Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ēst ar rokām

«Ko man tagad darīt?» Silvija ir mazliet samulsusi. Viņas priekšā uz galda izklāta koši zaļa banāna lapa, uz kuras apkalpotājs liek rīsus un neskaitāmas čupiņas ar krāsainām, kairinoši smaržojošām mērcēm. Nemana ne karotes, ne dakšiņas - šajā restorānā to vienkārši nav.

«Vai tiešām man būs jāēd ar rokām?»

Mēs esam nonākuši pašos Indijas dienvidos - Keralas štatā, Trivandrumas (Thiruvananthapurama) pilsētā. Veģetārais restorāns Anapoorna atrodas galvenajā pilsētas ielā - Mahatma Gandy jeb vienkārši MG road, blakus lielākajam universālveikalam Big Bazar. Patiesībā tā ir ēstuve, kurā dienas vidū pasniedz vietējo iedzīvotāju tik iecienīto meals - vārītus rīsus ar dažādās mērcēs sautētiem dārzeņiem un mazu rūgušpiena tasīti. Šādas pusdienas maksā 40 rūpiju jeb 45 santīmus. Papildu porcija - par brīvu.

Silvijai šeit viss ir pirmo reizi - viņa pirmo reizi ir Indijā, pirmo reizi nogaršo meals un pirmo reizi restorānā ēd ar rokām.

Apkārtējie uz mums skatās ar neslēptu interesi, redzot mūsu neveiklās kustības, jaucot rīsus ar dārzeņiem un mērcēm.

Raugoties no rietumnieka skatpunkta, Anapoorna ir zaļās domāšanas ekstrēms. Ēdieni tajā ir pilnīgi veģetāri, nav pat olu. «Lietotos traukus» - banānu lapas - ar visām ēdienu atliekām izbaro govīm. Uz galda nav arī salvešu, toties ir iespēja nomazgāt rokas gan pirms, gan arī pēc ēšanas.

Patiesība gan ir tāda, ka par ekoloģiju neviens šeit nav aizdomājies. Ēst ar rokām no banānu lapas kastās sadalītajiem hinduistu ticīgajiem nozīmē izvairīties ne tikai no fiziskās, bet arī garīgās aptraipīšanās. Pat ja restorānu pavāri - kā likums - pieder pie augstākās braminu kastas, kāda ir garantija, ka no mana šķīvja (lai arī nomazgāta) pirms tam nav ēdis zemākas kastas cilvēks vai pat (kādas šausmas!) nepieskaramais.

Bet daudzi neuzticas pat tādiem iestādījumiem kā Anapoorna. Lielpilsētā Bombejā katru dienu miljoniem sainīšu ar mājās gatavotu maltīti pa īpašu izplatīšanas tīklu atrod savu ceļu pie rūpnīcu strādniekiem un biroju klerkiem.

Rīsi ir pazuduši, no mērcēm palikuši vien dzelteni un oranži plankumi. Mēs pārlokām nu jau «iztukšoto» banānu lapu uz pusēm. Tā ir zīme «lietoto trauku» novācējam, ka maltīte ir beigusies.

«Kā garšoja?»

«Lieliski! Un zini, ko es iedomājos? Mēs taču sviestmaizes arī ēdam ar rokām!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?