Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Divas Keiko, Sakura un Hanako Rīgā

Trausla būtne kimono un getās brauc pa Rīgu, iet pa Rīgas ielām un apbrīnodama skatās augšup, uz namu rotājumiem. Dzer kafiju kopā ar viedo vārda burvi Juri Zvirgzdiņu. Keiko Osanai, Japānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Takaši Osanai kundze. Pirms pievērsīšos tekstam, piebildīšu, ka Sakura Rīgā ir apbrīnojama vairāku iemeslu pēc: tā ir iznākusi divās valodās (latviešu un japāņu), un tā ir sarakstīta ar mīlestību.

Arī ilustrācijas ir jaukas, un īpaši vērtīga ir grāmatas beigās pievienotā skaidrojošā vārdnīciņa, kas izskaidro grāmatā minētos japāņu valodas jēdzienus. Bērniem un arī pieaugušajiem būs interesanti gan vērot japāņu hieroglifu rakstus, gan iemācīties dažus vārdus japāniski, gan lasīt, cik sirsnīgus vārdus Rīgai un Latvijai savā mazajā stāstiņā velta Keiko Osanai. Ļoti rūpīgi pie zīmējumiem strādājusi Keiko Nakajama, atainojot gan Japānu, gan Latviju.

Jumtu gaiļi, kaķi un pārējie

Pats stāsts ir gauži vienkāršs - Kobē dzīvojošā japāņu meitenīte Sakura no vectētiņa dzird stāstu par tālo zemi Latviju, kur drīz tiks svinēta Līgo nakts. Savaldzināta un ziņkārīga (nu gluži vai kā Zentas Ērgles Ieviņa, kas kopā ar vecmāmiņu devās apciemot tālo Āfriku!) Sakura lūdz, lai nākamreiz, ciemojoties Latvijā, vecaistēvs paņem līdzi arī viņu. Vecaistēvs, kā jau mīlošam opim klājas, tā arī izdara, un Sakura kopā ar vectētiņu lido uz tālo Latviju. Pa ceļam vectētiņš lidmašīnā mazmeitai izveido papīra lellīti, kas tiek pie vārda Hanako. Visi trīs Japānas pārstāvji nokļūst Rīgā tieši pirms Jāņiem. Piedzīvojumi kļūst aizraujošāki brīdī, kad Rīgas lidostā draiskulis vējš Sakurai izrauj papīra lellīti Hanako un aiznes prom. Tā nu mazās japānietes ar Rīgu iepazīstas katra savā veidā - viena kopā ar vectētiņu staigā pa zemi, bet otra kopā ar vēju lido pa gaisu. Un kāds tur brīnums, ka tieši Hanako ir tā, kas pirmā sastopas ar Kaķu mājas daiļajiem runčiem, Šķūņu ielas jumta suni, Kaļķu ielas skursteņslauķi un citiem Rīgas jumtu iemītniekiem un namu dekoriem. Hanako klājas jautri, bet arī Sakura un viņas vectētiņš lellītes meklējumos iesaista vai pusi Vecrīgas iemītnieku.

Suši, tempura un taiko bungas

Kā dzimušai rīdziniecei man būtu gribējies vairāk uzzināt par Japānu, īpaši jau Japānu bērna acīm, jo, cik atceros, latviski tulkots diezgan maz japāņu bērnu grāmatu. No savas bērnības atceros grāmatiņu par puisīti un bērnudārzu, no kuras atmiņā vienīgi pantiņš: «Iemācījies ir Sigeru/viņam tagad nav nekas/atkārtot kā pērtiķēnam/Tikotjanas kustības», un to, ka darbība risinājās bērnudārzā, kur palaidnis Sigeru iekļuva dažādās likstās. Vēl, protams, skumjo stāstu par meitenīti, kas sapņoja salocīt tūkstoti dzērvīšu. Pasaku krājumus Burvju kimono un Zīdkoka zaros, vēl dažus stāstus krājumos Pasaules bērni, bet tas arī viss. Lielajiem drusku vairāk...

Bet patiess prieks ir uzzināt, ka viesa acīm mēs, latvieši, kas esam tik ļoti ieraduši gausties, cik pie mums viss ir slikti, izskatāmies tik gudri, tradīcijas sargājoši un apmierināti! Tīri vai gribas izslieties staltāk! Tā ka, vecāki, šī ir grāmata, kas ne vien modinās ilgas pēc tālām zemēm, bet arī lepnumu par savējo. Un nav daudz debiju literatūrā, kas to panāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?