Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dāvinātu politiķiem grāmatu

Es neesmu gatavs savas dzīves turpmākos 20 gadus veltīt tam, lai sakārtotu to situāciju, kas šeit ir izveidojusies, - Rīgas 3.vidusskolas 12.klases skolnieks Aigars Boruks, runājot par nākotnes plāniem, ir tiešs. Viņš un citi astoņpadsmit deviņpadsmit gadu vecie vidusskolēni auguši kopā ar Latvijas valsti pēc tās neatkarības atgūšanas, taču nākotnē daļa no viņiem sevi Latvijā vairs neredz.

Stāstot par plāniem pēc skolas beigšanas, Rīgas 3.vidusskolas 12.klašu skolēni visi kā viens uzsver, ka noteikti izglītosies augstskolā. Izkristalizējas trīs jomas, kurās vēlas studēt lielākā daļa no viņiem - valodas, jurisprudence un ekonomika. Topošā absolvente Annija Apsīte norāda, ka būtisks kritērijs studiju izvēlē ir iespējas iekļūt budžeta grupā un LU vadībzinību programmā, kur meitene gribētu mācīties, par valsts apmaksātajām vietām gaidāma sīva konkurence. Tomēr uz skolas biedra Kaspara Bukeļa piezīmi, ka viņa iecerētajā Latvijas Jūras akadēmijas kuģa vadītāju programmā ir 100% budžeta vietu, attrauc: «Mēģināšu nebūt tik izmisusi.»

Daļa jauniešu arī bakalaura grādu vēlas iegūt kādā ārzemju augstskolā. Piemēram, Mārtiņš Bremmers, kurš vēlas studēt medicīnu Vācijā, stāsta, ka viņu tur piesaista cerība, ka būs augstāks izglītības līmenis un labākas darba iespējas. Toties Una Lekuze grasās jurisprudenci studēt Ķīnā. Meitene jau apguvusi ķīniešu valodu un, lūgta ko pastāstīt, nober latvieša ausij nepierastu skaņu virknējumu. Trīs eksāmenus - angļu un ķīniešu valodā, kā arī matemātikā - Una jau nokārtojusi. Tagad jāgaida rezultāts. Tomēr arī tie jaunieši, kuri bakalaura studiju laiku vēlas pavadīt Latvijā, neslēpj, ka studijas grib turpināt ārzemju augstskolās. Daļa neizslēdz iespēju palikt ārzemēs. Pēc Rūtas Grēniņas domām, vismaz puse ārzemēs studējošo jauniešu to dara tikai tāpēc, ka negrib palikt Latvijā. Vēl liela daļa vienkārši vēloties iepazīt citas kultūras.

Ar kādiem nosacījumiem jaunieši būtu gatavi palikt Latvijā? Galvenais - jābūt garantijai, ka būs darbs. Jaunieši uzsver, ka daudzviet pasaulē augstskolas sadarbojas ar dažādām kompānijām, kas nodrošina darbu uzreiz pēc studiju beigšanas, bet Latvijā tas notiekot reti. «Valsts cer uz jauniešiem, tātad mums, ka mēs paliksim te, uzlabosim situāciju un sāksies leiputrija. Bet mēs netiekam motivēti,» saka Mārtiņš.

Runājot par to, kāda Latvija varētu būt pēc vēl 19 gadiem, skolas biedru smieklus izraisa Kaspara apņemšanās šajā laikā uzbūvēt Rīgā debesskrāpi, jo «debesskrāpji raksturo turīgumu». Tomēr sarunā par Latvijas nākotni nevar ignorēt šodienas ekonomisko realitāti. Oskars Nīcgalis norāda, ka Latvijai kā mazai valstij jābūt pietiekami elastīgai, lai izrāptos no bedres. «Nevajadzētu pieļaut kļūdas, un jānotur kaut daļa inteliģentās jaunatnes šeit uz vietas, tad viss būs kārtībā,» viņš saka un nenopietnāk piebilst, ka varētu arī cerēt uz vispārēju pasaules finanšu sistēmas sabrukumu un tad «vispār nekādi parādi nebūs jāatdod». «Āfrikai jau šad tad visādus parādus atlaiž. Varbūt mēs arī uz to varam cerēt,» smejoties piebilst viņa skolas biedrs Miķelis Zondaks.

Jaunieši stāsta, ka, vērojot, kā mūsu valstī tiek pieņemti lēmumi, reizēm esot jāsaķer galva. Pat vienkāršākajā vidusskolas ekonomikas grāmatā rakstīts, ka «recesijas laikā jāsamazina nodokļi, lai būtu vairāk brīvo līdzekļu, bet mums nodokļus palielināja. Un ir vēl visādi brīnumi», saka Miķelis. Tāpēc skolēni labprāt politiķiem uzdāvinātu kādu ekonomikas mācību grāmatu. Kādu vislabāk? Iesākumā viņiem pietiktu ar Biznesa pamatiem 8.klasei, jaunieši smejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?