Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Draudzīga vide panākumiem

Vai ieguldīt darbiniekos vairāk, nekā prasa likums un pienākums? Vai ir labi būt labam - tā varētu pārfrāzēt jautājumu, vai sociālā atbildība biznesā atmaksājas.

Liela darba slodze un laika trūkums ir hroniskas parādības, kuru sekas sākam apzināties. Nesen tirgus ekonomika pavēra vēl neredzētas biznesa un karjeras iespējas, bet šobrīd jau atgriežamies pie pamatvērtībām, tostarp - novērtējam laimīgas ģimenes dzīves nozīmi. Esam tikai ceļa sākumā - pagaidām samērā maz darba devēju seko vadmotīvam: «lai gūtu uzvaras biznesā, vispirms jāgūst uzvaras darba tirgū». Tomēr pasaules pieredze apliecina personīgās labsajūtas un sakārtotas ģimenes dzīves labvēlīgo ietekmi uz profesionālajiem sasniegumiem. Var teikt, ka mums Latvijā nav normatīvu, kādai ir jābūt ģimenei draudzīgai darba videi. Taču ne jau likuma spēks, bet darba devēja izpratne par pozitīvas darba vides ietekmi uz uzņēmuma panākumiem ļaus spert pirmos soļus uz ģimenei draudzīgāku darba vidi.

Pēc darba devēja ieguvumiem nav tālu jāmeklē. Lojalitāte un ieinteresētība, produktivitāte, samazināta darbinieku mainība un ar to saistītās izmaksas, reputācija un atpazīstamība plašākā sabiedrībā - tam visam ir pozitīvs efekts uz uzņēmuma rezultātiem ilgtermiņā. To saprotot, darba devēji paši pielāgosies savu darbinieku vajadzībām, apzinās to vēlmes un iespējamos risinājumus.

Skandināvijā, kur ģimenēm draudzīga darba kultūra ir augsti attīstīta, runā par darba dzīves pakārtošanu ģimenei. Latvijā varētu sākt ar darbinieku vajadzību apzināšanu un ieviest kaut dažus atbalsta mehānismus ģimenes un darba dzīves līdzsvaram.

Teiksim, elastīgs darba laiks vecākiem, izvērtējot konkrētās profesijas specifiku. Ar attālināto darbu saistās dažādi aizspriedumi, bet no pieredzes varu teikt, ka nopietni un motivēti darbinieki novērtē iespēju apvienot darba un ģimenes dzīvi un strādā operatīvi un kvalitatīvi, arī atrodoties ārpus biroja.

Brīvas dienas vai īsāks darbalaiks dienās, kas ģimenei ir nozīmīgas un kad bērniem nepieciešama vecāku klātbūtne, - piemēram, brīvs 1. septembris sākumskolas skolēnu vecākiem, iespējas apmeklēt svētkus bērnudārzā, īsāka darbdiena, ja pie ārsta jāved bērns vai pašam darbiniekam paredzēta vizīte pie speciālista. Tā ir viena darbdiena vai pāris stundu, ko darba devējs var dot darbiniekam, bet no mūsu pieredzes zinām, ka darbinieki šo iespēju novērtē un neizmanto ļaunprātīgi.

Svarīgi ir arī pasākumi darbiniekiem ar ģimenēm vai tieši darbinieku bērniem.

Arī pabalsti darbiniekiem privāti nozīmīgos dzīves brīžos ir darba devēja cieņas un rūpju apliecinājums. Turklāt es uzskatu, ka darba devēja pienākums ir atbalstīt jebkura līmeņa darbinieku.

Ja darbinieks zina, ka darba devējs ir viņa pusē, un darba attiecības balstītas uz savstarpēju sapratni, arī darba devējs var rēķināties ar savas komandas atbildību un lojalitāti, kas patiesībā ir jebkuras ilgtspējīgas organizācijas pamats.

*Mobilo sakaru operatora Amigo vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?