Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Eksportētāju drošības vairogs

Arvien vairāk uzņēmēju jūtas nedroši par eksporta iespējām uz valstīm austrumos no Latvijas, uzdodot jautājumu, vai risks, ko tie finansiāli uzņemas, eksportējot produkciju šajos tirgos, atmaksāsies. Līdz ar notikumu attīstību Ukrainā un Krievijas uzvedības neprognozējamību būtiski aug uzņēmējdarbības riski šajā reģionā kopumā, - kas jau līdz šim bijuši augsti. Tajā pašā laikā neviens eksportētājs nevēlas atstāt bez ievērības šī reģiona tirgu, ņemot vērā tā potenciālu un vēsturisko saišu dēļ samērā vieglāku iekļūšanu tajā.

Uzņēmēji daudz diskutē, kā sevi pasargāt no notikumu neprognozējamības un tās radītajiem riskiem eksportam. Arī SIA Cido grupa produkcijas eksports uz šo reģionu veido vairāk nekā 15% no kopējā eksporta apjoma. Šajā tirgū jāizvēlas - vai nu riskēt un strādāt ar klientu ar pēcapmaksu par produkcijas piegādēm, vai arī jāaizmirst par darījumu un iespējām sākt sadarbību ar jauniem piegādātājiem. Tomēr ir kāds valsts izveidots instruments Latvijas ražotājiem - Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) eksporta kredīta garantijas, kas ir kā vairogs vietējo eksportētāju drošībai. Tiesa, līdz šim uzņēmumi to nepietiekami aktīvi izmanto. Šobrīd LGA līgumi noslēgti tikai ar 35 uzņēmumiem.

LGA sāka piedāvāt eksporta kredīta garantijas uzņēmumiem uz valstīm ārpus Eiropas Savienības pašā krīzes plaukumā 2009. gadā, lai veicinātu Latvijas uzņēmumu ārējās tirdzniecības apjomu palielināšanos. Var teikt, ka šis ir ļoti labs krīzes laikā valsts izveidots instruments Latvijas ražotāju atbalstam, lai tie turpinātu eksportu uz paaugstināta riska valstīm arī laikā, kad tur valda nestabilitāte un notikumu neprognozējamība. Turklāt šī drošības sajūta ļauj Cido grupa turpināt aktīvi darboties Austrumu virzienā un kāpināt eksporta apjomus arī laikā, kad citkārt ģeopolitiskie notikumi liktu būt piesardzīgiem un samazināt riskus. Ja netiktu izsniegtas valsts garantijas uz Ukrainu, visticamāk, mēs uz šo tirgu šobrīd neeksportētu produkciju.

Eksporta kredīta garantijām ir vairāk priekšrocību nekā trūkumu. Protams, jārēķinās, ka arī LGA izvērtē riskus un var pārtraukt eksporta garantiju izsniegšanu uz kādu noteiktu valsti. Piemēram, ņemot vērā situāciju Ukrainā, LGA uz laiku pārtrauca eksporta garantiju izsniegšanu uz šo valsti, bet šobrīd tā ir atjaunota. Tāpat arī no riska pakāpes tiek piemērota aģentūras komisijas maksa. Maksimālais garantijas limits uz vienu ārvalstu pircēju ir viens miljons eiro, tomēr tas pēc būtības ir pietiekami, ja eksports tiek diversificēts.

Kopumā eksporta kredīta garantijas ir ļoti labs instruments Latvijas ražotāju drošībai un finansiālo risku aizsardzībai. Tāpēc ceru, ka mūsu uzņēmuma pieredze iedrošinās eksportētājus nenobīties un izmantot to, lai nodrošinātu augstu eksportspēju un mazinātu riskus, sākot sadarbību ar jauniem partneriem - vienalga, vai tie atrodas NVS valstīs, Tuvajos Austrumos, Āzijā vai Āfrikā.

*SIA Cido grupa padomdevēja juridiskajos jautājumos, zvērināta advokāte

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?