Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Es varētu kalnus gāzt!

Pirmoreiz liepājnieci Birutu Bērzi satieku Latvijas Nacionālajā operā Pieslēdzies, Latvija! noslēguma pasākumā, uz kuru aicināti datorprasmes apguvušie seniori. Viņa izstaro šarmu un enerģiju. Pārliecību par sevi un jauneklīgu ieinteresētību. Izrādās, jau apgūtais datorapmācību kurss ir bijusi tikai viena no seniores daudzpusīgajām nodarbēm viņas bez piecām minūtēm 70 gados. «Es nepazīstu tādu vārdu kā nogurums - varētu kalnus gāzt!» saka Birutas kundze, «bet enerģija ir jāģenerē pašam. Un iedvesmas avoti arī jāmeklē pašam. Man tas ir teātris, klasiskā mūzika un baznīca.» Bet ne tikai.

Sievišķīga motivācija

Mēs satiekamies Rīgā - Biruta bieži mēro garo ceļu no Liepājas, lai apmeklētu kādu kultūras pasākumu. Uz Rīgu seniore dodas kopā ar savu uzticamo četrkājaino pavadoni čivavu Simbu, ko tad atstāj pie meitas. Sunītis nav iemesls, lai tāpēc sēdētu mājās. «Es bieži savām draudzenēm, kas sūdzas par vientulību, saku, lai taču paņem mazu sunīti!» teic Biruta Bērze. Par vientulību viņa nesūdzas - dzīve visapkārt piedāvājot tik daudz iespēju!

Biruta nespēj iedomāties, ka dienas varētu vadīt rāmi, guļot līdz deviņiem rītā. Viņa ceļas jau sešos. Sāk ar norūdīšanos - pēc dušas skalojas ar pilnīgi aukstu ūdeni un, kā pati atzīst, ar kāru aci noraugās uz ziemas peldētājiem roņiem, tomēr pievienoties neuzdrošinās. Ikrīta rituāls ir arī sulu tūre: «No decembra līdz aprīlim spiežu svaigu burkānu un ķirbja sulu. Pievienoju pilīti eļļas un izdzeru tukšā dūšā, tas uzmundrina.» No kafijas Birutas kundze neatsakās, bet no smalkmaizītēm gan. «Tagad ieturu franču dietologa Pjēra Dikāna diētu. Ļoti efektīva! Kad vēlamo svaru nostabilizē, tas saglabājas līdz mūža galam. Esmu izmēģinājusi daudz diētu, šī ir vienkāršākā. Ne jau pēc modeles auguma tiecos, nē, man motivācija ir iekļūt atpakaļ mīļākajās drēbēs,» pasmaida Birutas kundze un piebilst: «Izlaisties var ļoti ātri. Tāpēc vajadzīga pašdisciplīna.»

Papildus seniore ik dienu iet stundu garās pastaigās, vingro un nūjo! Bilstu - ne katram viņas vecumā izdodas saglabāt tik dinamisku dzīvesveidu. «Tie laikam ir gēni,» atbild Birutas kundze, «kad biju maziņa, stāvēju ar krūzīti pie gotiņas. Mamma teica - katru dienu jāizdzer krūze tikko slaukta piena. Tas ir tāds stiprs pamats veselībai - es nekad dzīvē neesmu ņēmusi slimības lapu.»

Ar enerģiju un pacietību

Birutas bērnība pagājusi Kuldīgas pusē - vecāku lauku saimniecībā ar govīm, cūkām, aitām, trušiem, pīlēm, zosīm. Birutai interesējusi vēsture, bet pēc Aizputes vidusskolas beigšanas ceļi aizveduši uz Liepāju, kur dzīvojusi tante. «Rudenī strādāju sezonas darbu Liepājas cukurfabrikā, tad sezona beidzās, tante aizgāja uz darbu un es, tāds astoņpadsmitgadīgs skuķis, paliku mājās, tikai ar vidusskolas diplomu kabatā - pat nezināju, kur gribu strādāt,» atceras Biruta. «Paņēmu telefongrāmatu un sāku zvanīt. Sazvanīju patērētāju biedrību, un mani uzaicināja uz pārrunām. Tolaik Liepājā tika atvērts lielais Kurzemes tirdzniecības centrs, un jaunās meitenes no vairumtirdzniecības bāzes uz turieni aizgāja strādāt par pārdevējām. Arī no grāmatvedības. Mani aizsūtīja pie galvenās grāmatvedes. Un man laimējās - galvenā grāmatvede bija ļoti zinoša, ievadīja grāmatvedības pasaulē. Viņai esmu ļoti pateicīga!»

