Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dzinulis - mainīt pasauli un palikt vēsturē

Pērnā gada rudenī Jevgeņijs Kazaņins (34) atgriezās Latvijā pēc četru gadu pārtraukuma. Tos viņš bija pavadījis, attīstot savu stārtapu Ņujorkā un vēlāk pieslēdzoties finanšu tehnoloģiju iesācējuzņēmumam Bondora Igaunijā. Atgriezties bija patīkami, viņš atzīst, - jo vairāk tāpēc, ka Latvijā stārtapu vide pa šo laiku ir ievērojami augusi gan stārtapu skaita ziņā, gan to domāšanā, drosmē tēmēt uz pasaules tirgu.

Tieši tāpēc Jevgeņijs ir pārliecināts, ka tagad, strādājot Rīgā par peer-to-peer lending jeb savstarpējo aizdevumu platformas Twino vadītāju, viņam beidzot varētu izdoties tas, kas neizdevās iepriekšējos karjeras pieturas punktos, - izveidot uzņēmumu, kas ar inovācijām kaut ko būtiski un globāli mainītu nozarē (šajā gadījumā - finanšu jomā). «Man dzīvē nav mērķa uztaisīt daudzus stārtapus, bet gan vienu, kas paliks vēsturē un par ko maniem bērniem mācīs «zviedros»,» Jevgeņijs smaida.

Krievija un enerģētika

«Zviedros» jeb Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA) Jevgeņijs ir mācījies pats, lai gan studēt ekonomiku nebija plānojis. Skolēnu matemātikas olimpiādēs viņš bija nopelnījis iespēju bez iestājeksāmeniem studēt eksaktajās studiju programmās un bija iecerējis apgūt programmēšanu. «Kopā ar draugiem jau 90. gados programmējām 3D spēles,» Jevgeņijs stāsta. Bet tad izstādē Skola viņam iepatikās REA, kur varēja mācīties angļu valodā pie ārvalstu pasniedzējiem, un viņš tajā iestājās - par spīti savas vidusskolas direktoram Pļavniekos, kurš norādīja, ka tas nav izdevies pat skolas gudrākajiem skolēniem. «Nekad neesmu nožēlojis, jo ekonomika ir tādas būtiskas zināšanas, tu labāk saproti daudzas kopsakarības,» Jevgeņijs teic par iegūto izglītību.

Latvija tolaik bija tuvu iestājai ES, tāpēc daudzi Jevgeņija kursabiedri brauca mācīties uz Londonu ar domu vēlāk turpat arī sākt strādāt. «Es padomāju - visi brauc uz to pusi, nav interesanti. Jābrauc pretējā virzienā!» Jevgeņijs atrada darbu enerģētikas uzņēmumā Integrated Energy Systems, kas visā Krievijas teritorijā palīdzēja finanšu holdingiem pirkt elektrostacijas, elektrotīklus, gāzesvadus utt. Uzņēmums, kurš šodien elektroenerģijas ģenerācijas aktīvu ziņā ir otrais lielākais Krievijā pēc Gazprom, tad bija nesen izveidojies, komanda bija kompakta, un Jevgeņijs vērtēja investīciju projektus, nosakot, ir vai nav vērts pirkt konkrēto elektrostaciju. Darījumi bija ļoti komplicēti, bet līdz ar to - interesanti. Grūtākais bija lielā atbildība. «Atceros, man vajadzēja vērtēt staciju, kur darījuma summa bija viens miljards dolāru. «Ekselis» bija milzīgs, pārbaudīju katru ciparu.» Ar laiku Jevgeņijs jau pratis noteikt, cik laba ir elektrostacija, pat pēc temperatūras tajā. «Ja bija pārāk silts, tātad turbīnas nav labas un tiek zaudēts daudz enerģijas,» viņš paskaidro. Tomēr, lai gan darba devējs bija apmierināts un Jevgeņijam bija kur augt tālāk, viņš pēc gada atgriezās Latvijā. «Sapratu, ka negribu dzīvot Maskavā. Dzīvošanai ļoti neērta pilsēta.»

Piedzīvojumi Amerikā

Jevgeņijs piebiedrojās kursabiedram, kurš Rīgā bija nodibinājis uzņēmumu NEWSEC, kas strauji augošajā Baltijas nekustamā īpašuma tirgū konsultēja attīstītājus, investorus u. c. Kursabiedrs drīz pārcēlās uz Londonu, bet Jevgeņijs sāka vadīt kompāniju un fokusējās uz lielajiem Eiropas investīciju fondiem, kas tobrīd sāka ieguldīt Baltijā. Izdevies piesaistīt ļoti daudz investīciju, un investoru pārliecināšana Jevgeņijā raisījusi lepnumu par savu valsti. Izaicinājums gan bija paša jaunība. «Investīciju jomā vidējais cilvēku vecums ir 55-57 gadi. Man bija 25-26 gadi. Izstādē Kannās sākumā bija attieksme: kas tu par jaunekli, kur ir tavs vadītājs? Kad sākām runāt, tad jau viņi juta, ka tomēr saprotu šī biznesa būtību un nestāstu pasakas,» Jevgeņijs smaida.

Uzņēmuma sekmīgo attīstību aprāva krīze. Nekustamo īpašumu jomā pēkšņi vairs nenotika nekas. Tāpēc Jevgeņijs izlēma doties soli tuvāk tam, kas bija paticis skolas laikā, - tehnoloģijām. Viņš sāka vadīt un faktiski no nulles veidot digitālās mārketinga aģentūras Havas Digital atzaru Media Contacts. Tas jau tad meklēja tehnoloģiskus risinājumus lietām, kas patlaban reklāmdevējiem ir pašsaprotamas, piemēram, rīkiem, ar ko mērīt reklāmu atdevi sociālajos tīklos.

