Dižās kadiķu audzes
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Noder virtuvē un aptieciņā
Kadiķi zied agri pavasarī, reizē ar kārkliem un māllēpēm,
parasti - aprīlī.
Rudenī kadiķi arī nogatavina ogas, bet
kadiķu čiekuri slaveni ar ievērojamu ēterisko eļļu daudzumu. Kadiķa
ogas var izmantot kulinārijā un alkoholisko dzērienu ražošanā,
tomēr Latvijā dārzos dēstīto kadiķu primārā loma ir dekoratīva.
Kadiķa ogas un to preparātus lieto akūta un hroniska cistīta,
koliku ar vēdera uzpūšanos, nierakmeņu, augšējo elpceļu iekaisuma
gadījumā, kā arī gremošanas veicināšanai un pret
reimatismu.
Kadiķa zarus izmanto kūpināšanai telpās, kur atrodas
slimnieks, kā arī gaisa atsvaidzināšanai, jo to dūmi iznīcina
mikroorganismus.
Gan kadiķa ogas, gan skujas un miza, gan sveķi,
koksne un saknes izmantojami kā veselības stāvokli uzlabojošs
līdzeklis. Tomēr vislabākās būs tā ogas. Ogas lieto tējām,
uzlējumiem un tinktūrām. Kā vitamīna avotu ieteicams apēst 3-5 ogas
dienā.
Čiekurogas jālieto nelielās devās, jo lielās devās
kairinājums var būt tik spēcīgs, ka samazinās urīna veidošanās un
bronhu dziedzeru sekrēcija. Ārstēšanas kurss ar paegļa čiekurogām
nedrīkst pārsniegt 3-6 nedēļas.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri