Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Dabas zinātnes jāpopularizē

Ārsta profesija ir viena no retajām profesijām, kas prasa ļoti kompleksas zināšanas par cilvēka un visas pasaules uzbūvi. Tieši tāpēc viens no uzņemšanas papildu nosacījumiem medicīnas studijās ir vērtējums centralizētajā eksāmenā bioloģijā vai ķīmijā. Tiesa, šobrīd jaunietis var izvēlēties - likt eksāmenu vienā vai otrā priekšmetā, respektīvi, vai nu bioloģijā, vai ķīmijā. Un kopumā tie ir vien daži simti no vairākiem tūkstošiem skolēnu Latvijā.

Vēl pirms pāris gadiem Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) savās prasībās un atlasē bijām daudz stingrāki - prasījām uzrādīt vērtējumu abos eksāmenos. Proti, ja vēlies kļūt par ārstu, gatavojies savlaicīgi un kārto abus eksāmenus - gan bioloģiju, gan ķīmiju - papildus valsts obligāti noteiktajiem centralizētajiem eksāmeniem. Diemžēl realitāte pēdējos gados lika ieviest izmaiņas - arvien mazāk bija tādu jauniešu, kas būtu gatavi likt abus eksāmenus, turklāt arī citas augstskolas sāka samazināt savas uzņemšanas prasības, pazeminot kopējo prasību līmeni uzņemšanā visā valstī. Iebildumi pret šādiem mīkstinošiem soļiem nesekoja arī no uzraugošajām valsts institūcijām.

Kā liecina mūsu novērojumi, organizējot sagatavošanās kursus, joprojām ļoti augsta interese ir par bioloģiju. To ik gadu Rīgas Stradiņa universitātes kursos - paralēli vidusskolas stundām - apgūst vairāk nekā 500 jauniešu. Tiesa, ir kritusies interese par ķīmiju, ko iepriekšējo 500 vietā apmeklē ap 400 jauniešiem, kas tomēr joprojām ir vērtējama kā augsta interese. Lielā interese arī parāda pretējo - skolēniem skolās pietrūkst papildu zināšanas šajos priekšmetos.

Krītas ne tikai jauniešu zināšanu līmenis bioloģijā un ķīmijā, bet arī fizikā. Jau sākot ar jauno studiju gadu, RSU būs spiesta veidot papildu nodarbības fizikā, izmantojot savus mācībspēkus, lai panāktu vienādu zināšanu līmeni fizikā starp visiem medicīnu studējošajiem jauniešiem. Pagaidām vērtējums fizikā nav izšķirošs, lai iekļūtu medicīnas studiju grupās, bet tomēr fizika ir būtiski nepieciešama profesionāla ārsta izglītībā, lai izprastu dabas un cilvēka fizikālās likumsakarības.

Ko no tā secināt? Lai kādas būtu diskusijas par to, kā veicināma skolēnu interese par dabas zinātnēm - ar eksāmenu kā «pātagu» vai interesi un aizrautību stundu laikā kā «burkānu» -, realitāte parāda, ka jauniešu skaits, kas kārto centralizēto eksāmenu fizikā, ķīmijā un bioloģijā, ar katru gadu gan krītas. Krītas arī šo disciplīnu zināšanu līmenis skolēnu vidū, kuri šajos priekšmetos nekārto centralizētos eksāmenus. Rezultātā papildu slogs jāuzņemas augstskolām - gan ieguldot papildu darbu un resursus, lai «lāpītu caurumus» jauniešu zināšanās, gan pārskatot uzņemšanas prasības, lai gan absolventa diploma kvalitāte ir jāsaglabā līdzšinējā augstākajā līmenī.

Kāds ir risinājums? Jaunieši ir pragmātiski un izvēlas apgūt tos priekšmetus, kas viņiem sola ātrus un vieglus panākumus karjerā. Kur savā ikdienā Latvijas kontekstā viņi var redzēt fizikas, bioloģijas un ķīmijas pielietojuma jēgu? Dabas zinātņu apguves popularizēšana jāveic ne tikai skolām un augstskolām, bet arī uzņēmumiem, kuros jaunieši vēlāk varēs veidot karjeru. Un būsim arī atvērti pasaulei, tāpēc nav jābīstas uzsvērt, ka šīs zināšanas ir konvertējamas globālajā darba tirgū ārpus Latvijas robežām.

* RSU rektors, profesors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?