Ar šo problēmu - šādu rīku neesamību - Jevgeņijs aizgāja uz hakatonu Garage48. Piektdienas vakarā prezentēja savu ideju, savāca labu komandu un līdz svētdienas vakaram tika līdz produkta pamatkarkasam. Sākās piedzīvojumi. Komanda nodibināja uzņēmumu Campalyst un iestājās biznesa akseleratorā Startup Sauna Somijā, kur, ambīcijām augot, izlēma radīto rīku attīstīt tālāk. Somi ieteica tēmēt ne tikai uz Baltijas tirgu, bet visu pasauli un doties pa taisno uz ASV, kur ir lielie investori, lietpratīgi profesionāļi un kur izrāvienu var panākt daudz ātrāk nekā Eiropā. Campalyst izgāja cauri arī Eiropā lielākajam biznesa akseleratoram Seedcamp Londonā un tad devās uz Ņujorku. Viss notika strauji, ilgi lemt nebija laika, bet pārliecību, ka varētu izdoties, deva lielais atbalsts, kādu tolaik izpelnījās teju katrs no nedaudzajiem trakajiem, kas Baltijā mēģināja veidot stārtapu.

Stagnēt nav labi

Ar Campalyst Jevgeņijs strādāja trīs gadus. Tomēr izšķirošās veiksmes trūka. «Uzņēmumam bija labi klienti, ieņēmumi ļāva strādāt, bet nebija tā, kas stārtapiem ir ļoti svarīgs, - straujās izaugsmes. Šodien reklāmdevēji nedod naudu, ja viņiem pretī jau uzreiz nav rīku, ar ko izmērīt reklāmu atdevi sociālajos tīklos. Bet tolaik tā nebija, reti kurš gribēja ko tādu mērīt. Cīnījāmies, bet izaugsmes nebija, un stārtapos stagnēšana nav laba lieta. Nolēmām - taisām visu ciet.» Lai gan izskatās, ka uzņēmums ar savu produktu klajā bija nācis vienkārši par agru un, paturpinot ilgāk, iznākums būtu cits, Jevgeņijs saka, ka par savu lēmumu pirkstos nekož. ASV iegūta lieliska pieredze, jo strādāts tika ar pasaules lielākajām reklāmas aģentūrām un milzīgām kompānijām, kur apgrozījuma, lēmumu un domāšanas mērogs ir pilnīgi cits. Zelta vērtē ir arī iepazītie cilvēki.

Ap to laiku Jevgeņiju atrada Igaunijas stārtaps Bondora - savstarpējo aizdevumu platforma - ar apņēmību pierādīt, ka Igaunijā var uztaisīt finanšu tehnoloģiju uzņēmumu, kas naudas aizdevējus un arī aizņēmējus piesaista nevis no vienas valsts, bet no visas Eiropas. «Man patika viņu vīzija,» saka Jevgeņijs, kurš Bondora kļuva atbildīgs par mārketingu.

Šādu interneta platformu būtība ir savest kopā ieguldītājus un aizņēmējus ātrāk, ērtāk un efektīvāk, nekā to dara bankas. Jevgeņijs stāsta, ka Bondora bija viena no pirmajām šādām platformām Baltijā un pirmā, kas strādāja visas Eiropas mērogā. Veicies ļoti labi, radītas arī inovācijas, ko vēlāk pārņēma lielās peer-to-peer platformas.

Atpakaļ Latvijā

Taču paralēli Jevgeņijs sāka komunicēt ar Armandu Broku, kurš bija nodibinājis līdzīgu platformu Latvijā - Twino. Tas viņu pārliecināja, ka Latvijā, salīdzinot ar Igauniju, ir daudz pieejamāki risku menedžmenta speciālisti un fintech nozarē strādājuši programmētāji un ka beidzot arī Latvijā var uztaisīt globālu uzņēmumu, jo stārtapi beidzot uzdrīkstas mērķēt uzreiz uz pasaules tirgu, netērējot laiku un resursus mēģinājumiem tikai vietējā tirgū. Jevgeņijs atgriezās Rīgā un sāka vadīt Twino.

Peer-to-peer aizdevumu nozarē uzņēmumam ir jāsasniedz samērā liels kredītu summas apjoms, lai efektīvi konkurētu ar bankām. Kaut arī Twino rezultāti ir ļoti labi, paies laiks, līdz izdosies panākt pārmaiņas visā finanšu nozarē. Jevgeņijam tikšana līdz šādam punktam - pasaules mainīšanai - ir galvenais dzinulis. Viņam patīk strādāt stārtapos, kur ir internacionāla vide, lēmumi jāpieņem ātri un kur nav vietas un laika formalitātēm, hierarhijai, birokrātijai. Tiesa, lai talants un ambīcijas stārtapos strādājošos nenovestu līdz izdegšanai, aizrautība darbā jāsabalansē ar atpūtu. To Jevgeņijs atgādina arī savai komandai un pats Latvijā atsācis spēlēt basketbolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2015. g.
Savstarpējo aizdevumu platformas Twino vadītājs
2014-2015
Mārketinga vadītājs savstarpējo aizdevumu platformā Bondora
2011-2014
Līdzdibinātājs un vadītājs stārtapā Campalyst
2010-2011
Vadītājs reklāmas aģentūras Havas Digital atzarā Media Contacts
2004-2009
Investīciju un konsultāciju departamenta vadītājs kompānijā NEWSEC
2003-2004
Vecākais eksperts enerģētikas uzņēmumā Integrated Energy Systems

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?