Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Disciplīna ir līdzatbildība

Mainās laiki, skolēni un skolotāji, bet disciplīnas problēmas joprojām ir skolu aktualitāte. Pieredzes ir dažādas. Ir skolas, kur disciplīna ir mācību procesam, skolēnu vecumam un mūsdienu prasībām atbilstoša, un ir skolas, kur tā ir pilnīgi nesaprotama, nepieņemama, pat cilvēka tiesības aizskaroša.

Kāpēc tā? Nav vienkāršas atbildes, jo mācību procesā iesaistīti skolēni, katrs ar savu pieredzi par noteikumiem un to ievērošanas nepieciešamību, skolotāji, kuri ne vienmēr pārzina savas iespējas un tiesības, skolas administrācija, kas ne vienmēr gatava atzīt problēmu eksistenci. Dažkārt pastāv uzskats, ka, disciplinējot skolēnus, tiek ierobežota viņu brīvība, traucējot attīstīties brīvai un radošai personībai. Daži uzskata, ka disciplīna saistāma tikai ar armijas paklausību un skolā tā nav jābūt. Jāuzsver, ka brīvība nav visatļautība un noteikumi skolā ir nepieciešami vairāku iemeslu dēļ: lai mācību process būtu pieņemams ikvienam - gan skolēniem, gan skolotājiem; lai tiktu nodrošinātas ikviena tiesības justies droši un realizēt savas mācīšanās vajadzības; lai attīstītos skolēnu morālā atbildība.

Disciplīnas problēmas var būt saistītas gan ar skolēnu (nezināšana par atbilstošu uzvedību, veselības problēmas, seku neesamība par disciplīnas pārkāpumiem u. c.), gan ar skolas vidi (klasesbiedru uzvedība, skolotāja mācīšanas stils, prasības, ko nav iespējams ievērot vai kuras ir neloģiskas u. c.). Problēmas var būt saistītas ar mītu, ka «skolēniem ir tikai tiesības, bet nav pienākumu», lai gan normatīvajos aktos nu ir noteikts kā viens, tā otrs. Šī nezināšana skolotājiem nereti rada bailes piemērot sekas par disciplīnas pārkāpumiem, skolēniem - izjūtu, ka skolotājs ir bezpalīdzīgs, vecākiem - ka skolotājs nav profesionāls.

Ko darīt? Sākt ar apzināšanos, ka disciplīna ir visu atbildība - gan skolēnu, gan skolotāju, gan arī vecāku -, un mācīt skolēniem uzvedības noteikumus.

Viens no risinājumiem iestrādāts LU īstenotā ESF projekta (skat. paskaidrojumu - Red.) sadaļā Atbalsts pozitīvai uzvedībai, kur 39 iesaistīto skolu direktori ir šīs programmas līderi skolā. Viņi kopā ar skolotājiem izstrādā precīzus un skolēniem viegli uztveramus noteikumus, ko formulē, pasakot, kas jādara, lai uzvedība būtu pozitīva un nerastos disciplīnas problēmas. Programmā iestrādāta apbalvojumu sistēma par atbilstošu uzvedību un seku sistēma, ja noteikumus neievēro. Tajā ietverta skolotāja līdzdalība disciplīnas nodrošināšanā un skolēnu līdzatbildība disciplīnā.

*Dr. Paed., LU projekta Atbalsta programmu izstrāde un īstenošana sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistēmas izveidei sadarbības koordinatore un eksperte

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?