Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Eksperimenti ar garšu

«Vēl tagad atceros, kā smaržoja siltais marcipāns, kad no tā masas veidoju figūriņas,» Vineta Vītola stāsta, kā viņi, Rīgas 6. vidusskolas skolēni, vasarās devās praksē pie saviem šefiem konditorejas fabrikā 17. jūnijs. Vinetai laimējās nokļūt pie speciālistes, kas veidoja marcipāna rozes un neļķes, kuras pēc tam greznoja vafeļu tortes.

Radošā darba vide iepatikās, un Vineta kļuva par pārtikas tehnologu. Pašreiz viņa ir galvenā tehnoloģe saldumu ražošanas uzņēmumā _Laima._ «Uz šo profesiju esmu gājusi mērķtiecīgi, jau pēc 8. klases devos uz Pārtikas rūpniecības un mehānikas tehnoloģijas tehnikumu apgūt maizes tehnoloģiju,» teic Vineta. Tēvs gan brīdinājis, ka tā būs smaga nodarbe. Tā arī esot, daļēji tā ir tehniska profesija - bez ķīmijas jāpārzina arī fizika, dažādas iekārtas, to darbības principi. Ne velti LLU iegūtā augstākās izglītības kvalifikācija bijusi inženieris tehnologs.

Nevar pateikt - neiznāca

Bez mērķtiecības neiztikt, jo neskaitāmas reizes jāmēģina, jāmeklē risinājumi, lai radītu tādu produktu, kas apmierina, Vineta atzīst. «Nevar pateikt: neiznāca, un viss. Jābūt apņēmībai, ka sanāks, par spīti visam!» Vineta pārtikas tehnoloģiju studējusi gan maģistrantūrā, gan doktorantūrā, kur pētījusi konditorejas receptūru sastāvdaļu mijiedarbību un ietekmi uz kvalitāti. Pētnieciskā domāšana darbā arī palīdzot izsecināt, ko pilnveidot, lai radītie produkti būtu arvien kvalitatīvāki. Daudzi pamanījuši Laimas jaunumu - šokolādes konfektes ar krēma pildījumu, kuram pievienots Rīgas melnais balzams. Vineta priecājas, ka saņemtas labas atsauksmes arī no kolēģiem profesionāļiem. Šokolādes izstrādes tehnoloģe Iveta Āboltiņa piekrīt, ka darbs ir ļoti interesants, jo ir nemitīgs radīšanas process, taču ikdienā tas bieži paliek nepamanīts. Pārsvarā ievēro mārketinga paveikto, bet tehnologa darbs paliek ēnā.

Vineta uzskata, ka par labu tehnologu nekļūt, ja pats mājās negatavo. Cilvēkā jābūt eksperimentēšanas garam. Viņa cepusi tortes, gatavojusi saldos ēdienus, tagad eksperimentē meita Signija, lai gan izvēlējusies kļūt par interjera dizaineri.

Ap Laimu un tās telpās jūtama īpaša smarža. To rada šokolāde, kura top no kakao pupām, kas vestas no Ganas. Laimas klasisko konfekšu Vāverīte, Sarkanā magone, Serenāde u. c. receptes saglabātas nemainīgas, meistari pat nepieļauj domu par kādas izejvielas aizstāšanu. Vineta novērtē dabiskās izejvielas un secinājusi, ka cukurs, sviests, dabiskās augļu sulas ir daudz veselīgākas nekā cukura aizstājēji un krāsvielas.

Gardās kompozīcijas

Tumšās šokolādes pamatsastāvs nemainās - kakao masa, cukurs, kakao sviests -, bet katra jauna šokolāde tomēr garšo citādi. Vineta tehnologa ikdienu salīdzina ar to, ko dara komponists, kurš, izmantojot astoņas pamatnotis, rada neiedomājamus skaņdarbus. Arī tehnologs, izmantojot dažādas piedevas, rada nebijušu garšu. Taču ne vienmēr jaunā piedeva ar šokolādi labi sader. Vineta stāsta, ka laboratorijā vispirms tiek sagatavoti nelieli paraugi, ko tehnologi izgaršo. Dažkārt nākas atzīt: nē, tas neder. Gadās arī, ka viņai kāda garšas nianse nešķiet laba, bet citiem degustētājiem iegaršojas, un otrādi. Atzītos konfekšu paraugus nelielā daudzumā testē uz ražošanas līnijām, vai nav nepieciešams mainīt nianses - temperatūru, masu plūstamību u. tml. Tikai pēc tam sākas īstā ražošana.

Gan pašiem izstrādātājiem, gan patērētājiem uzreiz iepatikusies kolekcija Fantāzija: gaišā piena un tumšā šokolāde ar trim jauniem pildījumiem - jogurta zemeņu, riekstu pildījums ar veselu riekstu vidū un šokolādes apelsīnu krēms. Nebijušu aromātu un garšu sola arī persiku Maigums un ābolu zefīrs, būs jauni cepumi Selgas sērijā.

