Funkcionālā nav jauna veida pārtika, bet jauna pieeja produktiem - pienam, maizei, margarīnam, kuru rada speciālisti, izmantojot bioloģiski aktīvas piedevas. Viena no tām ir produktam pievienots augu stenols esteris. Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) ir devusi pozitīvu atzinumu: zinātniski pierādīts, ka uzņemtais augu sterolu daudzums līdz 3 g dienā spēj samazināt LDL holesterīnu līdz pat 11,3%.
Ieteicami ir piena produkti, kas bagātināti ar pienskābajām jeb labajām baktērijām. Maize - ar veselām sēklām vai klijām, kas ir bagātāka ar balastvielām. Arī margarīniem pievieno vielas, kas samazina holesterīna līmeni.
Kā liecina Flora Pro.Activ veiktais sirds veselības pētījums, 62% Latvijas iedzīvotāju ēd neveselīgi, 76% nenodarbojas ar regulārām fiziskām aktivitātēm, bet 41% ēst veselīgāk motivētu tikai strauja veselības stāvokļa pasliktināšanās. Satraucošs ir fakts, ka 83% aptaujāto ikdienā lieto sviestu, margarīnu vai citas taukvielas, kas ietekmē holesterīna līmeni asinīs, bet tikai 15% iedzīvotāju reizi gadā veic holesterīna pārbaudes.
*Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs