Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Enerģētikas izaicinājums

Krišjānis Kariņš*

No visām Eiropas Savienības valstīm Latvija kopā ar Zviedriju ir pirmajā vietā atjaunojamo energoresursu (ūdens, vējš, saule, mežs) izmantošanā. Kopumā 31% no mūsu patērētās enerģijas mēs iegūstam no pašmāju resursiem. Pārējo esam spiesti importēt, jo pašiem naftas, gāzes vai ogļu rezervju nav. Kaut mūsu energoimporta atkarība ir tikai nedaudz virs vidējā ES valstu radītāja, gandrīz visi importētie energoresursi tiek piegādāti tikai no vienas valsts - Krievijas. Pārējām ES valstīm ir iespējas savus piegādes avotus dažādot.

Atkarība no Krievijas enerģētikas avotiem var negatīvi ietekmēt Latviju divos veidos. Pirmām kārtām vienīgais dabasgāzes piegādātājs Latvijai - Gazprom - kā monopolists vienmēr diktēs savu cenu un noteikumus. Mums nav iespēju izvēlēties lētāku enerģiju no citiem avotiem.

Taču ar Krievijas enerģētikas atkarību parādās otrs - politisks - risks. Latvijas atkarība no Krievijas enerģētikas avotiem var mums ne tikai dārgi maksāt naudā (monopolista diktētās cenās), bet tā var arī veidot nopietnu draudu mūsu spējai pieņemt neatkarīgus politiskus lēmumus. Pirms pāris nedēļām Krievijai izdevās pagarināt līgumu savai militārajai bāzei Ukrainā, Sevastopolē, pretim solot par trešdaļu lētākus gāzes tarifus. Ukraina bija spiesta pieņemt piedāvājumu, jo tā, tāpat kā mēs, ir 100% atkarīga no Krievijas gāzes. Taču politiskās sekas ir tādas, ka, izmantojot savu spēcīgo enerģētikas sviru, Krievija faktiski ir nostājusies Ukrainas ceļā uz Rietumiem, stingrāk pakļaujot to Krievijas ietekmei.

Lai varētu mazināt savu energoimporta atkarību, pirmais solis ir taupība.

Energoefektivitātes ziņā Latvijai vēl tāls ceļš ejams. Nedaudz pārsteidzoša ir apziņa, ka 40% no visas enerģijas Eiropā tiek patērēti mājsaimniecībās. Latvijā pārsvarā šis patēriņš ir apkures vajadzībām. Mums ir ļoti liels padomju laikos celts dzīvojamo māju fonds, un tad par enerģijas taupīšanu neviens nedomāja. Šajā ziņā ir ļoti svarīgi izmantot Ekonomikas ministrijas sniegto iespēju saņemt valsts un ES fondu atbalstu māju siltināšanai. Siltinot mājas, Latvijai ir lielas iespējas mazināt savu atkarību no enerģijas importa.

Papildus Latvijai ir arī jādomā, kādā veidā dažādot savas enerģijas ražošanas jaudas. Ir vairākas alternatīvas - Latvija var pati vai kopā ar citām valstīm piedalīties jaunas kodolspēkstacijas būvē, kā arī palielināt savu energoražošanu no avotiem, kas mums jau ir, - vējš, saule, mežs.

Par jaunu kodolspēkstacijas celtniecību Baltijas valstīs aktīvi runāts kopš mūsu iestāšanās ES, taču nekāda rezultāta nav. Kaut Latvijai šis projekts ir jāturpina virzīt, ir pilnīgi skaidrs, ka vienlaikus jāveicina arī citu elektrības ražošanas avotu attīstība.

No mūsu valsts monopola Latvenergo puses visi pēdējo gadu lielākie jaunu elektrības jaudu projekti saistīti ar Krievijas dabasgāzes izmantošanu. Mēs neko nedarām, lai plānveidīgi paplašinātu atjaunojamo resursu izmantošanu enerģētikā mūsu valstī.

Latvenergo pārstāvji bieži apgalvo, ka atjaunojamie energoresursi ir krietni dārgāki nekā, piemēram, dabasgāze. Īstenībā ir tā, ka obligātā zaļās enerģijas iepirkuma cena ir nevajadzīgi augsta jeb dāsna enerģijas ražotājiem, kas faktiski bremzē atjaunojamo energoresursu attīstību Latvijā.

Lai sasniegtu 2020. gada ES enerģētikas mērķus, Latvija ir apņēmusies palielināt savu atjaunojamo energoresursu izmantošanas procentu no 31% uz 40%. Taču, lai to panāktu, nevajadzīgi nesadārdzinot patērētājiem elektrības tarifu, nepieciešams izveidot skaidrus noteikumus atjaunojamo resursu izmantošanai enerģijas ražošanā.

Latviju gaida liels izaicinājums - mainīt iekšējo kārtību, lai plānveidīgi varētu ieviest jaunas atjaunojamo resursu jaudas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* Eiropas Parlamenta deputāts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?