Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzimtajā valodā runā tikai piektā daļa ukraiņu

Pirms nepilniem desmit gadiem naturalizācijas līmenis ukraiņu kopienā bija viszemākais, salīdzinot ar citām minoritātēm. Arī šodien tikai trešā daļa Latvijā dzīvojošo ukraiņu ieguvuši Latvijas pilsonību, un integrācijas process vietējā sabiedrībā norit ļoti lēni. Tam ir vairāki iemesli, uz kuriem norāda socioloģe Nataļja Lisogorova, kura veikusi vairākus pētījumus par ukraiņiem Latvijā.

Viens no iemesliem ir valodas nezināšana. Un ne tikai latviešu (to brīvi pārvalda tikai 35% ukraiņu), bet arī savas dzimtās ukraiņu valodas nezināšana. Dzimtās valodas, kultūras un tradīciju apzināšana un saglabāšana ir būtisks elements cittautiešu integrācijā vietējā sabiedrībā, taču tikai piektā daļa ukraiņu Latvijā brīvi runā savā dzimtajā valodā, 43% to saprot, bet nerunā. «Tas ir padomju laiku rusifikācijas mantojums. Padomju laiku sekas izpaužas arī tajā, ka daudzi ukraiņi savulaik kā tautību norādījuši «krievs» un kā dzimto valodu - krievu valodu. Tolaik neviens nepievērsa uzmanību, kādas tautības esi, bet šodien jau tu vairs nesaproti, kas esi,» saka N. Lisogorova. Viņasprāt, daudzi izjūt atsvešinātību no pamatsabiedrības, jūtas it kā nepiederīgi, jo, tik ilgus gadus dzīvojot šeit, vairs nav īsti ukraiņi, bet par latviešiem arī nav kļuvuši. «Grūti sadzīvot ar tādu divējādu sajūtu,» uz psiholoģiskajām problēmām, kas arī ir viens no naturalizācijas un integrācijas procesu bremzējošiem faktoriem, norāda socioloģe. Lielākā daļa nepilsoņu ir gados vecāki cilvēki, kuriem iemācīties valodu un vēsturi, kā arī nokārtot eksāmenu pilsonības iegūšanai jau ir grūti. Ukraiņu kultūras un izglītības biedrības Dņipro vadītājs Ivans Naļivaiko piebilst, ka ukraiņu kopiena noveco un arī tā ir problēma, bet jaunie, kas lielākoties dzimuši jauktajās ģimenēs, asimilējās.

Jelgavas Ukraiņu biedrības vadītāja Tatjana Lazda gan iebilst: «Nebūtu pareizi teikt, ka ukraiņi neintegrējas vietējā sabiedrībā. Ar jauno paaudzi viss ir kārtībā. Grūtāk ir tiem cilvēkiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem. Zinu, ka daudzi ukraiņi - gan nepilsoņi, gan arī Latvijas pilsoņi - izvēlas Ukrainas pilsonību, jo tas dod iespēju jau 55 un 60 gadu vecumā saņemt pensiju. Latvijā šī vecuma cilvēkiem, ja paliek bez darba, atrast to no jauna ir faktiski neiespējami, un viņi paliek bez ienākumiem.»

«Labs piemērs pasaulē, bet ne naturalizāciju un integrāciju veicinošs Latvijā ir ārzemju ukraiņu statusa ieviešana,» piebilst Nataļja. 2004. gadā Ukrainas prezidents izdeva rīkojumu, ka tie ukraiņi, kuri dzīvo ārpus Ukrainas, var iegūt ārzemju ukraiņu statusu. Tas dod iespēju vieglāk šķērsot Ukrainas robežu un sniedz nelielas priekšrocības, ja cilvēks vēlas atgriezties etniskajā dzimtenē. Latvijā šo statusu ieguvuši vairāk nekā 3000 ukraiņu, no kuriem gandrīz visi ir nepilsoņi. Šī statusa iegūšana lielā mērā saistīta ar ceļošanu. Latvijas pilsoņi uz Ukrainu var doties bez vīzas, bet nepilsoņiem vīza ir vajadzīga. Tā kā pilsonību iegūt ir grūti, viņi izvēlas ārzemju ukraiņa statusu, kas atvieglo robežas šķērsošanu. Pēc Nataļjas domām, ja Ukraina ārzemnieka statusu ieguvušajiem piešķirs vēl kādus atvieglojumus, viņu kļūs vēl vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?