Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Džentlmeņa komplekts - ietekmīgs amats un sava federācija

Ielūkojoties dažādu sporta federāciju mājaslapās, teju katrā no tām var atrast pa kādam ietekmīgam vārdam. Rodas pat iespaids, ka kārtīga džentlmeņa komplektā līdzās ietekmīgam amatam ietilpst arī atrašanās kāda sporta veida federācijas priekšgalā. Vai ietekmīgiem un pazīstamiem vārdiem ir tieša saikne ar federācijas labklājību, sporta speciālistiem viedokļi atšķiras. Tomēr viens ir skaidrs - «smagsvaru» atrašanās kādas federācijas priekšgalā dod abpusēju labumu un ieguvējs ir gan sporta veids, gan to pārstāvošā persona.

Aplūkojot «naudīgākās» sporta federācijas, kas uz pārējo fona nevar sūdzēties par sponsoru līdzekļu piesaisti, redzams, ka pārsvarā tās pārstāv sabiedrībā ietekmīgas personas. Piemēram, Latvijas Automobiļu federācijas prezidents ir ekspolitiķis Jānis Naglis. Savukārt Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidents ir uzņēmuma Latvijas gāze (LG) akcionāra Itera Latvija vadītājs Juris Savickis. Lursoft datu bāzē pieejamā informācija liecina, ka pērn LG, kļūstot par lielāko LTS sponsoru, tenisam ziedoja 180 000 latu. Vaicāts, kādā veidā uzņēmums izvēlas, kam ziedot, LG pārstāvis Vinsents Makaris stāsta, ka stratēģisko virzienu nosaka valde, bet par konkrētu izlietojumu lemj padome, kura vadās pēc konkrēta sporta veida sasniegumiem un potenciāla. Teniss esot pelnījis atbalstu panākumu dēļ, turklāt valsts dod tikai 4% no visa finansējuma. Valsts akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš pārstāvis Māris Ozols atzīst, ka ziedošanas mērķus uzņēmums izvēlas atkarībā no atdeves, ko šis ziedojums var sniegt. Ja tas ir reklāmas līgums, uzņēmums izvērtē piedāvājumu. Ja tas ir ziedojums sabiedriskā labuma organizācijai, Latvijas dzelzceļš izvērtējot, kāds ieguvums no tā būšot sabiedrībai kopumā.

Tāpat lielākā daļa no Latvijas Basketbola savienības (LBS) padomes locekļiem būs zināmi arī tiem, kuri ar sportu ir uz jūs - tur redzama, piemēram, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), viņas kolēģis, deputāts Jānis Urbanovičs (SC), eksministrs Aigars Štokenbergs un Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij). «Sabiedrībā pazīstamiem, populāriem vai ietekmīgiem cilvēkiem, protams, kaut kādā ziņā ir vieglāk risināt federācijas aktuālās problēmas, bet izšķirošs ir to cilvēku patriotisms, kas ir iesaistījušies federācijās,» pārliecināts ir basketbola kluba VEF Rīga padomes priekšsēdētājs, LBS valdes loceklis un Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups (Vienotība). Šā gada VEF Rīga budžetā aptuveni piekto daļu jeb 650 000 latu no ieņēmumiem veido valsts kapitālsabiedrību līdzekļi. Lielāko daļu - 450 000 latu - ziedoja Latvijas valsts meži (LVM), savukārt 200 000 latu VEF Rīga ieguva, pateicoties 200 000 latu vērtajam reklāmas līgumam ar valsts akciju sabiedrību Latvijas dzelzceļš (LDZ). E. Jaunups pret šiem ziedojumiem izskanējušo kritiku vērā neņem, tieši otrādi - viņš ar šiem līdzekļiem lepojas, jo, viņaprāt, VEF Rīga dara lielisku darbu.

«Es domāju, ka daudzas federācijas balstās uz ļoti harismātiskiem un entuziasma pilniem cilvēkiem, kuri bieži vien neatgriezeniski iegulda arī savus personīgos līdzekļus,» atzīst Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas vadītājs Edgars Štelmahers. Savukārt Latvijas Volejbola federācijas prezidents un bijušais politiķis Almers Ludviks uzskata, ka ietekmīgu cilvēku atrašanās vadībā ne vienmēr nāk par labu sportam. «Aizvadītajos gados esam diezgan daudz pieredzējuši dažādas ietekmes sfēras un cilvēkus, līdz ar to tas sadalījums nav bijis tas ideālākais,» viņš atzīst.

