Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Elektrostacijā ražos degvielu

Latvijai - hidroelektrostaciju kaskāde, Lietuvai - atomelektrostacija (AES), Igaunijai - degslānekļa elektrostacija. Uz šiem trim enerģijas vaļiem (un papildu arī gāzes importu no Krievijas) gadu desmitiem ilgi ir balstījusies Baltijas valstu elektroenerģijas ražošana. Līdz ar Ignalinas AES slēgšanu, atjaunojamo energoresursu aktualitāti, jaunu elektrosavienojumu izveidi Skandināvijas virzienā un enerģijas tirgus atvēršanu Baltijas valstīs būtiski mainījusies elektroenerģijas ražošanas vide.

Tajā uz palikšanu ienākusi konkurence - starp valstīm, enerģijas veidiem, ražotājiem, piegādātājiem. Igauņu Eesti Energia konkurencei gatavojas, veicot vērienīgus ieguldījumus ne vien pašmāju ražotnēs, bet arī uzpērkot degslānekļa atradnes ASV un Jordānijā.

Plāno ražot dīzeļdegvielu

Pasaulē lielākā degslānekļa elektrostacija atrodas pie Narvas Igaunijā, pārdesmit kilometru attālumā no robežas ar Krieviju. Degslāneklis šeit atrodams visai plašā apgabalā. Krievijas pusē tā pārstrāde apsīkusi, bet igauņiem izdevies ražotni no metāllūžņu statusa deviņdesmito gadu sākumā pārvērst par valsts enerģētikas motoru, kas patlaban sedz 90% no valstij nepieciešamā elektroenerģijas patēriņa. Papildus elektrībai igauņi no degslānekļa pamanījušies iegūt arī naftas produktus, ko pašreiz izmanto siltuma ražošanā (ar mazutu darbināmās katlumājās), kā piemaisījumu kuģu degvielai un ceļu būvē, Dienai stāsta degslānekļa eļļas ražotnes administratīvais direktors Nikolajs Golubevs. Valstij piederošā Eesti Energia plānos ietilpst būtiski palielināt naftas produktu ieguvi, izveidot pašiem savu naftas pārstrādes rūpnīcu, kurā no degslānekļa iegūtā eļļa pārtaptu, piemēram, dīzeļdegvielā.

Apkārt Narvas elektrostacijai, kas sastāv no divām ražotnēm, veidojas milzīgi izdegušā degslānekļa pelnu kalni (enerģijas ražošanā aptuveni puse no slānekļa pārvēršas pelnos). Uz viena no tiem Eesti Energia sākusi būvēt vēja enerģijas parku - 17 turbīnu kopējā jauda būs 39 megavati.

Unikāla tehnoloģija

«Mums ir kaut kas pasaules mērogā unikāls - tehnoloģija un ražotne, kā no degslānekļa iegūt elektrību un sintētiskos naftas produktus,» intervijā Dienai saka Eesti Energia ģenerāldirektors Sandors Līve. Viņš uzsver, ka uzņēmuma stratēģija ir būtiski mainījusies tieši pēdējo gadu laikā un tas saistīts ar enerģētikas tirgus atvēršanos, kas prasa būt daudz aktīvākiem. Viens no Eesti Energia mērķa tirgiem ir arī Latvija, kur uzņēmums sevi pozicionē kā alternatīvu izvēli Latvenergo (pašlaik tas galvenokārt attiecas uz korporatīvajiem klientiem). Gada sākumā Eesti Energia kļuva par vairākuma kapitāla daļu turētāju siltuma ražošanas uzņēmumā Valkā. Līdz 2012. gadam šeit paredzēts izveidot biomasas koģenerācijas spēkstaciju, kurā kā kurināmais varētu tikt izmantoti šķelda, zāģu skaidas, kūdra.

Lai arī igauņi sevi ar elektroenerģiju var nodrošināt pilnībā, viņus interesē nozīmīgi enerģētikas projekti, jo «esam vienā tirgū, un, ja ir kādas problēmas, piemēram, Lietuvā, to sajutīsim arī mēs,» uzsver S. Līve. Viens no šādiem projektiem ir jaunas AES būvniecība Lietuvā, kur Baltijas valstis un Polija būs stacijas akcionāri. Par Lietuvas AES projektu vēl ir daudz neskaidrību, turpretim aptuveni miljarda eiro vērts investīciju projekts Igaunijā faktiski jau sākts. Eesti Energia plāno paplašināt Narvas degslānekļa staciju ar diviem jauniem energoblokiem (plānotā jauda - 300 MW katram). Jaunajā stacijā tiks veidota arī degslānekļa eļļas ražotne. Uzņēmuma padome pagaidām vēl nav teikusi galavārdu stacijas būvei, taču S. Līve pārliecināts, ka jāvārds tiks saņemts. Kā pārliecinājās Diena, jaunā elektrostacija faktiski jau top, ir izveidots būvlaukums, sākta arī energobloku būve.

Visu izšķir šefs

«Visu izšķir mūsu uzņēmuma vadība - tie ir aktīvi, uz pārmaiņām orientēti cilvēki,» Dienai saka kāds no elektrostacijas strādniekiem, kad runājam par igauņu vērienīgajiem plāniem ASV (Jūtas štatā iegādātas degslānekļa atradnes, tiks būvēta naftas produktu ražotne) un Jordānijā (iecerēts izveidot degslānekļa spēkstaciju un eļļas ražotni). Lielākā daļa no aptuveni 1200 elektrostacijas darbiniekiem ir krievu valodā runājoši ļaudis, kuri dzīvo netālajā Narvā. Kad mums beigusies intervija ar S. Līvi, divi jauni darbinieki notver koncerna vadītāju aiz žaketes stūra, lai kopīgi nofotografētos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?