Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Fukši staigā... pamperos!

SMILTENE. Bail no zobārstiem?

Sveiks, krāsainajā rudenī! Aizvadītajā nedēļā mēs, vidusskolēni, piedalījāmies Zinātnieku naktī Rīgā. Mūsu pirmais pieturas punkts bija Stomatoloģijas institūts, kur pirmo reizi mūžā pamēģinājām, kā tas ir - urbt zobus, tīrīt zobu kanālus un likt plombes. Ja, ieejot telpā, man bija bail no zobārstniecības iekārtu radītās skaņas un tā, kas man būs jādara, tad, izejot ārā, varēju droši teikt: es to paveicu! Tagad arī es nebaidīšos iet pie zobārsta. Pēc tam mēs devāmies uz Rīgas Stradiņa universitāti, arī tur uzzinājām daudz jauna, piemēram, kā uztaisīt mākslīgās asinis un kā agrāk taisīja zāļu tabletītes. Savukārt Ķīmijas fakultātē iepazināmies ar jauno ķīmiķu eksperimentiem. Tiešām interesanti!

Taču svētdienas vakarā Smiltenes kapos bija svecīšu vakars. Vakarā ieejot kapos, viss tik patīkami smaržoja! Visi kapi bija tik skaisti izgaismoti! Tas ir viens no skaistākajiem vakariem rudenī.

Dita Pētersone, Smiltenes Centra vidusskola

VALKA. Dzejas nakts uz paklājiņa

Aizver acis un iztēlojies: gaitenis ar lieliem logiem, skola, vēla vakara stunda, sveces un dzeja. Izklausās burvīgi, vismaz man noteikti! Vēl joprojām esmu tā vakara sajūtās, cik tas bija maģiski, skaisti. Sēdējām uz paklājiņa, dzērām tēju, lasījām, klausījāmies dzeju un runājām. Runājām par visu. Manā skolā Dzejas nakts notika kopā ar dzejnieci, latviešu valodas skolotāju Ivetu Ratinīku. Šī bija lieliska iespēja lasīt plašākai auditorijai vai nu savus darbus, vai kādu iemīļotu cita autora darbu. Pēc tam savu dzeju mums lasīja arī pati Iveta. Pārliecinājos, cik interesanta personība un gudrs cilvēks ir viņa! Tik daudz ko no stāstītā un lasītā var izlobīt par dzīves uztveri, kas atšķiras no pierastās. Mums katram reizēm der palasīt dzejas darbus, tie aizkustina, aizķeras sirdī un reizēm maina dzīves uztveri. Lasi dzeju kopā ar draugiem uz paklāja sveču gaismā - lūk, tā ir īstā atmosfēra!

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzija

VENTSPILS. Pilsēta, kurā atgriezties

Nedēļas nogali pavadīju Ventspilī - kopā ar klasi divu dienu ekskursijā. Pirmo apskatījām Laumu dabas parku, kurā mums izrādīja bišu taku. Tagad zinām it visu par bišu dzīvi. Devāmies uz Rakstnieku māju Ventspilī, kura šogad nosvinēja piecu gadu jubileju. Rakstniekiem šī vieta patīk miera un klusuma dēļ. Pabijām Pārventas bibliotēkā - ja tāda būtu katrā pilsētā, bērni bibliotēkā uzturētos biežāk. Visus pārsteidza no būvgružiem uzbērtais kalns, kas ir aptuveni 50 m augsts. Uzkāpjot paveras brīnišķīgs skats. Bet vakarā devāmies uz Ventspils molu. Gide teica: «Ventspilī neesi bijis, ja neesi uzkāpis kalnā un apskatījis molu.» Otrajā dienā apmeklējām planetāriju. Tas tik bija kaut kas! Klausījāmies un griestos iekārtotā ekrānā skatījāmies dažādas lietas par kosmosu un astronomiju. Mums parādīja iepriekšējās nakts zvaigžņu stāvokli, planētas un zvaigznājus. Pēc tam devāmies uz Amatu māju, kur piedalījāmies Hercoga laiku mācību stundā, kuru mums pasniedza ventiņu dialektā, un vēl braucām ar mazbānīti. Iesaku katram apmeklēt šo vietu. Ventspils ir pilsēta, kur noteikti vēlos atgriezties.

Laine Karlsone, Salacgrīvas vidusskola

KULDĪGA. Dzeja skaista jebkurā valodā

Bagātīgu emociju klāstu piedzīvoju Eiropas Valodu dienu 2011 pasākumā Kuldīgā. Sākumā šķita - būs parasts dzejas pasākums, taču kļūdījos! Bija lieliska iespēja baudīt dzeju grieķu, spāņu, itāļu, ungāru un franču valodā. Dzirdot, cik labi tas izklausās, pašai radās vēlme sākt mācīties runāt franciski. Arī Valodu dienu rīkotāja atzina, ka franču - mīlas - valoda, viņai šķiet pati skaistākā. Bet! Gandrīz piemirsu - itāļu dzeju lasīja pats Latvijā dzīvojošais itālis Roberto Meloni! Klātesošās meitenes burtiski kusa viņa klātbūtnē...

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskola

KRĀSLAVA. Vienotības diena

23. septembris bija Baltu vienotības diena. Draugi lietuvieši no Visaginas uzaicināja mūs, Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolēnus, ciemos, lai mācītos viens otra valodu, kultūru, tradīcijas, kā arī vienotos draudzības mačos basketbolā un volejbolā. Sagaidīšana bija ļoti viesmīlīga - mūs pacienāja ar pašceptiem ābolu pīrādziņiem un siltu tēju. Katram pat bija balta krūzīte un karotīte, tāpēc jutāmies gaidīti viesi. Kad bijām ieturējušies, devāmies mācīt viens otram savu valodu. Tagad mēs zinām pāris frāžu un pa kādai dziesmai lietuviski. Savukārt koncertā pārliecinājāmies, ka ārpus Latvijas mūsu tautas dejas ir lielā cieņā - lietuvieši bija sajūsmā un visu laiku mums aplaudēja! Sporta sacensībās gan sapratām, ka Visaginas visusskolā ir labāki volejbolisti, tomēr šī sporta veida meiteņu pārsvars ir Krāslavā, un arī basketbolu mūsu zēni spēlē labāk. Tam visam sekoja ekskursija pa pilsētu un diskotēka, kurā bija dzīvā mūzika. Tas tiešām bija lieliski - lietuvieši mums paliks atmiņā kā ļoti labsirdīgi un viesmīlīgi cilvēki. