Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Digitālās prasmes konkurētspējai

Šobrīd visā Eiropā aktuāla problēma ir kvalificētu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) speciālistu pieejamība, profesionalitāte un sagatavošana. Pēc Eiropas Savienības (ES) prognozēm, līdz 2020. gadam Eiropā dažādās nozarēs trūks vairāk nekā 825 000 IKT speciālistu. Kā zināms, viena no Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm ir digitālā prioritāte.

Latvijas prezidentūras ietvaros Rīgā notikušajā konferencē e-Skills for Jobs 2015 72 starptautiska, reģionāla un nacionāla līmeņa organizācijas un uzņēmumi parakstīja Rīgas e-prasmju deklarāciju, kas ietver desmit nozīmīgu e-prasmju attīstības principu, tostarp e-prasmju nozīmi ekonomiskās izaugsmes sekmēšanā un jaunu darbvietu izveidē. Arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) kā vienu no turpmākā darba prioritātēm noteikusi IKT izglītības un e-prasmju attīstības apguves veicināšanu.

Pēdējos gados IKT aizvien vairāk integrējas visdažādākajās nozarēs, no atsevišķas biznesa nozares kļūstot par dzinējspēku visai ekonomikai, jo tieši darbinieku zināšanas IKT jomā lielā mērā nosaka uzņēmumu konkurētspēju. Te nav runa tikai par programmētāju darbu, kā tas nereti pirmajā brīdī varētu šķist. Jaunās industriālās jeb digitālās revolūcijas ietekmē jau tuvākajā laikā gaidāms pieprasījums pēc dažādām jaunām profesijām, piemēram, mobilo lietojumprogrammu attīstītājiem, digitālā mārketinga arhitektiem, uzņēmumu datu arhitektiem mākoņdatošanas pakalpojumu kontekstā, industriālo (biznesa) tīklu inženieriem, medicīnas jomā izmantoto ierīču un iekārtu speciālistiem, datu analītiķiem, kiberdrošības analītiķiem, patērētāju apmierinātības analītiķiem. Šajās profesijās būs nepieciešamas gan IKT zināšanas, gan konkrēto biznesa jomu pārzināšana, lai IKT iespējas varētu integrēt dažādos biznesa procesos, attīstot uzņēmumu konkurētspēju un ekonomikas izaugsmi kopumā. Tāpēc būtiski, lai uzņēmumos arī augsta līmeņa līderiem būtu zināšanas, kā izmantot IKT risinājumus, lai radītu jaunus pakalpojumus, tā paaugstinot gan patērētāju apmierinātību, gan uzņēmuma konkurētspēju un eksportspēju vienotajā digitālajā tirgū.

LIKTA jau vairākus gadus uzmanību pievērš jauniešu e-prasmju veicināšanai, kā arī IKT prasmju attīstībai ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū. Tādējādi sabiedrība iegūst IKT zināšanas un prasmes, kuras visdažādāko nozaru pārstāvji pēc tam var izmantot konkurētspējas uzlabošanā.

Pērn LIKTA jau panākusi būtisku progresu izglītības jomā - piloteksāmens fizikā un ķīmijā vidusskolēniem būs 2016. gadā, ar 2015. gada 1. septembri tiks sākta datorikas apguves pilotprojekta programma, kas paredz, ka jau no sākumskolas lielāka uzmanība mācībās tiks pievērsta datorlietošanas pamatiem, loģiskajām spēlēm un zināšanām par kiberdrošību.

Aicinu ikvienu uzņēmēju pārdomāt sava biznesa specifiku un IKT pievienoto vērtību, iesaistīties digitālo prasmju apgūšanā un rūpēties par darbinieku IKT kvalifikāciju, jo tā ir atslēga uz veiksmīgu iekļaušanos jaunajā, digitālajā ekonomikā.

*LIKTA prezidente, LU profesore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?