Šokolāde kusa un šķīda

Pārtikas tehnologam jāizstrādā ne tikai receptūra, bet arī tehnoloģiskā dokumentācija, instrukcijas, lai līniju operatori zinātu, kas un kā katram darāms, jāuzmana produktu kvalitāte. Jāparedz dažādas situācijas, piemēram, ja gadās kļūme ar iekārtu, ko darīt ar tur esošo produktu masu, lai to saglābtu. Vineta smaidot atceras pirmo darba praksi Laimā: «Bija karsta vasara, automāts nedarbojās, šokolāde kusa un šķīda, iekārta bieži bija jāaptur un jātīra.» Tagad viņa pārzina visu ražošanas procesu, jo strādājusi gan pie līnijas, gan vadījusi ražotni - organizējusi darbus un sekojusi to izpildei. Būdama galvenā tehnoloģe, pārzina visas iespējamās saldumu grupas un vada darbus gan savā pirmajā prakses vietā - bijušajā konditorejas fabrikā 17. jūnijs, tagadējā Staburadzē -, gan Uzvarā, gan Laimā. Vineta atbild par visu triju ražotņu šokolādes, cukura izstrādājumu un miltu izstrādājumu tehnoloģiskajiem procesiem. Lai pagatavotu vienu konditorejas gardumu, var izmantot ļoti daudz izejvielu, tie esot pateicīgi jaunu recepšu radīšanai. Savukārt katrai izejvielai ir savi rādītāji, tāpēc jāveic lieli aprēķini. «Kad tiek izskaitļotas receptūras, jābūt ļoti precīzam, tas ir grāmatveža cienīgs darbs.»

Šitā neviens nedara!

Katru gadu dažādās valstīs notiek starptautiskās pārtikas izstādes; tur tehnologi noskata tendences pasaulē, smeļas idejas. Lai arī patērētājiem piedāvāti jaunumi, piemēram, šokolāde ar papaiju un granātābola gabaliņiem, iecienītākas tomēr ir pazīstamās zemenes un dzērvenes.

Vineta uzsver, ka pārtikas tehnologam svarīgas labas komunikācijas spējas, jo darba procesā jāprot sastrādāties ar daudziem cilvēkiem. Lai arī ir noteikta astoņu stundu darba diena un maiņu darbs ir tikai sezonāls ap Ziemassvētkiem, ilgāk darbā var nākties uzkavēties, ja tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas. Kad vestas iekārtas no Vācijas, Vineta tur laboratorijā izmēģinājusi arī savu jauno recepti no saldās masas - nugas. Vācu tehnologi šausminājušies, ka šitā neviens nekad neko nav darījis, bet Vineta neatlaidusies un teikusi, ka olbaltuma masā būs mellenes! Izdevās radīt ko nebijušu - balto nugu ar ogām. «Strādājot par pārtikas tehnologu, nekad nav garlaicīgi. Lielākais prieks, ka vari īstenot savas vēlmes, ieviest dzīvē to, kas pašam patīk,» Vineta saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Organizē pārtikas ražošanu pēc noteiktas shēmas jeb plāna, izstrādā jaunu pārtikas produktu receptūras un uzlabo esošās, izvēlas izejvielas un uzrauga to kvalitāti. Pārrauga ražošanas procesu un iekārtas, ar kurām tas notiek, uzmana arī saražoto produktu kvalitāti. Veic nepieciešamos aprēķinus, uzskaites, raksta tehnoloģiskos dokumentus un instrukcijas citiem ražošanā iesaistītajiem speciālistiem.

Kur mācās
Pārtikas tehnologam nepieciešama 1. līmeņa augstākā profesionālā izglītība vai augstākā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā, pārtikas ķīmijā vai mikrobioloģijā. Mācību ilgums 2-5 gadi.
Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kas gatavo pārtikas tehnoloģijas inženierus un vienlaikus piedāvā arī maģistra un doktora studijas pārtikas zinātnē. Inženierzinātņu bakalaura grādu pārtikas zinātnē vai pārtikas un dzērienu tehnoloģijas inženiera kvalifikāciju pilna laika studijās pēc vidusskolas var iegūt 4-5 gadu laikā. 2011./2012. studiju gadā šajās abās programmās valsts budžeta vietās plānots uzņemt 70 jauniešu (pērn uz 80 budžeta vietām pretendēja ap 380 cilvēku). Ir arī maksas studijas: pilna laika - Ls 1200, nepilna laika - Ls 800 gadā.

Kur strādā
Visu veidu pārtikas ražošanas uzņēmumos, var dibināt savu privātuzņēmumu.

Darbarīki
Dators, laboratorijas aprīkojums jaunu produktu recepšu un tehnoloģiju izstrādei. Jāpārzina arī ražošanas iekārtu darbības principi.

Cik pelna
Sākot no Ls 400 mēnesī. Atalgojums atkarīgs no ieņemamā amata uzņēmumā - tehnologs, inženieris, jaunu produktu izstrādes speciālists/vadītājs, meistars, laboratorijas vadītājs vai speciālists, laborants, operators u. c. Atalgojuma pamatā ir darbinieka zināšanas, pieredze, iniciatīva un atbildība. Atkarībā no darba devēja vadošie speciālisti var saņemt līdz Ls 1000 mēnesī vai vairāk.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?