Sporta žurnālists Arturs Vaiders uzskata, ka ietekmīgu cilvēku atrašanās federāciju priekšgalā spēlē nozīmīgu lomu gan pašam sporta veidam, gan šai personai. Piemēram, Latvijas Hokeja federācijai (LHK) ir zināmas priekšrocības, ja tās prezidents Kirovs Lipmans sarunās ar sponsoriem uz galda var uzlikt arī akciju sabiedrības Grindeks padomes priekšsēdētāja vizītkarti. Savukārt pašam K. Lipmanam, dibinot kontaktus kādā farmācijas uzņēmumu sanāksmē ārzemēs, nav par sliktu sevi stādīt priekšā arī kā LHF prezidentu. «Viņš ir biznesa cilvēks. Kritiskā brīdī viņš var arī ieskaitīt federācijai naudu no sava konta,» piebilst A. Vaiders.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis atzīst, ka sponsoru nauda ir kļuvusi par nozīmīgu ienākumu avotu sporta nozarei. Pirms četriem gadiem sponsoru līdzekļi veidoja aptuveni trešdaļu no LOK ienākumiem, bet līdz ar valsts budžeta finansējuma kritumu šie ziedojumi proporcionāli ir kļuvuši par divām trešdaļām no visa pieejamā līdzekļu apjoma. «Valsts budžetam samazinoties, caurums ar kaut ko ir jāaizpilda,» saka A. Vrubļevskis. LOK finansētāju vidū ir gan valsts kapitālsabiedrības, gan privātie sponsori. Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis norāda, ka valsts kapitālsabiedrību ziedojumi ir uzskatāmi par valsts budžeta, nevis sponsoru naudu. «Tā atkal ir valsts nauda, kuru mēs sadalām pēc nesaprotamiem kritērijiem,» viņš saka.

Sporta nozares sponsori no ziedojumiem arī var iegūt finansiālu labumu nodokļu atvieglojumu formā, ja organizācijai, kas tiek sponsorēta, ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss. Valsts ieņēmumu dienests skaidro, ka uzņēmumi var iegūt nodokļu atlaidi 85% apmērā no summām, kas ziedotas. Tomēr kopumā atlaide nedrīkst pārsniegt piekto daļu no nodokļa kopējās summas. Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) ģenerālsekretārs Egils Puriņš atzīst, ka reizēm sponsori iegūst arī «neoficiālu» labumu. Proti, federācijas mēdz reklamēt savus sponsorus, lai gan reklāmas līgumi nav noslēgti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kurām sporta veidu federācijām ir lielākie ienāku

Latvijas Futbola federācija (prezidents Guntis Indriksons) - Ls 4 027 050. No tiem lielākās pozīcijas ir saņemtās dotācijas (Ls 3 065 076), ieņēmumi no saimnieciskās darbības (Ls 543 517), saņemtie ziedojumi un dāvinājumi (Ls 141 400)
Latvijas Basketbola savienība (prezidents Valdis Voins) - Ls 2 269 456. No tiem lielāko pozīciju veido ziedojumi un dāvinājumi
(Ls 1 041 409), un dotācijas (Ls 554 942)
Latvijas Automobiļu federācija (prezidents Jānis Naglis) - Ls 1 071 690. Pārliecinoši lielākā ieņēmumu pozīcija ir saņemtie ziedojumi un dāvinājumi (Ls 975 159)
Latvijas Motosporta federācija (prezidents Egils Agarskis) - Ls 992 546. No tiem lielāko pozīciju veido saņemtie ziedojumi un dāvinājumi -
Ls 458 263, no valsts un pašvaldību budžetiem saņemtās dotācijas -
Ls 370 228 (no valsts budžeta - Ls 356 303), kā arī biedru nauda, iestāšanās nauda un citas gadskārtējās iemaksas - 66 080, ieņēmumi no reklāmas pakalpojumiem - 58 852)
Latvijas Hokeja federācija (prezidents Kirovs Lipmans) - Ls 629 248. Dotācijās LHF saņēmusi Ls 177 123, ziedojumos un dāvinājumos - Ls 229 766

Vēl ieņēmumi virs 300 tūkstošiem latu bija:
Latvijas Bobsleja un Skeletona federācija (prezidents Jānis Kols) ** - Ls 407 077
Latvijas Tenisa savienība (prezidents Juris Savickis) - Ls 374 235
Latvijas Volejbola federācija (prezidents Almers Ludviks) - Ls 356 560
Latvijas Slēpošanas savienība (prezidents Vairis Brīze) -
Ls 343 106
Latvijas Vieglatlētikas savienība (prezidents Guntis Zālītis ) - Ls 321 206
Latvijas Jātnieku federācija(prezidents Agris Blaus) - Ls 317 680
Latvijas Kamaniņu sporta federācija (prezidents Atis Strenga) - Ls 314 080
*Uz 2011.gada beigām
**Pārskatu iesniedza kā bobsleja federācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?