Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Elēģiskā modernista portrets

«Valdemāra Tones mērķtiecīgais dzīvesgājums un radošās pašizteiksmes viengabalainība izpaudās vairākos spilgti iezīmīgos virzienos. Viens no tiem atklāj Toni kā izcilu gleznotāju, cits - kā studentu iecienītu Latvijas Mākslas akadēmijas pedagogu, bet vēl cits - kā līdzcilvēku allaž augsti vērtētu neatkarīgu personību. [..] Tāpēc mans mērķis - ieskicēt pēc iespējas objektīvāku priekšstatu par vienu no izcilākajām personībām latviešu 20. gadsimta pirmās puses mākslā.» (7., 10. lpp.)

Ceļam uz šo mērķi ir solīda priekšvēsture. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja speciālistes Daces Lambergas monumentālie apcerējumi, kas apvieno reprezentatīva albuma formātu ar izvērstu, faktoloģiski piesātinātu tekstu, nebūs sveši nevienam, kas kaut epizodiski interesējies par Latvijā publicētajām mākslas grāmatām.

Klasiskais modernisms: Latvijas glezniecība 20. gadsimta sākumā (2004) saņēma neskaitāmas atzinības par padomju laikā krietni noklusētā starpkaru modernisma un Rīgas mākslinieku grupas veikuma popularizēšanu (grāmata publicēta arī franču un igauņu valodā).

Vienlīdz apjomīga monogrāfija Jēkabs Kazaks (2007) dokumentē latviešu modernās glezniecības celmlauža traģisko dzīvesstāstu - gluži vai klasisku radošas personības sadursmi ar nabadzības, vēstures kataklizmu, slimības un konservatīvo laikabiedru neizpratnes šķēršļiem.

Vecmeistaru pārkausētājs

Savukārt šogad publicētais izdevums par Valdemāru Toni (1892-1958) iezīmē citādus biogrāfijas vaibstus. Atšķirībā no Kazaka Tone krietni mazāk sastapās ar materiālām grūtībām, arī viņa gleznieciskie meklējumi pat 20. gadu sākumā bija mazāk radikāli nekā citiem Rīgas grupas biedriem, savukārt vēlāk viņš kļūst par (īpaši skolnieču) dievinātu pasniedzēju un atzītu portretistu, kura 30. gadu vidū tapušie sieviešu tēli (Annas, Ilzes un Elgas) interpretēti kā sinonīmi apcerīgi meditatīvam garīgumam un elēģisku noskaņu kultam. Būdams gan saistīts ar brīžiem polemiski orientēto modernistu grupu, Tone «paaudžu konflikta kaislībās pēc iespējas turējās malā. Kamēr citi kaismīgi «vicināja dūres», viņš mierīgā neatlaidībā nodevās glezniecības pētījumiem». (73. lpp.) Kāda tad bija viņa rokraksta specifika? Grāmatā tā iezīmējas kā dažu slavenāko Eiropas glezniecības vecmeistaru mantojuma radošs pārkausējums, proti, Leonardo da Vinči noslēpumainā sfumato efekta un Rembranta gaismēnu spēlēs iešifrētās psiholoģiskās koncentrētības interpretācija. No 20. gadu sākuma «sievietēm bez deguniem» (kā tās asprātīgi nodēvējis operdziedātājs Mariss Vētra) jeb modernisma centieniem sasniegt ekspresiju ar formu vienkāršojumu Tone galu galā nonāca līdz mirdzoši leknās faktūrās uzburtām sapņainām būtnēm, kuru īpatsvars viņa mākslā jau tomēr pietuvojas formulai. Jautājums, vai te jau nesastopamies ar tiražēšanu, paliek atklāts, taču jebkurā gadījumā tā nebija komercijas diktēta tiražēšana, jo Tone principiāli negleznoja pasūtījumu portretus.

Hronoloģisks stāsts

Monogrāfija tradicionāli seko hronoloģiskās attīstības principam, izsekojot mākslinieka dzīves norisēm astoņās nodaļās, no kurām tikai pēdējā - ar nosaukumu Personība - atkāpjas no šīs shēmas, mēģinot raksturot gleznotāju viņa laikabiedru acīm.

Nodaļu virsraksti - Ceļš uz mākslu, Penzā un strēlniekos, Formas meklējumu laiks, No jaunreālisma līdz Leonardo, Augstākais kāpums, Karš un trimda, Anglijā - reljefi iezīmē gleznotāja dzīves būtiskākos pavērsienus gan ārējo notikumu, gan iekšējās attīstības ziņā. Kopumā grāmata pārliecina, ka visi materiāli, ko nu par Toni bija iespējams savākt, ir apzināti un arī godprātīgi atspoguļoti. Vēsturisko notikumu izklāstu un darbu formālo analīzi ik pēc īsas pasāžas papildina bagātīgs citējumu klāsts, kuru starpā ir Kārļa Krūzas, Anšlava Eglīša, Edvarta Virzas, Jāņa Siliņa, Jāņa Dombrovska, Ugas Skulmes un daudzu citu laikabiedru, pielūdzēju, draugu, literātu, mākslinieku, pētnieku un kritiķu izteikumi. Citātu blīvums gan ir tik izteikts, ka gribētos redzēt atšķirīgu grāmatas iekārtojumu -ar norādēm lappušu malās, lai nenāktos ik brīdi šķirt uz beigām. Psiholoģiskās niansēs iedziļināties ļauj apjomīgie citāti no Tonem adresētajām vēstulēm, ļaujot izteikt minējumu par «..atturīgi vēsu un visai egocentrisku attieksmi pret sievietēm, kas viņu dievināja» (47. lpp.). Kāda cita varbūt mazāk zināma šķautne, kas vilina to papētīt sīkāk, ir Tones aizraušanās ar misticismu; viņš pat esot apmeklējis spiritisma seansus ar garu izsaukšanu un galdiņu dancināšanu (86. lpp.), gan kontrastējot ar laikabiedru spriedumiem, ka Tone bijis šādām nodarbēm «pārāk vesels un skaidri domājošs» (turpat). Autore necenšas uztiept kādu sašaurinātu mākslinieka personības versiju, ļaujot lasītājam (un gleznu skatītājam) to veidot pašam, balstoties uz panorāmiski plašo viedokļu un informācijas mozaīku. Tas arī ir «pēc iespējas objektīvais» priekšstats, kādu to piedāvā mākslas zinātnes empīriskā tradīcija.

*LMA Mākslas vēstures institūts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?