Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Cirks ar teātra ambīcijām

Trešdien, 21. decembrī, Arēnā Rīga sāksies Kanādas cirka trupas Cirque du Soleil viesizrādes. Līdz svētdienai, 25. decembrim, Rīgā sešas reizes tiks demonstrēts šovs Saltimbanco, kas kompānijas repertuārā ir kopš 1992. gada. Cirque du Soleil daudziem asociējas ar Lasvegasu, kur pastāvīgi skatāmi seši cirka uzvedumi - kopumā trupai šobrīd ir 22 šovi. Puse no tiem apceļo pasauli, un Latviju šonedēļ sasniegs Saltimbanco.

Visus Saules cirka «izstrādājumus» var dēvēt par akrobātiskiem mūzikliem. Cirque du Soleil pasniedz cirku kā spilgtu, ideāli iepakotu un noformētu teatrālu piedzīvojumu. Katrā iestudējumā dzīvajā skan speciāli sacerēta mūzika - gaisa akrobātus, atlētus, žonglierus, dejotājus, aktierus un klaunus uz skatuves pavada instrumentālistu un dziedātāju grupa. Dzīvnieku tiesību aizstāvji var būt mierīgi - cilvēku četrkājainie draugi šīs trupas priekšnesumos nepiedalās. Divu Saules cirka iestudējumu ierakstu šonedēļ demonstrēs LTV7: 21. decembrī plkst. 23 varēs noskatīties uzvedumu Delirium, 22. decembrī plkst. 23 - La Nouba.

Šovā Saltimbanco akcents tiek likts uz cilvēka meistarības demonstrējumu, kuru neaizsedz augstās tehnoloģijas. Jaunākajos Cirque du Soleil iestudējumos arvien vairāk tiek izmantotas multimediālas iespējas, novatoriskas videoprojekcijas un 3D efekti. Turklāt trupai ir trīs īpaši muzikālie šovi, kas veltīti The Beatles, Elvisa Preslija un Maikla Džeksona mūzikai. «Šo izrāžu fundamentā ir ne tikai akrobātika un cirka mākslas numuri, bet arī dziesmas,» Dienai stāsta Cirque du Soleil radošā direktore Karmena Ruesta.

Radīt cirka izrādes tiek aicināti režisori no «citas operas» - teātra mākslas maestro Robērs Lepāžs (šovi Kᅢᅠ un Totem), popkoncertu iestudēšanas virtuozs Džeimijs Kings (šovs Michael Jackson The Immortal World Tour) un plaša profila meistars, filmas Sarkanā vijole režisors Fransuā Žirārs (šovi ZED un Zarkana). Maiklam Džeksonam veltītais uzvedums vairāk līdzinās nevis cirka priekšnesumam, bet rokkoncertam lielā arēnā, kaut gan galvenā varoņa klātbūtne ir tikai virtuāla. Savukārt akrobātiskajā rokoperā Zarkana dzied kanādiešu zvaigzne Garū, kurš kļuva slavens visā pasaulē, piedalīdamies mūziklā Notre-Dame de Paris.

«Mēs izmantojam augstās tehnoloģijas, jo tas ir virziens, kurā attīstās izklaides industrija. Taču mums nav mērķa «automatizēt» šovu. Ko mēs gribam panākt? Mēs gribam aizkustināt skatītāju. Izrādi var piepildīt ar tehnoloģiskā progresa sasniegumiem, taču cilvēku atmiņā paliks kas cits, daudz smalkāks, piemēram, unikāli zīmējumi šovā Saltimbanco, kas veidojas uz skatuves, kad mākslinieki sinhroni uzkāpj augstajās ķīniešu kārtīs. Šie ir ne ar ko nesalīdzināmi cilvēciskā skaistuma un spēka brīži,» uzsver Karmena Ruesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?