Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

EDSO ieguvusi jaunu elpu

Aukstā kara laikā izveidotajai Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO), kuras sākotnējā misija bija mazināt saspīlējumu starp demokrātiskajām rietumvalstīm un komunistu pārvaldītajām Austrumeiropas republikām, arī 40 gadu pēc dibināšanas ir nozīmīga loma konfliktu risināšanā un demokrātisko procesu veicināšanā Eiropā. Pašlaik EDSO prioritāte ir novērot, vai Ukrainas armija un promaskaviskie kaujinieki Austrumukrainā ievēro pamieru.

Domstarpības ar Krieviju

EDSO izveides iniciatores bija Varšavas pakta dalībvalstis ar Padomju Savienību priekšgalā. 1973. gada vasarā pēc komunistisko valstu bloka ierosinājuma darbu sāka EDSO priekštece Eiropas Drošības un sadarbības apspriede (EDSA), kuras uzdevums bija nodrošināt dialogu starp Rietumiem un Austrumiem.

Par EDSO pirmsākumu uzskata 1975. gada 1. augustā Somijas galvaspilsētā Helsinkos 35 valstu noslēgto vienošanos, kurā tās apņēmās stiprināt drošību, mierīgā ceļā risināt konfliktus un veicināt cilvēktiesības.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma EDSA palīdzēja izveidot demokrātiskās institūcijas postpadomju valstīs, bet tās galvenais uzdevums bija vēlēšanu procesa novērošana. 1995. gadā EDSA tika pārdēvēta par EDSO, kas ieguva starptautiskās organizācijas statusu. Pašlaik organizācijas sastāvā ir 57 valstis, to skaitā Latvija.

Pēdējā desmitgadē EDSO iekšienē pieaudzis saspīlējums starp Krieviju un rietumvalstīm. Maskava apsūdzējusi organizāciju par «dubultstandartiem» attiecībā uz cilvēktiesībām un iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

2006. gadā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pat piedraudēja, ka Krievija varētu izstāties no EDSO, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2007. gadā paziņoja, ka rietumvalstis «mēģina pārveidot EDSO par vulgāru instrumentu savu ārpolitisko interešu īstenošanai».

EDSO nenosūtīja savus novērotājus uz 2007. un 2011. gada Krievijas parlamenta vēlēšanām un 2008. gada Krievijas prezidenta vēlēšanām, bet tas netraucēja organizācijas pārstāvjiem sūdzēties par rupjiem pārkāpumiem.

Atguvusi nozīmību

EDSO kritizēta par nespēju atrisināt «iesaldētos konfliktus» Kalnu Karabahā un Piedņestrā, tā nespēja efektīvi reaģēt arī uz 2008. gada augustā notikušo Krievijas militāro iebrukumu Gruzijā, raksta Deutsche Welle.

Vēl pirms dažiem gadiem izskanēja apgalvojumi, ka EDSO ir zaudējusi agrāko autoritāti, tādēļ tās turpmākai pastāvēšanai neesot jēgas. Tomēr pēc tam, kad pērn Krievija anektēja Krimu un izraisīja militāru konfliktu Austrumukrainā, EDSO nozīmība atkal pieauga.

EDSO pārstāvji piedalījās Minskā notikušajās miera sarunās starp Ukrainu un Krieviju, bet organizācijas novērotāju misija Austrumukrainā pārliecinās, vai karojošās puses ievēro Baltkrievijas galvaspilsētā februārī noslēgtā pamiera nosacījumus.

Aptuveni 400 EDSO novērotāju, kuriem ir pieeja abām frontes pusēm, faktiski ir vienīgie, kas sniedz objektīvu informāciju par kara zonā notiekošo, jo Krievijas, Ukrainas un rietumvalstu mediji notikumus Austrumukrainā atspoguļo atšķirīgi.

Tieši EDSO novērotāji regulāri ziņojuši par cilvēkiem Krievijas armijas formas tērpos un ieroču sistēmām, kas pieejamas tikai Krievijai, tomēr līdz šim organizācijas pārstāvji nav skaidri pateikuši, ka Austrumukrainā karo Krievijas karavīri, jo novērotāji nedrīkst publiski paust jebkādus vērtējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

EDSO

Dibināta 1975. gada
1. augustā Helsinkos

EDSO galvenie uzdevumi: ieroču kontrole, veicināt cilvēktiesības, preses brīvību un godīgu vēlēšanu procesu

Organizācijā ietilpst 57 dalībvalstis (Latvija kopš 1991. gada) no Eiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?