Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ES komisārs par ideju skolās nepārdot frī

Tā ir ļoti laba ideja nepiedāvāt neveselīgu pārtiku, frī kartupeļus, mērces, kas faktiski var radīt arī atkarību, un likt mūsu bērniem saprast, ka viņi var ēst labu, garšīgu pārtiku bez šīm sastāvdaļām, Dienai saka Eiropas Savienības veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli, jautāts, kā vērtē Latvijā aktuālo ieceri skolu ēdnīcās aizliegt frī, kečupu, desu izstrādājumus un noteikt uztura normas. Šādus valdības noteikumus patlaban izstrādā Veselības ministrija (VM).

Komisārs Dž. Dalli arī norādīja, ka ļoti svarīgi jau no paša sākuma bērniem ieaudzināt izpratni pat veselīgu pārtiku, «tas ir patiešām liels ieguldījums veselīgākai populācijai katrā valstī».

Latvijā patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie valdības noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. «Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uzturvērtība - cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,» stāsta Ilze Straume, VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja. VM plāno rekomendēt ieteicamos produktus skolēnu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.

Visdrīzāk oktobra sākumā šo projektu varētu skatīt valsts sekretāru sanāksmē, līdz gada beigām noteikumi jāskata valdībai, lai dzīvē tos ieviestu jau nākamajā mācību gadā. VM patlaban gaida rekomendācijas no Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas, kura apkopo skolu ēdināšanas vietu viedokļus. «Zināms, ka dažas skolu ēdnīcas ir ļoti atbalstošas, dažas savukārt uzskata, ka var noteikt, ka cīsiņus var piedāvāt ne biežāk kā divos mēnešos, nevis nemaz nepiedāvāt,» saka I. Straume. Viņa pieļauj, ka varētu nedaudz mīkstināt «aizliegto ēdienu» saraksta principus, taču VM no idejas par veselīgu pārtiku skolās noteikti neesot atkāpusies. Pirms dažiem gadiem ar VM iniciatīvu no skolu kafejnīcām «padzina» pārsaldinātos dzērienus un čipsus.

Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits, kurš ir pret ieceri aizliegt skolu ēdnīcās konkrētus produktus, saka: nav veselīgu vai neveselīgu produktu, ir sabalansēta ēdienkarte un veselīga dzīvesveida principi. «Ne tikai frī, arī parastus kartupeļus var savārīt eļļā un padarīt neveselīgus,» viņš atzīst. Par labāku risinājumu D. Šmits uzskata konkrētu prasību izvirzīšanu skolu ēdnīcās pasniegtajai pārtikai, «piemēram, cīsiņos jābūt 95% vai 100% gaļas, nevis teikt, ka cīsiņš ir vienkārši slikts».

Izpētīts, ka Latvijā apmēram piektdaļai pirmklasnieku ir liekais svars, desmitajai daļai - nepietiekams svars. VM speciālisti zina teikt, ka aptaukošanās problēma var rasties, ja bērns skolā pilnvērtīgi nepaēd un mājās saēdas našķus, kā arī mazkustīga dzīvesveida ietekmē. Pirms dažiem gadiem veikts pētījums liecināja, ka Rīgā gandrīz puse bērnu neapmeklē fizkultūras stundas - gan attaisnotu, gan neattaisnotu iemeslu dēļ. Uz jautājumu, kā padarīt fizkultūras stundas skolēniem pievilcīgākas, ES komisārs Dž. Dalli Dienai uzreiz uzsvēra, ka noteikti nav eksperts fizkultūras stundu jautājumos, taču pieļāva: «Ja varētu pārvērst fizkultūras stundas par ko līdzīgu spēlei, domāju, skolēniem daudz vairāk patiktu vingrinājumi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?