Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Draud saasināties korupcijas riski

Plānotās izmaiņas Publisko iepirkumu likumā -tā saucamo mazo iepirkumu sliekšņa palielināšana no 20 tūkstošiem uz 30 tūkstošiem latu - pašreizējā ēnu ekonomikas situācijā nav pārdomāts risinājums.

Grozījumu mērķis bija nodrošināt efektīvāku un atklātāku publisko iepirkumu procesu, kā arī novērst likuma radītos birokrātiskos šķēršļus uzņēmējdarbībai.

Kā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedrs esmu iesaistīts likuma grozījumu izstrādē, savas bažas regulāri paužot darba grupā. Esmu pārliecināts, ka uzņēmējiem traucē nevis zemais slieksnis, bet tas, ka šos iepirkumus speciālas struktūras līmenī neviens neuzrauga un konkursa rezultātus nav iespējams pārsūdzēt, līdz ar to automātiski tiek palielināti korupcijas riski. Tāpēc mani māc bažas, ka izmaiņas esošajā likumā būs nevis par labu uzņēmējiem, bet tiem, kas likumu vēlēsies izmantot savā labā.

Jāuzsver, ka šobrīd iepirkumu pārsūdzības, kas attiecas uz mazajiem iepirkumiem, neizskata Iepirkumu uzraudzības birojs, bet tās tiek skatītas Administratīvajā tiesā. Līdz brīdim, kamēr tiesa lemj, kurai no pusēm taisnība, paiet vismaz gads un strīdus ābols jau sen realizēts, nauda saņemta un tiesas lēmumam vairs nav nekādas jēgas. Faktiski gaisā karājoties paliek ne tikai aizdomas par iepirkuma sludinātāja negodprātību, bet arī tiek veltīgi tērēta nodokļu maksātāju nauda.

Mazo iepirkumu slieksni nedrīkst paaugstināt, ja netiek sakārtota iepirkumu uzraudzības sistēma. Esmu paudis konkrētus priekšlikumus uzraudzības sistēmas sakārtošanā, kā, piemēram, par nepieciešamību izveidot elektronisko iepirkumu sistēmu, kas būtiski novērstu likuma radītos birokrātiskos šķēršļus gan uzņēmējiem, gan valsts un pašvaldību iestādēm, mazinot korupcijas risku. Šāda sistēma jau veiksmīgi darbojas vairākās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Mūsu uzņēmuma praksē ir precedents, kad apstrīdējām kādas pašvaldības iepirkuma konkursa rezultātu. Tiesa lēma par labu Livland, atzīstot, ka pašvaldība tiešām pārkāpusi likumu. Pat vēl vairāk, faktiski tika pierādīts korupcijas fakts, diemžēl neviena amatpersona netika sodīta.

Ņemot vērā procesa laikietilpību, mūsu ieguvums par faktisko lētākās cenas piedāvājumu iepirkuma konkursā bija atmaksāta valsts nodeva pārdesmit latu apmērā un nesodītas amatpersonas. Šis ir pierādījums, ka mazo iepirkumu pārsūdzība ir neefektīva un lieka. Tai pašā laikā tā saucamie mazie iepirkumi ir viena no izdevīgākajām iespējām shēmošanā, pārvēršot daudzus mazus iepirkumus vienā lielā, regulārā un galvenais drošā papildu peļņas avotā.

Mazie iepirkumi (līdz 20 tūkstošiem latu) veido vidēji 30-40% valsts iepirkumu. Tas nozīmē, ka šobrīd vismaz trešdaļa iepirkumu ir bez stingras uzraudzības un kontroles mehānisma. Arguments par birokrātijas mazināšanu līdz ar mazo iepirkumu sliekšņa palielināšanu neiztur kritiku. Protams, sistēmas sakārtošana būtu apsveicams un loģisks solis, bet šķiet, ka valdība jautājumu risina, radot iespējas likuma apiešanai. Ir īstais brīdis, lai diskutētu par izmaiņām Publisko iepirkumu likumā un sakārtotu sistēmu, ņemot vērā arī mazo un vidējo uzņēmumu viedokli un intereses.

*SIA Livland vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?