Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Cīņai pret trokšņiem piedāvā eglītes

Valsts kancelejas direktores Elitas Dreimanes prasība tiesā par valsts nodrošinātiem prettrokšņu pasākumiem viņas mājas tuvumā pozitīva rezultāta gadījumā varētu likt pārskatīt būvniecības standartus, uzskata zvērināts advokāts Lauris Liepa. Valsts a/s Latvijas valsts ceļi (LVC) aprēķinājusi, ka trokšņu mazināšanai dažādos ceļu posmos būtu nepieciešams ap 40 miljoniem latu. Ne pašlaik, ne arī tuvākajos gados šādas iespējas neesot. Savukārt Satiksmes ministrija (SM), iepriekš atbildot uz E. Dreimanes vēstulēm, trokšņu problēmu piedāvāja risināt, stādot eglītes, teikts ierēdnes prasībā tiesai.

E. Dreimanes prasība relatīvi ir novitāte, tiesības uz dzīvi labvēlīgā vidē tiesu praksē nav bieži analizētas. Šādas prasības ir saistītas ar nopietniem pārkāpumiem un līdz šim vairāk skatītas attiecībā uz būvniecību, kā arī vidi piesārņojošiem un degradējošiem objektiem, skaidro L. Liepa. «Tā ir unikāla, jo attiecas ne tik daudz uz labvēlīgu vidi degradējošu būvi, cik uz infrastruktūras objektu, kuru ceļot acīmredzot ņemti parametri, kas uzskatīti par drošiem. Labvēlīgs spriedums šajā lietā varētu likt pārskatīt būvniecības standartus, kādi ir attiecināti uz infrastruktūras objektiem - ceļiem, dzelzceļu,» paredz advokāts. Viņš gan neprognozē, cik lielas ir ierēdnes izredzes panākt sev pozitīvu rezultātu, tomēr norāda, ja tā notiks, šādu prasību varētu izvirzīt daudzi, kuru īpašumi ir tuvu autoceļiem.

«Tā ir problēma, ka reakcija seko tikai pēc tam, kad sākusies aktīva sūdzēšanās. Tas raksturo to sistemātiskumu. Kamēr cilvēks nesāk sūdzēties, netiek domāts, kā mazināt problēmu,» norāda biedrības Sabiedrība par atklātību Delna juridiskā analītiķe Aiga Grišāne. Viņas skatījumā pozitīvais šīs lietas efekts neatkarīgi no iznākuma varētu būt, ka līdzīgus jautājumus risinātu jau plānošanas procesā, pirms vēl ir radies konflikts.

E. Dreimane, vēršoties Administratīvajā tiesā un prasot mazināt trokšņu līmeni, lūgusi arī atlīdzināt morālos un personiskos zaudējumus 11 tūkstošu latu apmērā. Pie E. Dreimanes mantotās mājas, kas atrodas autoceļa Rīga-Liepāja tuvumā, pērn veikts ceļa remonts un paplašināšana. Gan būvdarbu laikā, gan vēlāk, pieaugot satiksmei jau izremontētajā ceļa posmā, trokšņi pārsnieguši pieļaujamo līmeni. E. Dreimane vairākkārt vērsusies SM, bet esot saņēmusi tikai formālas atbildes vēstules. Kā E. Dreimane norādīja pieteikumā tiesai, SM kā risinājumu, lai slāpētu ceļa trokšņus, piedāvājusi iestādīt eglītes. Ierēdne iebildusi, jo egle nav ātraudzis koks, savukārt vairāk nekā desmit gadu vecus kokus iestādīt nav iespējams. Šāds piedāvājums «kopumā raksturo valsts nievājošo attieksmi pret indivīdu un tā veselību», uzsver E. Dreimane.

LVC izstrādātajos rīcības plānos ir iekļauti prettrokšņu pasākumi dažādos ceļu posmos kopumā aptuveni 30 kilometru garumā, taču to īstenošanai būtu vajadzīgi ap 20 miljoniem latu no valsts budžeta un vēl tikpat daudz ieinteresēto pušu finansējuma. Aptuveni četrus metrus augstas prettrokšņu sienas uzstādīšana izmaksā 300-500 latu metrā. «Situācijā, kad sabrukšanas stadijā atrodas vairāk nekā puse no valsts autoceļu segām, SM par pirmajām prioritātēm uzskata segu rekonstrukciju, segumu atjaunošanu, tiltu rekonstrukciju un satiksmes drošības pasākumus, lai vispār nodrošinātu satiksmi uz autoceļiem, tāpēc budžeta pieprasījumā tuvākajos gados finansējums prettrokšņu pasākumiem netiks iekļauts,» skaidro LVC.

Viens no redzamākajiem trokšņu slāpēšanas piemēriem Rīgā ir siena gar vairākām Dienvidu tilta estakādēm. Latvijas dzelzceļš plāno būvēt kilometru garu trokšņus slāpējošu sienu Rīgā, Aizkraukles līnijas atzarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?