Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Debesskrāpji - saistošāk

«Līdz 30 ga diem jāstrādā savam vārdam, lai pēc tam vārds strādātu tev,» par savu mērķtiecīgumu smaida Igors Smirnovs. Savos 27 gados viņš jau paspējis iegūt būvinženiera sertifikātu gan Latvijā, gan Lielbritānijā, piedalīties debesskrāpju un citu lielu objektu konstruēšanā, kā arī lasīt lekcijas Londonas Universitātes koledžā. Igora darba ikdiena aizrit Londonā, bet Latvijā viņš nesen bija iegriezies, lai saņemtu piešķirto Gada inženiera projektētāja balvu konkursā Gada būvinženieris Latvijā 2009.

Jāmāk kas vairāk

Mērķis strādāt ar projektiem starptautiskā mērogā Igoram bija skaidrs jau tad, kad iepatikās RTU sāktās būvniecības studijas. Tajās gan puisis startēja, lai nebūtu jāiet armijā un tāpēc, ka labo sekmju dēļ nebija iestājeksāmenu. Taču būvniecība mācoties «aizķēra», un gan bakalaura, gan maģistra programmu Igors pabeidza īsākā laikā nekā ierindas students. Puisis arī piedalījās visos konkursos, kur pavīdēja iespēja pabūt ārzemēs, - pamācījās Dānijā, izgāja praksi Vācijā.

Jau paralēli studijām Igors sāka strādāt kā būvkonstrukciju inženieris dažādos uzņēmumos, bet pēc maģistrantūras, dabūjis pasūtījumā lielu projektu, nodibināja pats savu SIA ECB Consult. Tam gan bijis prozaisks iemesls, Igors stāsta, - uzņēmumam jāmaksā mazāki nodokļi nekā pašnodarbinātajam.

Izstrādāt būvkonstrukcijas projektiem Latvijā Igors turpina joprojām, lai gan kopš 2007. gada nobāzējies Lielbritānijā. Šīs valsts «iekarošanu» viņš savulaik sāka, studiju starplaikā četrus mēnešus pastrādājot vienkāršu strādnieka darbu rūpnīcā. «Lai apgūtu angļu valodu, integrētos tajā sabiedrībā,» Igors pamato. «Pelnīju tikai, lai pietiek dzīvošanai. Vakaros lasīju grāmatas savā specialitātē, veicu aprēķinus projektiem, ko sūtīju uz konstruktora Henrija Lāča biroju.»

Pēc maģistra grāda iegūšanas Igors Lielbritānijā sevi pieteica jau kā praktizējošu būvinženieri. «Zināju, ka tikai ar Latviju būvniecība nebeidzas. Lai būtu konkurētspējīgs, jāmāk kaut kas vairāk. Man bija savs uzņēmums, Latvijā pelnīju labu naudu, bet biju jauns, vēl bija uz ko tiekties,» Igors stāsta par lēmumu strādāt Londonā. Tur viņš apzināti atrada darba devēju, kas nodarbojās ar lielu objektu projektēšanu, tāpēc viņa CV nu ir arī tādi vērienīgi projekti kā Gergijeva kultūras centrs Vladikaukāzā, King Abdullah International Garden dzīvojamā, tirdzniecības un biroju ēka un Al Faisaliah II debesskrāpis Saūda Arābijā.

Skrūvgriezis ar sertifikātu

«Lielu objektu konstruēšana - tas ir interesantāk. Pie debesskrāpja strādā vesela komanda, un visiem jādarbojas kā pulkstenim, jāzina, kas kurā brīdī un kāpēc notiek,» Igors stāsta un piebilst, ka gan nelielā ēkā, gan debesskrāpī risināmās problēmas ir vienas un tās pašas, tikai debesskrāpī - daudz uzskatāmākas.

