Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Drosmīgie jau atkal ņem kredītus

Gandrīz 400 eiro starpība starp dzīvokļa kvadrātmetra tagadējo maksu un cenu pirms aptuveni pusotra gada bija izšķirošais faktors, kādēļ celtniecības biznesā strādājošais Ivars Kļavinskis ir nolēmis jaunu mājokli Mārupē iegādāties tieši tagad, kad lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju pārliecības par stabiliem nākotnes ienākumiem joprojām nav. Kredīts ilgi neesot bijis jālūdz, saka Ivars. Viņš ir pārliecināts: tiem, kam finansiālā situācija to ļauj, tagad būtu īstais laiks uzlabot savus dzīves apstākļus, jo «lētāk vairs nebūs».

Bankas atzīst: interese par mājokļa iegādi uz kredīta pēdējā laikā ir pieaugusi, taču cilvēku piesardzība un cerība uz vēl zemākām nekustamā īpašuma cenām joprojām ņem virsroku un reālais darījumu skaits strauji nepalielinās.

Sagatavo augsni

Uz jaunu divistabu dzīvokli Imantā drīzumā grasās pārcelties arī Ginta. «Par jauna mājokļa pirkšanu domājām jau ilgi, taču pēdējā laikā likās, ka cenas pat nedaudz sāka celties, tāpēc arī pievērsāmies tam nopietnāk,» viņa stāsta. Arī Gintai kredītu esot izdevies dabūt bez problēmām - pieticis ar viņas «vidējo algu», no vīra nekādas papildu garantijas netika prasītas.

Statistikas dati liecina, ka banku kredītportfelis joprojām samazinās, taču pēdējos mēnešos - ne tik strauji, kā tas bijis pirms gada. Pēc ilga pārtraukuma atkal parādījušās banku hipotekāro kredītu reklāmas kampaņas, ko var uzskatīt par zināmu «augsnes sagatavošanu» - kreditēšana tomēr ir galvenais banku ienākumu avots, kas krīzes laikā ir krietni apsīcis.

Gan cilvēku, gan uzņēmumu noskaņojums pakāpeniski mainās uz optimisma pusi, ekonomiskie rādītāji sāk stabilizēties, samazinās cenas - tas viss rada bāzi, lai patēriņš pamazām sāktu atjaunoties un līdz ar to palielinātos arī finansēšanas iespējas, situāciju vērtē Swedbank Privātpersonu finansēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš. Pēc viņa prognozēm, pēc lejupslīdes kā pirmie atjaunosies patēriņa kredīti. «Hipotekārā kreditēšana pieaug vēlāk, kad ekonomikā jau kādu laiku vērojama stabilitāte un atjaunojas cilvēku drošība par savu nākotni,» uzsver Swedbank pārstāvis.

Arī citas bankas drīzu hipotekārās kreditēšanas uzplaukumu neparedz. Tā SEB mājokļu cenu indikators liecina, ka 57% Latvijas iedzīvotāju patlaban nav intereses iegādāties jaunu mājokli, un tikai 3% apsver iespēju tuvākajā nākotnē ņemt hipotekāro kredītu.

Izvēlas īrēt

Ir arī daudz tādu potenciālo kredītņēmēju, kas pēc ilgstošām pārdomām un konsultācijām ar banku joprojām dzīvokli izvēlas īrēt, nevis pirkt, stāsta savukārt DnB Nord bankas pārstāve Teika Lapsa. Interese par mājokļa iegādi un attiecīgi arī kredīta iespējām esot ievērojami pieaugusi, taču reālos darījumos tā pagaidām tik daudz neatspoguļojas. «Šādas nelīdzsvarotības iemesli ir dažādi. Daļa cilvēku tic mītam, ka nekustamo īpašumu cenas vēl pazemināsies. Daudzi visas darījuma notikšanai nepieciešamās darbības veic lēnām, mēnešiem ilgi un liela daļa joprojām nejūtas droši par nākotni,» skaidro T.Lapsa. Savukārt Nordea bankas pārstāve Dagnija Stuķēna uzsver - arī pagājušogad, neskatoties uz nelabvēlīgo ekonomisko fonu, interese par mājokļiem un kredītiem ir bijusi stabila, un, spriežot pēc šī gada pirmajiem mēnešiem, tā nav gājusi mazumā, taču arī krass pieprasījuma pieaugums pagaidām nav manāms.

Labu variantu maz

Tikmēr Ivara Kļavinska pieredze, meklējot jaunu kvalitatīvu mājokli par saprātīgu cenu, liecina: neskatoties uz plašu piedāvājumu, labu variantu nemaz tik daudz nav. «Es patiesībā biju diezgan apbēdināts. Kvalitatīvu mājokļu ar pārdomātu plānojumu ļoti trūkst - tādu ir ne vairāk kā 10%,» vērtē Ivars. Tas arī esot bijis iemesls, kāpēc viņam diezgan ātri izdevās pārdot savu iepriekšējo dzīvokli, skaidro Ivars. «Lai gan tā ir vecā Hruščova laika māja, es dzīvokli pilnībā pārbūvēju, un tas bija ļoti labā tehniskā stāvoklī,» uzsver jaunais vīrietis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tagad dārgāk

Cik maksā hipotekārais kredīts?
Patlaban banku pievienotā likme hipotekāriem kredītiem svārstās 3-4% robežās. Salīdzinājumam: kredītu buma laikā banku pievienotā likme bija 0,5-1,5%. Tai jārēķina klāt 3 mēnešu vai 6 mēnešu EURIBOR likme (ja kredīts ir eiro) vai 3, vai 6 mēnešu RIGIBOR (ja kredīts ir latos). EURIBOR 3 mēnešu likme tagad ir ap 0,6%, 6 mēnešu - 0,9%. Lielākā daļa kredītu Latvijā ir ņemta eiro.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?