Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Eiroskeptiķi sēj bažas Davosā

Iespējamie eiroskeptisko politisko spēku panākumi maijā paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās nopietni satraukuši pasaules biznesa līderus, kuri uzskata, ka vēlēšanu rezultāts var sarežģīt lēmumu pieņemšanas procesus Eiropas Savienībā (ES) un apgrūtināt reformu ieviešanu, bez kurām bloks nevar cerēt uz ekonomisko izaugsmi un atjaunot konkurētspēju globālā līmenī.

Eiroskeptiķi populāri

Šveices kūrortā Davosā uz Pasaules Ekonomikas foruma organizēto ikgadējo sanāksmi ir sabraukuši aptuveni 2500 pasaules vadošo biznesa līderu, politiķu un ekonomistu. Pēdējos gados viens no galvenajiem viņu sarunu tematiem Davosā ir ES finanšu krīze un atkopšanās no tās.

Arī šis gads nav izņēmums, jo aizvien vairākums ES dalībvalstu cīnās ar krīzes smagajām sekām, no kurām tipiskākā ir augstais bezdarbs, jo īpaši jauniešu vidū. Bezdarbs, taupība, pieaugošā sociālā nevienlīdzība un gausā ekonomiskā izaugsme ir veicinājusi vēlētāju novēršanos no tradicionālajiem politiskajiem spēkiem un piesliešanos eiroskeptisku ideju paudējiem.

Aptaujas rāda, ka EP vēlēšanās savās valstīs lielāko vēlētāju atbalstu iegūs galēji labējā Francijas Nacionālā fronte, pret musulmaņiem noskaņotā Brīvības partija Nīderlandē un Lielbritānijas Neatkarības partija, kuras dēļ britu konservatīvais premjerministrs Deivids Kamerons pēdējā laikā runā par vēlmi rīkot referendumu, lai lemtu par Lielbritānijas turpmāko dalību ES.

Savukārt Grieķijā, kuras ekonomika jau sešus gadus ir recesijā, labākos panākumus paredz kreisi radikālajai partijai SYRIZA, kas pieprasa lauzt 2010. gadā ar starptautiskajiem aizdevējiem panākto vienošanos par finansiālās palīdzības programmu, kas paredzēja vairākkārtēju valsts izdevumu samazinājumu. Labas izredzes ir arī skandalozajai galēji labējai partijai Zelta rītausma.

Eirooptimisti uzvarēšot

Davosas sanāksmes delegāti pauduši bažas, ka potenciālais EP vēlēšanu iznākums var traucēt politisku lēmumu pieņemšanu un apdraudēt ES ekonomikas attīstību, pat neskatoties uz to, ka ir izdevies novērst eirozonas sabrukumu.

Pasaulē lielākā finanšu uzņēmuma UBS priekšsēdētājs un bijušais Vācijas Federālās bankas prezidents Aksels Vēbers uzskata, ka eiroskeptiķu panākumu gadījumā EP darbs regulāri var tikt paralizēts. «Padomājiet, kā Tējas dzeršanas kustība [Republikāņu partijas ultrakonservatīvais spārns] apgrūtināja ASV valdības darbu. Vai Eiropas vēlas sekot?» vaicāja baņķieris.

Optimistiskāk noskaņots ir Somijas Eiropas lietu ministrs Aleksandrs Stubs, kurš pats kandidēs EP vēlēšanās. Viņš uzskata, ka eiroskeptisko populistu gaidāmie panākumi vēlēšanās tiek pārspīlēti un tie neaizkavēs «mērenā vairākuma» mērķus, piemēram, virzību pretī dziļākai ES integrācijai.

A. Stubs prognozē, ka eiroskeptiskās galēji labējās un galēji kreisās partijas iegūs 10-20% deputātu vietu nākamajā EP sasaukumā (pašlaik tām ir 12% mandātu). «Tas būs mazāk, nekā daudzi analītiķi gaida, bet vairāk, nekā šīs partijas ieguva iepriekšējās vēlēšanās,» A. Stubs sacīja aģentūrai Reuters.

Viņaprāt, EP arī turpmāk vairākumā būs eirooptimisti, kas spēs apvienoties, lai pieņemtu nozīmīgus lēmumus. A. Stubs šaubās, ka visi eiroskeptiskie spēki varēs vienoties kopīga mērķa vārdā.

Jāveicina nodarbinātība

Biznesa līderi uzskata, ka ES ekonomika neatgriezīsies uz izaugsmes takas, ja netiks veicināta nodarbinātība.

Pagājušā gada beigās bezdarba līmenis ES sasniedza rekordu - 12,1%. Daudz satriecošāki bezdarba rādītāji ir atsevišķās dalībvalstīs, piemēram, Spānijā tie ir 26%, Grieķijā - 28%. Viens no pasaules vadošajiem ekonomistiem, Hārvarda Universitātes pasniedzējs Kens Rogofs, tos nosauca par «patiesi šaušalīgiem», raksta BBC.

UBS vadītājs A. Vēbers uzskata, ka ES ir jākoncentrējas uz inovācijām, tehnoloģijām un tirdzniecību. Viņam pievienojas franču enerģētikas uzņēmuma Total vadītājs Kristofs de Maržerī, kurš uzskata, ka eiropiešiem ir jāatgūst konkurētspēja. «Mums visos līmeņos ir jāuzlabo savu inženieru un strādnieku prasmes un jāpiespiež viņus radīt jaunus produktus,» uzsver K. de Maržerī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?