Biruta smej - par to, kā sākumā gājis, varētu grāmatu sarakstīt, taču ciparu pasaulē ielauzusies un palēnām nonākusi līdz apavu noliktavas pārzines amatam. Paralēli pabeigusi Rīgas Kooperatīvo tehnikumu un šajā darbā nostrādājusi visu mūžu, līdz sākusies privatizācija un bāzi likvidēja. «Bet es nekad neesmu sēdējusi bez darba ilgāk par vienu dienu. 90. gadu vidū mani uzaicināja strādāt privātajā lauksaimniecības preču veikalā. Tas bija mans otrs pārbaudījums - pirmais ar grāmatvedību, un šis - ar lopbarību, lauksaimniecību, no kuras neko nesapratu. Bet man atkal laimējās - bija labs darbaudzinātājs, un tur nostrādāju astoņus gadus,» stāsta Biruta. Arī būdama pensijā, seniore strādā par apkopēju: «Nevaru iedomāties, ka man tagad nebūtu darba, uz kuru iet strādāt. Esmu ļoti enerģiska un arī pacietīga.»

Neprasa materiālo

Taujāju, kā Biruta notur līdzsvarā savu emocionālo pasauli. «Galvenais, nepieņemt neko negatīvu. Jā, mani ļoti interesē politika. Bet cilvēkiem Latvijā viss ir slikti - šīs domas nonāk Visumā, līdz ar to nekas labs arī nebūs. Ir jāmaina domāšana! Nedrīkst domāt to sliktāko, pat ja esi slims, pat ja ļoti slims, sev jāsaka: viss ir labi! Pašam sevi jācenšas uzlādēt pozitīvi,» uzskata Biruta. Viņa spēku un enerģiju smeļas teātrī un baznīcā. «Bez tā nevaru! Jau ienākot mūsu, Liepājas teātrī, sajūtu to īpašo auru. Apmeklēju visus Liepājas Simfoniskā orķestra koncertus. Bet baznīca dod iekšējo spēku.»

Pirms diviem gadiem Birutai bijis mērķis aiziet svētceļojumā uz Aglonu. «Un es aizgāju! Jūs pat nevarat aptvert, kāda ir sajūta! Tā bija garīga attīrīšanās. 27. jūlijā izgājām no Liepājas un 13. augustā ienācām Aglonā. Gāju kopā ar jauniešiem, manā vecumā bija vēl pāris cilvēku - viņi gan kājām neizturēja līdz galam. Bet tie jaunieši - toreiz domāju, vai tiešām viņi dzīvo Latvijā? Tik gaiši! Vēl tagad satiekoties, sirsnīgi apkampjamies. Jā, fiziski bija grūti, bet izturami. Arī šogad esmu apņēmusies iet kājām uz Aglonu.»

Tāpat pirms pāris gadiem Biruta nolēmusi Līgo vakaru pavadīt savā, Gudenieku baznīcā, kur tikusi kristīta, iesvētīta un laulāta. Tas ir netālu no Grobiņas - visu nakti pavadījusi nomodā un Jāņu rītā uz Liepāju devusies kājām. «Biju tik laimīga savā baznīcā! Tik sen tajā nebiju bijusi. No rīta visi gāja gulēt un man teica: «Tu neaiziesi, labāk ej gulēt.» Bet es izgāju un, kā vienmēr, sev teicu: «Dievs, vadi mani! Tu zini labāk par mani, varēšu aiziet vai ne.» Varēju. Es nekad Dievam neprasu materiālas vērtības. Nekad. Prasu: «Vadi mani, kā uzskati par pareizu.» Un es izjūtu to, ka mani vada kāds spēks. Liek darīt. Un, ja ko neizdaru, tad nožēloju.» Atvadoties Biruta Bērze vēl noteic: «Mums nav tādas lietas, ko nevarētu. Visu mēs varam. Tikai ļoti jāgrib un jāvēlas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biruta Bērze

Dzimusi 1944. gada
1. jūnijā Kuldīgas rajona Klosteres ciemā
Pabeigusi Aizputes vidusskolu
Liepājas rajona Patērētāju biedrības vairumtirdzniecības bāzē nostrādājusi no 1963. līdz 1996. gadam.
1970. gadā pabeigusi Rīgas Kooperatīvo tehnikumu (rūpniecības - pārtikas prečzine)
No 1996. gada strādā Liepājas Kurzemes apgabaltiesā par apkopēju
Hobiji - ceļošana, teātris, koncerti, grāmatas
Ir dēls, meita, četri mazbērni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?