Pirmie projekti Lielbritānijā bija solis uz galveno - būvinženiera sertifikātu, kas kā profesionalitātes apliecinājums atver daudzas durvis. Tiesa, nācās pasvīst, jo Lielbritānijā to iegūt ir krietni grūtāk nekā Latvijā. Igoram sertifikāta saņemšana prasīja pusotru gadu - bija smalki jāapraksta projekti, kuros esi piedalījies, jāpamato visi savas profesionālās dzīves fakti. Iegūtais Latvijas būvinženiera sertifikāts un maģistra grāds gan ļāva astoņu stundu eksāmena vietā tikt cauri ar trīs stundas garām pārrunām, tomēr Igoram nācās pārvarēt gan komisijas šķībo skatīšanos uz viņa «nepiedienīgo» vecumu - viņam tobrīd bija tikai 25 gadi -, gan to, ka par cenšanos iegūt sertifikātu nepriecājās arī uzņēmums, kur Igors tolaik strādāja. «Viņi mani bija paņēmuši tikai konkrētam darbam. Ja es noīrēju skrūvgriezi, tad man vajag, lai tas tikai skrūvē, bet, ja skrūvgriezis sāk darīt citas lietas un vēl dabū sertifikātu, tad tam jāpaaugstina alga, tad tas ir cita līmeņa darbinieks,» Igors ilustrē.

Kopš kļūšanas par sertificētu būvinženieri viņš dažādus projektus izstrādā kā neatkarīgs konsultants - atbildība lielāka, toties pieredze nāk raibāka, zināšanu vairāk. Piemēram, jaunākais projekts ir elektrostacijas pārbūve. Igors stāsta, ka profesijā nav rutīnas, ik dienu radoši jāmeklē droši un ekonomiski izdevīgi risinājumi, bet vislielāko gandarījumu sniedz tas, ka var redzēt sava darba rezultātu. «Taču grūti ir atrast kopīgu valodu ar visiem projektā iesaistītajiem cilvēkiem. Piemēram, vienkāršs celtnieks visu mūžu strādājis ar vienu pieeju, bet tev jāaizstāv sava pozīcija,» Igors atzīst.

Eirokodi studentiem

Atrast kopīgu valodu ar studentiem Igoram gan ir viegli. Kad viņš pieteicās Londonas Universitātes koledžā par lektoru, tās vadība, ieraudzījusi līdzšinējos Igora projektus, brīnījās - ko tu vēl gribi darīt augstskolā? Pērn februārī krīzes dēļ apsīka darbs Buro Happold Engineers, kur Igors tobrīd strādāja, bet puisis teic, ka pasniedzēja darbu gribējis izmēģināt jebkurā gadījumā. «Nebiju apmierināts ar savu angļu valodas līmeni.» Lekcijas topošajiem būvinženieriem Igora valodas prasmes strauji uzlaboja, darbs ar studentiem viņam patika un padevās. Patlaban gan jaunā apjomīgā elektrostacijas projekta dēļ pasniegšana būs jāiepauzē, tomēr Igoram padomā vēl viens liels mērķis, ko īstenot augstskolā. Viņš apņēmies izveidot lekciju kursu par eirokodiem jeb ES būvniecības standartiem un normatīviem un savus vakarus un brīvdienas ziedo tam, lai izstrādātu datorprogrammu, kas visas šīs prasības aptvertu vienotā sistēmā un algoritmos. «Ar to visu izdarīt varēs arī pilnīgs nezinītis,» Igors stāsta par iecerēto alternatīvu pašreizējai simt lappušu biezajai eirokodu mapei, kas praksē nav ērti izmantojama. «Es varētu ar to nenodarboties, bet es tā īsti nevaru. Gribu, lai ir labāk,» viņš atzīstas. Tāpēc brīvā laika Igoram patlaban tikpat kā nav, un viņš piekrīt, ka darbs un profesija ir kļuvuši par dzīvesveidu. Darbaholismam gan būšot jāmet miers tad, kad sieva būs pabeigusi studijas Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

2007-2009
būvkonstrukciju inženieris Buro Happold Engineers Lielbritānijā
Kopš 2006
SIA ECB Consult īpašnieks, vadītājs un inženieris
2005-2006
būvkonstrukciju inženieris SIA KBB, SIA Tehnolain, pie konstruktora Henrija Lāča
2004
būvkonstrukciju inženieris SIA Consolis un divu mēnešu prakse Vācijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?