Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dzīvokļa dēļ piedz īvo īstu elli

Kamēr visa sapakotā iedzīve noglabāta īrētā noliktavā, Anita līdz jaunas mājvietas atrašanai nakšņo pie tuviniekiem. Olainē īrētā dzīvokļa īres līguma pārtraukšanai viņa gan joprojām nav piekritusi, tomēr, baidoties par savu drošību un pat dzīvību, Anita šobrīd to atstājusi.

Atstāj bez elektrības

Anita Romane pagājušā gada maijā noslēdza dzīvokļa īres līgumu uz gadu ar kādu sievieti, kura pati devās uz Angliju, taču vienā jaukā dienā visas Anitas cerības sabruka. Pērnā gada novembrī Anitai piezvanīja dzīvokļa saimniece un paziņoja, ka īrniecēm līdz Ziemassvētkiem jāizvācas, jo mājoklis vajadzīgs viņas dēlam, kurš no ārzemēm atgriezies dzimtenē.

«Tad uzzināju, ka saimniecei ir dēls. Taču, tā kā līgumā bija rakstīts, ka tā darbību var pārtraukt, abām pusēm rakstiski vienojoties trīs mēnešus iepriekš, cerēju, ka man būs laiks atrast jaunu dzīvesvietu,» stāsta Anita. Taču saimnieces dēls pat negrasījās gaidīt ne līguma termiņa beigas, ne noteiktos trīs mēnešus. Anita stāsta, ka pirms Ziemassvētkiem saimnieces dēls sācis zvanīt un uzstājīgi pieprasījis izvākties. Draudējis izmest mēbeles uz ielas un piedraudējis ar tiesu. Sajutusies apdraudēta, Anita vērsusies ar iesniegumu policijā, kur gan atteikts uzsākt kriminālprocesu, jo tādi draudi neesot uzskatāmi par reāliem.

Īsi pēc jaunā gada Baznīcas ielas dzīvokļa iemītniece palika bez elektrības, jo saimnieces dēls uzrakstījis Latvenergo iesniegumu, ka atsakās no elektrības šajā mājoklī. Taču, tā kā viņam tajā brīdī nebija pilnvaras, kas dotu tiesības rīkoties ar šo īpašumu, ne arī noslēgts īres līgums, pēc dzīvokļa īrnieces pieprasījuma Latvenergo pēc vairākām dienām elektrības padevi atjaunoja.

Draud un lauž durvis

Taču pārdzīvojumi turpinājās, jo dzīvokļa saimnieces dēls, ieradies Latvijā, vairākkārt devās «sturmēt» mātes izīrēto mitekli - gan dauzoties un lamājoties aiz durvīm, gan līdzi vedot atslēdznieku un piedraudot uzlauzt slēgtās durvis. Reiz Anita sapratusi, ka durvis kāds mēģinājis atslēgt viņas prombūtnē. Bet visdramatiskākais izvērties 9. janvāra vakars, kad Anita satrūkusies jau no reālas urbšanas un sapratusi, ka nupat tiešām kāds gatavojas uzlauzt durvis. Urbšana esot turpinājusies pat Anitas un arī viņas meitas izsaukto policijas darbinieku klātbūtnē.

Pirmajā dzīvokļa «ieņemšanas» reizē saimnieces dēls nekādu pilnvaru uzrādīt nevarējis, lai gan izsauktie policisti apgalvoja, ka tāda esot, 9. janvāra vakarā vīrietis jau pa gaisu vicinājis kādu papīru, apgalvojot, ka tā esot prasītā pilnvara. Notiekošais nostiprinājis Anitas pārliecību, ka policija nebūt nav ieinteresēta sniegt palīdzību apdraudētajai sievietei.

Līdzi saimnieces dēls vedis gan draugus, gan saucis policiju cerībā, ka tā palīdzēs iekļūt dzīvoklī, kā arī sievietes meklējušas palīdzību tiesībsargājošajās instancēs, glābjoties no agresīvajiem uzbrukumiem. Mēģinājušas vienoties mierīgā ceļā, lūdzot laiku atrast citu dzīvesvietu, piedāvājušas pagaidu mitekli atrast saimnieces dēlam, runājušas ar policistiem un rakstījušas iesniegumus un paskaidrojumus, bet viss velti. Saimnieces dēls no savas prasības neesot atkāpies.

Draugu būšanu noraida

«Mums radās priekšstats, ka pašvaldības policisti ir pazīstami ar šo vīrietis un vairāk ieinteresēti aizstāvēt viņa intereses nekā mūsējās,» stāsta Anita. Olaines pašvaldības policijas priekšnieks Dainis Bērziņš gan apgalvo, ka nekādas draugu būšanas neesot. «Pie mums šis vīrietis ieradās lūgt palīdzību, jo viņam esot jāiekļūst dzīvoklī paņemt mantas, bet viņš tur netiekot. Tad arī viņu pirmo reizi redzējām. Šajā lietā notiek dienesta izmeklēšana, un tās rezultāti būs zināmi nedēļas beigās,» pirmdien Dienai telefoniski apliecināja Bērziņš, kurš piebilda, ka, iespējams, viņa darbinieki nebija pienācīgi novērtējuši situāciju vai vīrietis nebija sniedzis viņiem patiesu informāciju, tāpēc radušies pārpratumi, taču pamatā pašvaldības policijas darbinieki stingri raugoties uz likuma normu ievērošanu, nestrādājot pirmo gadu un zinot, ka šāda veida attiecības kārtojamas tikai caur tiesu.

Savukārt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Olaines iecirkņa priekšnieks Kaspars Ramma sniegt skaidrojumu atteicās, iesakot vērsties pie preses sekretāra. Pēc brīža preses pārstāvis Toms Sadovskis Dienai paskaidroja, ka Olaines iecirknī esot saņemts gan dzīvokļa īrnieces, gan tā īpašnieka [vīrietis saņēmis ģenerālpilnvaru] iesniegums par notikušo, kas tiekot izskatīti, lai konstatētu, vai kāda no konfliktā iesaistītajām pusēm esot izdarījusi kādu pārkāpumu. Savukārt pamatojoties uz Anitas Romanes iesniegumu, Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas birojs veic pārbaudi, lai noskaidrotu, vai kādi pārkāpumi konstatējami policistu rīcībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?