Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dzīvā daba klases priekšā

Ventspils 1. ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Irina Ivane skolēnu ikdienu padara daudz aizraujošāku un interesantāku, stundās izmantojot eksotiskos Madagaskaras šņācējprusakus.

Prusaki šajā skolā nonākuši, jo skolotāja nolēmusi viņus nest no savām mājām un rādīt skolēniem. Viņa stāsta: «Abas ar meitu sadraudzējāmies ar LU profesoru Voldemāru Spunģi. Tad arī meita kļuva par kukaiņu audzētāju, taisīja par tiem arī zinātnisko darbu. Tā nu viņi aug mūsu dzīvoklī, mūsu ģimenē, un, protams, bērnus šie prusaki ļoti interesē. Es pieļauju, ka ir daudzi bērni, kas grib uzzināt kaut ko jaunu, tādu, ko viņi nekad nav dzirdējuši vai redzējuši. Un es uzskatu, ka mums ne tikai ir jāiet mācīties dabā, bet mēs varam arī dabu ienest mācību telpā.»

Skolotāja stāsta, ka viņas bioloģijas stundās bērni vēro, kā šie kukaiņi pārvietojas, turklāt tie spēj kāpt augšup pa vertikālu stikla virsmu. Prusaks ir ļoti liels un smags, un parasti lieli un smagi kukaiņi to izdarīt nevar. Bērni ir arī liecinieki tam, kā kukainim mainās ārējā čaula un kā hitīna apvalks pārsprāgst kādās 30-40 minūtēs - tad prusaks bērnu acu priekšā izlien no savas čaulas pilnīgi balts. Kad prusaks maina čaulu, iedarbojas augšanas hormoni, līdz ar to kukainis stiepjas vispirms garumā, tad platumā, lai varētu no vecā apvalka izkļūt. «Kad mums ir zooloģijas vai bioloģijas stundas mazākajām klasītēm, es prusakus atnesu trauciņos no skolas terārija, un tad skolēni visas dienas garumā var darboties, skatīties, kā kukaiņi pārvietojas, pētīt tos un kladēs pierakstīt savus novērojumus, varbūt kāds pat mēģina uzzīmēt šo prusaku. Lielākās klasēs jau ļauju bērniem ņemt viņus rokās, aptaustīt,» stāsta skolotāja.

I. Ivane brīdina, ka nevajadzētu šos kukaiņus kaitināt, jo, kad viņus iztraucē (īpaši tēviņus), tie no smirddziedzeriem izdala smirdvielas. Pati skolotāja atzīst, ka viņas dzīvoklī, kur aug šie prusaki, to ir gadījies sajust, savukārt skolā šīs smirdvielas sajust nav iespējams, jo prusaki tiek turēti īpaši izbūvētā terārijā, kurš ir noslēgts. Tajā ir prusakiem atbilstoša vide un higiēnas apstākļi, kā arī viss nepieciešamais, lai prusaks būtu augt un dzīvot spējīgs.

Kā papildu plusu šo kukaiņu izpētei mācību procesā bioloģijas skolotāja min arī to, ka, ja skolēns neko par šiem prusakiem nezina, tad pēc iepazīšanās ar tiem stundās ieinteresējas pamatīgāk. Šos Madagaskaras šņācējprusakus esot ļoti iecienījuši arī slaveni cilvēki, kas nevar atļauties kaķi, suni vai kādu citu dzīvnieku. Tad viņi mēdz aprūpēt vienu prusaciņu, pat izrotājot to ar briljantiem un dodot vārdu. Tāpat ir bērni, kas nestaigā vai ir ar citām īpašām vajadzībām, un arī viņiem šāds prusaks var būt mājdzīvnieks, par kuru rūpēties.

I. Ivane uzskata, ka ar tiem dzīvniekiem, kam, tāpat kā mums, ir mugurkauls, eksperimentus noteikti nevajadzētu veikt, bet redzēt viņus, kontaktēties un pienākt dzīvniekam tuvāk nekā zooloģiskajā dārzā aiz stikla - tas mācību procesā nāk tikai par labu. Skolotāja iesaka arī citiem saviem kolēģiem uz stundām atnest kādu taureni, biti vai vardīti un kopā ar skolēniem vērot viņu kustības un dzīvošanu dabā, lai bērniem sniegtu plašāku un dzīvāku redzējumu par dzīvnieku un kukaiņu attīstības cikliem. Kā zina teikt I. Ivane, vairākās Latvijas skolās bioloģijas stundās izmanto gan kukaiņus, gan sliekas, gan citus dzīvās dabas pārstāvjus, bet prusaki gan manīti tikai Ventspilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?