Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Demokrātiskie pupiņu ēdieni

Pupiņas - gan pākšu, gan parastās mazās, baltās - ir lielisks produkts gan tādēļ, ka lētas un demokrātiskas, gan tādēļ, ka, dažādojot piedevas, no tām var pagatavot pavisam atšķirīgus ēdienus. Taču visiem kopīgais būs - sāta sajūtu sniedzoši, olbaltumvielām bagāti un garšīgi. Šajās receptēs izmantojām kaltētas pupiņas, kuras iepriekš jāizmēcē un jānovāra. Taču ātrajā variantā varat izmanto arī konservētas pupiņas no kārbām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pupiņu un cietā siera sacepums

Sastāvdaļas 4 personām: 500 g saldētu pupiņu pākšu, 150 g cietā siera, 100 ml saldā krējuma, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 ola, 1 paprika (lai krāsaināk - 1/2 dzeltenas, 1/2 sarkanas), 2 nelieli sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, 50-100 g plānās šķēlēs sagrieztas pikantas desas, sāls, eļļa apcepšanai

1. Saldētas pupiņas ieber cepamtraukā un noliek malā, lai atlaižas, kamēr tiek sagatavotas pārējās sastāvdaļas.
2. Papriku sagriež gabaliņos, sīpolus - ripiņās, ķiploku smalki sakapā, pieber sāli un pannā nedaudz (2-3 minūtes) apcep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi un paprika mīksta, bet ne līdz galam izcepusies.
3. Cieto sieru sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Vienu sauju noliek malā, bet pārējo sajauc ar saldo krējumu, olu un tomātu pastu, pieber sāli.
4. Daļu siera un saldā krējuma maisījuma pārlej pupiņām, tad virsū liek apceptos sīpolus un papriku un pārlej atlikušo siera un saldā krējuma masu.
5. Cepamtrauku pārsedz ar foliju, liek cepeškrāsnī un cep 180-200 grādos aptuveni 40 minūtes.
6. Tad foliju noņem, sacepumam pārliek desas ripiņas un pārkaisa ar iepriekš malā nolikto sieru. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl aptuveni 15-20 minūtes.
7. Pasniedz uzreiz karstu.

Bez nosaukuma

4 porcijām vajadzēs: 800 g saldētu pupiņu pākšu, 200 g balto pupiņu, 2 lielus sīpolus, 1 l dārzeņu buljona, 2 ķiploka daiviņas, 50 g sviesta, 3 ēd. k. citronu sulas, 2 tomātus, 2-3 saziedējušas maizes šķēles, maltus melnos piparus, sāli, eļļu apcepšanai, 4 olas

1. Pupiņas uz nakti iemērc aukstā ūdenī. No rīta ber katlā ar svaigu ūdeni un izvāra mīkstas.
2. Maizi sagriež kubiņos un uz pannas apcep.
3. Pupiņu pākstis, sīpolus, tomātus sagriež gabalos, ķiploku sakapā.
3. Katlā sakarsē divas ēdamkarotes sviesta, ieber dārzeņus un pāris minūšu pasautē. Pievieno nokāstas pupiņas, pieber sāli un piparus, pielej citronu sulu un buljonu. Uzvāra un uz mazas uguns vāra ~20 minūtes.
4. Pievieno atlikušo sviestu.
5. Pašās beigās verdošajā zupā iesit olas un ļauj, lai tās apvārās apmēram 1-2 minūtes. Pievieno maizes grauzdiņus un ņem katlu nost no plīts.
6. Zupu lej šķīvjos ar tādu aprēķinu, lai katram ēdājam sanāk pa olai.

Bez nosaukuma

3 porcijām vajadzēs: 1 ēd. k. olīveļļas, 200 g maltās gaļas, 1 sīpolu, 3 ķiploka daivas, 2 nelielas paprikas dažādās krāsās, 2 vidēji lielus tomātus, 125 ml sarkanvīna, 200 g novārītu pupiņu, 125 ml buljona, 1 mazo (400 g) kārbiņu konservētu tomātu gabaliņu, piparus, sāli, čili pulveri, 1 ēd. k. Vidusjūras garšvielu maisījuma, 75 g kausētā siera (Dzintars, Rasa vai tml.), baziliku
1. Katliņā sakarsē olīveļļu un apcep malto gaļu. Smalki sakapā ķiplokus un sīpolus, pievieno gaļai.
2. Paprikas sagriež strēmelītēs un kopā ar gabaliņos sagrieztiem svaigajiem tomātiem pievieno gaļai katliņā. Visu mazliet pašmorē.
3. Pielej sarkanvīnu un buljonu, arī konservētos tomātu gabaliņus ar visu sulu. Pēc garšas pieber sāli, svaigi maltus melnos piparus, naža galu čili pulvera un Vidusjūras garšvielas. Vāra 15 minūtes.
4. Pievieno iepriekš novārītās pupiņas. Pagaršo, ja šķiet, ka zupa par skābu, pievieno šķipsnu cukura.
5. Karstajā zupā izkausē sieru. Dekorē ar svaigu baziliku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?