Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ēģiptieši pēcrevolūcijas cerības liek uz vēlēšanām

Ēģiptes armija apņēmusies nostiprināt savu politisko varu valstī, un tai, visticamāk, nebūs ilgi jāgaida, līdz valsts prezidenta krēslā sēdīsies bijušais bruņoto spēku vadītājs ģenerālis Abdelfatāhs es Sisī. Pirmdien un otrdien ēģiptieši dosies pie vēlēšanu urnām, lai izvēlētu valsts prezidentu, un it visas prognozes pārliecinošu uzvaru garantē A.

es Sisī, ko daudzi uzlūko kā kārtības un drošības garantu pēcrevolūcijas nestabilitātes pārņemtajā valstī. Tomēr daļa ēģiptiešu bažījas, ka militārs prezidents nozīmēs atgriešanos pie autoritāras varas un policejiskas valsts, kādā Ēģipte bija pirms Arābu pavasara.

Sola Maršala plānu

A. es Sisī, kas atteicās no armijas vadītāja un aizsardzības ministra amata, lai kandidētu vēlēšanās, apņēmies garantēt stabilitāti valstī. Viņš uzvaras gadījumā solījis «Maršala plānu», kas līdzinātos palīdzības programmai, kādu amerikāņi sniedza Eiropas valstīm pēc Otrā pasaules kara. Bijušais armijas vadītājs gan izvairījies runāt par to, kur ņems finansējumu «ēģiptiešu Maršala plānam», taču dāsni solījis īpašu uzmanību veltīt arī izglītības un veselības jautājumiem. A. es Sisī apgalvo, ka divu gadu laikā ēģiptieši jutīšot viņa darba pozitīvos rezultātus.

Vēlēšanās A. es Sisī konkurents ir bijušais politieslodzītais Hamdīns Sabahi, kurš iestājas par sociālo taisnīgumu un demokrātiju. Viņa izredzes pārspēt A. es Sisī vērtētas kā teju nereālas. Pilsētu ielās no visiem stūriem raugās plakāti ar A. es Sisī attēlu, un viņu pārliecinoši atbalsta valsts institūcijas un Ēģiptes vadošie mediji.

Analītiķi norādījuši, ka A. es Sisī vēlas demonstrēt pasaulei, ka viņš tiks ievēlēts demokrātiskā ceļā. Tam par labu liecina tas, ka vēlēšanas uzraudzīs novērotāji no Eiropas Savienības. Līdz šim Ēģiptē ārvalstu novērotāji netika ielaisti. «Viss liecina, ka vēlēšanas būs brīvas. Bet ne godīgas tradicionālā izpratnē,» Ahram Online uzsvēra Eiropas vēstnieks Kairā, piebilstot, ka valsts institūcijas un mediji uzmanību pievērš tikai A. es Sisī.

Gatavi represijām

H. Sabahi pirmsvēlēšanu stratēģijas centrā ir cīņa par revolūcijas iedvesmoto jauniešu balsīm. Viņš vēlas pārliecināt uz vēlēšanu iecirkņiem doties aktīvistus, kas aicinājuši balsojumu boikotēt. Virkne revolucionāro aktīvistu vēlēšanas sauc par farsu un uzstāj, ka vienīgais īstenais prezidents ir pirms gada armijas apvērsumā gāztais Mohammeds Mursi, kurš bija pirmais demokrātiski ievēlētais valsts līderis.

«Pārbaudīsim mūsu spēku,» sacīja H. Sabahi. «Ja jaunieši būs pārliecināti, ka tā ir viņu cīņa, viņi uzvarēs.» Ēģiptes populācijas lielāko daļu veido jaunieši. Valsts iestāžu aplēses vēsta, ka aptuveni 37 miljoni no 53 miljoniem Ēģiptes iedzīvotāju ir vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

Virkne ievērojamu revolūcijas aktīvistu iestājušies pret boikotu, kritizējot armijas varu kā atgriešanos pie 2011. gada tautas sacelšanās laikā gāztā Hosnī Mubaraka režīma. «H. Sabahi pieder revolūcijai ar visiem tās plusiem un mīnusiem. Par viņu atdota balss varētu būt pēdējā iespēja izglābt revolūciju no tiem, kas vēlas atjaunot Mubaraka režīmu,» ziņu aģentūrai AP sacīja cilvēktiesību jomā praktizējošais jurists Gamals Eids.

Virkne revolūcijas atbalstītāju vaino A. es Sisī valsts apvērsumā un kritizē apņemšanos izskaust M. Mursi pārstāvēto mēreno islāmistu grupējumu Musulmaņu brālība. Pēdējo mēnešu laikā Ēģiptē nogalināts vairāk nekā 1000 protestētāju, lielākā daļa upuru ir islāmistu rindās. Arestēto cilvēku skaits sasniedzis vismaz 15 000, un vairākums revolūciju atbalstošo liberālo spēku ir aiz restēm. Musulmaņu brālība ir aizliegta, un tās biedri tiek vajāti. Šajā pavasarī simtiem M. Mursi atbalstītāju tiesa piesprieda nāvessodu. Musulmaņu brālība nešaubās, ka pēc A. es Sisī uzvaras tai nāksies piedzīvot vēl bargākas represijas.

«Tā ir tikai prelūdija,» izdevumam The Time sacīja no valsts neatkarīgās Ēģiptes Tiesību un brīvību komisijas līdzdibinātājs Mohammeds Lotfijs. «Ja pagaidu valdība spēj izdarīt ko šādu, atliek tikai iztēloties, uz ko būs spējīga vēlēta vara.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?