Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ekspertiem bažas par pierādījumu bojāšanu

Nīderlande apņēmusies uzņemties vadošo lomu, izmeklējot Malaysian Airlines lidmašīnas notriekšanu, otrdien paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rute. Viņš arī apstiprināja, ka trešdien Nīderlandē sāks nogādāt bojāgājušo mirstīgās atliekas identificēšanai un nodošanai tuviniekiem, ziņo Reuters.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzrunājot Krievijas Drošības padomi, otrdien izteicās, ka darīs visu iespējamo, lai ietekmētu Austrumukrainas separātistus, taču pieprasīja, lai Ukrainas valdība izsludina uguns pārtraukšanu uz izmeklēšanas laiku, vēsta ITAR-TASS. Viņš arī uzsvēra, ka Krievija atbilstoši reaģēšot uz NATO karaspēka grupējuma demonstratīvo pastiprināšanos Austrumeiropā un pastiprināšot savas aizsardzības spējas.

Atlūzas pārvietotas

Malaizijas pārstāvji, kuriem izdevies no Krievijas pilsoņa komandētajiem separātistiem Austrumukrainā saņemt lidmašīnas melnās kastes, solījušies tās nodot starptautiskajai izmeklētāju komisijai. Bet Lielbritānija piekritusi Nīderlandes lūgumam nolasīt datus no melnajām kastēm.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji otrdien konstatējuši, ka daļa lidmašīnas atlūzu ir pārvietotas un sagrieztas gabalos, tāpēc aina atšķiras no viņu iepriekšējā vizītē redzētā notikuma vietā. Neesot skaidrs, vai tas ir darīts apzināti vai arī meklējot mirstīgās atliekas.

Piektajā dienā pēc lidmašīnas notriekšanas vilciena sastāvs no separātistu kontrolētās zonas caur Doņecku piecos saldētājvagonos nogādāja valdības kontrolētajā Harkovā 200 bojāgājušo mirstīgās atliekas. BBC atzīmē, ka saldētājvagonos Torezā tika savāktas 282 cilvēku mirstīgās atliekas un 87 ķermeņa daļas. Traģēdijā gāja bojā 298 cilvēki. Harkovā to sagaidīja starptautiska ekspertu komanda 31 cilvēka sastāvā, kas bojāgājušos sagatavos pārvešanai ar lidmašīnu uz Eindhovenu Nīderlandē, tas varētu sākties trešdien. Mirstīgās atliekas tiks nogādātas Hilversimā identifikācijai, kas varētu ilgt mēnešiem.

Nīderlande, Austrālija un Lielbritānija joprojām pauž bažas par notikuma vietas saglabāšanu izmeklēšanas ekspertīžu veikšanai, jo līdz šim ap atlūzām un bojāgājušo personīgajām lietām rosījušies daudzi neidentificēti cilvēki. Ziņots arī par vērtīgu priekšmetu zagšanu no traģēdijas vietā izkaisītās bojāgājušo bagāžas.

Karš turpinās

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots otrdien pauda neapmierinātību, ka nozieguma izmeklēšanas vieta netiek saglabāta neaizskarta, ka tur notiek dažādas nepieņemamas darbības: «Pēc nozieguma nāk pēdu slēpšana. Mēs redzam pierādījumu sabojāšanu rūpnieciskos mērogos. Tam ir jāpieliek punkts.»

ASV prezidents Baraks Obama izteicās, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir laiks mainīt līdzšinējo stratēģiju un pieprasīt, lai tās ietekmē esošie separātisti Austrumukrainā netraucētu izmeklēšanai.

Separātisti ir izsludinājuši karadarbības apturēšanu lidmašīnas nokrišanas rajonā. Tādu pašu soli iepriekš spēra arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Tikmēr turpinājās kaujas pie Doņeckas un Luhanskas. Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs ziņoja, ka valdības spēki ieņēmuši stratēģiski svarīgo Severodoņecku 140 km attālumā no Doņeckas. Ukrainas parlaments ir izsludinājis rezervistu mobilizāciju robežapsardzes stiprināšanai.

Iepriekšējās diennakts laikā bojā gājuši 13 Ukrainas karavīri. Trīs no viņiem zaudēja dzīvību, kad ar sprāgstvielām piepildīts auto tika uzspridzināts pie kontroles punkta, ziņoja BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?