem tikuši arī pagasti. Bažas, ka nomales kļūs par visu aizmirstām teritorijām, šajā gadījumā nav piepildījušās, bet daudzviet tā ir noticis.

Dagdas novada priekšsēdis Viktors Stikuts, kura vadītā pašvaldība atrodas 87 kilometrus no Daugavpils, 67 kilometrus no Rēzeknes, bet 36 kilometrus no Krāslavas, neredz vajadzību iekļauties lielākā novadā. «Tie ministri, kas plāno jaunu reformu, aizies pa to pašu taku, pa kuru aizgāja Tautas partija,» nesen sacīja V. Stikuts. Viņš atgādina, ka ir pagasti, kur vairs nav ne skolu, ne pasta nodaļu, ne bankomātu, ne arī iespēju nokļūt uz centru. V. Stikuts iesaka ministriem kādu nedēļu padzīvot vidēja lieluma novadā un uz savas ādas izbaudīt, ko tas nozīmē. Pašvaldību ministru savā novadā nav sagaidījusi arī mazākā - Baltinavas - novada domes priekšsēdētāja Lidija Siliņa, kurai kremt, ka ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) izbraucis cauri novadam, tajā neapstājoties. Savukārt Baltinavā esot bijis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL!-TB/LNNK) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Baltinavas novada priekšsēde joprojām uzskata, ka izdzīvot var pašu spēkiem. Vienīgi, atbildot uz jautājumu par attīstības iespējām, viņa atzīst: «Ir pagrūti.»

Ministra vai VARAM speciālistu vizīti Mērsragā gaida arī šī novada priekšsēdis Lauris Karlsons, kura mērķis ir pierādīt, ka arī nelielā novadā var attīstīties un radīt darba vietas. Mērsragā gan ir osta, un tas atrodas salīdzinoši netālu no lielajiem centriem. L. Karlsons ir gatavs pārņemt arī valsts funkcijas un ir nemierā, ka pašvaldībai jārūpējas par jūras krastu, kas patiesībā ir valsts pienākums. Viņu neapmierina arī iecere stimulēt lielāka mēroga pašvaldības ar priekšrocībām ES fondu apguvē. Jau tagad uz tā dēvēto bērnudārzu naudu varot pretendēt tikai lielie centri, bet tā arī neviens neesot pateicis, ar ko bērnudārzs Rīgā ar 60 bērniem atšķiroties no pirmsskolas izglītības iestādes Mērsragā, kurā ir tikpat bērnu, sacīja L. Karlsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Administratīvi teritoriālā iedalījuma raksturojum

Latvijā ir 110 novadu un deviņas lielās pilsētas
Reģionālās attīstības centri - 21 (bijušās rajona centra pilsētas un Sigulda, Smiltene, Līvāni)
Mazākais - Baltinavas novads (1370 iedzīvotāju), lielākais - Ogres novads (35 700 iedzīvotāju)
36 novados ir mazāk nekā 4000 iedzīvotāju, 29 novados nav apdzīvotas vietas ar vismaz 2000 iedzīvotāju
Viszemākie nodokļu ieņēmumi:
Baltinavas novadā - 241 000 latu (kopējais budžets - 905 000 latu), Vārkavas novadā - 335 000 latu
Rugāju novadā - 427 000 latu
Visaugstākie nodokļu ieņēmumi:
Ogres novadā - 13 miljoni latu (kopējais budžets - 31,1 miljons latu), Ķekavas novadā - 11 miljoni latu, Mārupes novadā - 10 miljoni latu
Dati: VARAM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?