Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

ES pieņem ekonomiskās sankcijas pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien teikušas stingru «jā» līdz šim bargākajām sankcijām pret Krieviju saistībā ar tās īstenoto Krimas pussalas aneksiju un atbalsta sniegšanu promaskaviskajiem separātistiem Austrumukrainā. Brisele beidzot iedarbinās tā saukto sankciju trešo līmeni, kas skars finanšu, enerģētikas un militāro sektoru. Jaunās sankcijas apstiprināja vakar notikušajā 28 ES dalībvalstu vēstnieku sanāksmē Briselē. Paredzēts, ka tās stāsies spēkā ceturtdien, bet pēc trīs mēnešiem sankcijas tiks pārskatītas.

Tālejošs un tūlītējs efekts

Briselē pieņemtās sankcijas paredz, ka ES Krievijas valstij piederošajām bankām un uzņēmumiem liegs pieeju Eiropas finanšu tirgum. Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermanss paziņojis, ka šim solim būs «tālejošs un tūlītējs efekts», vēsta Reuters.

Tāpat ES dalībvalstis nevarēs pārdot ieročus un militāro aprīkojumu Maskavai. Tas gan, visticamāk, neattieksies uz spēkā esošajiem līgumiem, tādēļ Francijai nebūs liegts pārdot Krievijai divus helikopteru bāzes kuģus Mistral. Sankcijas attieksies arī uz dubultā pielietojamu preču un augsto tehnoloģiju, tostarp naftas ieguves tehnoloģiju, pārdošanu Krievijai.

Līdz šim ES sankcijas nesniedzās tālāk par atsevišķu ar Kremli un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātu personu kontu iesaldēšanu un ieceļošanas aizliegumu. Daudzu ES dalībvalstu ciešās ekonomiskās saites ar Krieviju kavēja ķerties pie sankciju «trešā līmeņa», tomēr 17. jūlijā notikusī traģēdija, kad, kā uzskata vairums rietumvalstu, promaskaviskie separātisti virs Austrumukrainas notrieca aviokompānijas Malaysia Airline pasažieru lidmašīnu ar 298 cilvēkiem uz borta, mainīja ES līderu domas.

Pirmdien vēlu vakarā Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Itālijas un ASV līderi videokonferencē vienojās, ka pieņems stingrākas sankcijas pret Krieviju, kas arī pēc aviolainera notriekšanas nav izrādījusi vēlmi deeskalēt situāciju Austrumukrainā un turpina separātistu apgādāšanu ar ieročiem un kaujiniekiem.

«Līderi bija vienisprātis, ka tādēļ starptautiskajai sabiedrībai ir jāliek Krievijai maksāt dārgu cenu un ES maksimāli ātri ir jāvienojas par nopietnām sankcijām pret atsevišķām nozarēm,» pēc piecu valstu līderu neklātienes sarunas paziņoja Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona birojs.

Savukārt Baltais nams solīja, ka gadījumā, ja ES apstiprinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, arī Vašingtona nāks klajā ar papildu sankcijām. «Mūsu nolūks nav sodīt Krieviju, bet skaidri norādīt, ka tai ir jāpārtrauc atbalstīt separātistus un jāizbeidz destabilizēt situāciju Ukrainā,» paziņoja Baltais nams.

Negatīvi ietekmēs arī ES

Portāls Euobserver.com, atsaucoties uz avotiem ES, ziņo, ka «trešā līmeņa» sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku būs milzīga. Šajā gadā sankciju dēļ Krievija varētu zaudēt 23 miljardus eiro, kas ir aptuveni 1,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IK), bet nākamgad zaudējumi varētu sasniegt 75 miljardus eiro (4,8% no IK). The Economist uzbur vēl drūmāku ainu - izdevums ir aprēķinājis, ka sankciju dēļ Krievijas uzņēmumu zaudējumi var sasniegt 744 miljardus eiro.

Skaidrs, ka sankcijas atstās negatīvu ietekmi arī uz ES dalībvalstu ekonomiku. Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka sankciju dēļ ES 2014. gadā zaudēs 40 miljardus eiro (0,3% no bloka IK), bet 2015. gadā - 50 miljardus eiro jeb 0,4% no IK.

Vairāki Rietumeiropas uzņēmumi, piemēram, britu enerģētikas milzis BP, kas kontrolē 20% akciju Krievijas enerģētikas uzņēmumā Rosņeft, un Francijas lielākais autoražotājs Renault, kam pieder rūpnīcas Krievijā, brīdinājuši, ka sankcijas tiem nesīs milzu zaudējumus, kuru dēļ tiem var nākties atlaist tūkstošiem darbinieku.

ES varenākās ekonomikas Vācijas lielākie rūpniecības uzņēmumi, kuri nozīmīgu daļu produkcijas eksportē uz Krieviju, apzinās, ka sankcijas viņiem nesīs lielus zaudējumus, tomēr atbalsta vai vismaz samierinās ar tām. «Ņemot vērā pēdējos notikumus Ukrainā, sankcijas bija nenovēršamas,» apgalvo Vācijas mašīnbūves asociācijas, kas apvieno 3000 uzņēmumu, vadītājs Haness Hese.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?