Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ēdamais asparāgs

Protams, tas ir aktuālākais pavasara sezonas gardums sparģelis (Asparᅢᄀgus officinᅢᄀlis), ārstniecisks augs, ko gardēži iemīļojuši maigās garšas un tekstūras dēļ, jo sevišķi cilvēki, kam negaršo «uzpūtīgie» zirņi - sparģelis saldenās, svaigās garšas ziņā tiem līdzinās. Nezinu, kāpēc, bet Latvijas virtuvēs iegarenie sparģeļu dīgsti ir rets viesis - varbūt vainojama latviskā klīrība, jo tautā tos mēdz saukāt par suņa pincīšiem (piemēram, Austrijā).

Tomēr labāk negaidīt augustu, kad sparģeļu zvīņainajā krūmā bāldzeltenie ziedi pārvērtīsies koši sarkanās odziņās (dikti smukās!), bet ēst tos tagad - ar aminoskābēm, kāliju, C vitamīnu, karotīnu, asparagīnu, fosforu, flavonīdiem, ābolu un citronskābēm, ēteriskajām eļļām bagātais produkts ir ideāls draugs vieglām, veselīgām ēdienreizēm. Ne jau nu velti Senajā Grieķijā no šiem liliju dzimtas augiem sparģeļiem pina vainagus jaunlaulātajiem - tam tika pierakstītas uzbudinošas un auglību veicinošas īpašības. Kā ārstniecisku augu to iesaka lietot nieru un urīnceļu tīrīšanā. Viduslaikos dakteri ar sparģeļiem «uzlaboja» potenci un dziedināja reimatismu. Laikam tāpēc, ka sparģeļos esošais asparagīns tiešām sekmē sirds, aknu un nieru - tātad vissvarīgāko mūsu ķermeņa detaļu - darbību un samazina arteriālo spiedienu asinīs. Tātad sparģelis ir vitāls frukts!

Ideāls sparģelis uzturam ir dzinums, kas nepārsniedz 15-20 cm garumu, garāki būs pārgatavojušies, cīpslaini un rūgti. Ir vēl kāds knifs - vislabāk sparģeļus ir nevis vārīt (es to nekad nedaru), bet gan tvaicēt 3-4 minūtes sietā virs verdoša ūdens, tikai noteikti neaizmirstiet brīdī, kad sparģeļi ir gatavi, proti - nocelti no uguns, tos uz mirkli iemērkt bļodā ar ledu (vai vismaz ledusaukstā ūdenī), - kā jau maiga radība, karsts sparģelis turpinās «vārīties» arī bez uguns un zaudēs savu maigo dabu, kļūs stiegrains un rūgtens, vārdsakot - negaršīgs. Vai arī vienkārši ņems un izšķīdīs kā puņķis.

Manai gaumei tuvs nav arī elementārākais sparģeļu ēdiens - dīgsti, apcepti rīvmaizē un sviestā. Nesaprotu arī sparģeļu konservēšanu - manuprāt, tā galīgi nav delikatese, kā to reklamē. Marinēts sparģelis ir ņirgāšanās par maigo, jutīgo augu (daži gan saka - derot rasolveidīgajos salātos gurķu vietā).

Tad jau vislabākā ir sparģeļu krēmzupa - derēs visiem, kam nepatīk sparģeļu «nerātnais» izskats. Tās pagatavošana arī atbilst Šerloka Holmsa teicienam - elementāri, Votson! Vajag tikai sparģeļu novārījuma buljonu sajaukt ar saldo krējumu, pievienot buntītei sagrieztu sparģeļu (kādiem 20 sakapātiem dīgstiem) pāris ļoti mīkstu, faktiski pārvārītu kartupeļu un visu šo ar mikseri pamatīgi uzputot līdz krēmveida konsistencei (sanāks ap divi litri zupas). Pastrēbienu pārkaisa ar pētersīļu lapiņām, ja dikti kārojas, uzber rīvētu sieru - no smaržīgajiem itāļiem. Un kā eksotisku punktiņu - visbeidzot apslaka ar tuk-tuk citrona sulas. Baudiet - līdz jūnijam ir sparģeļaiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?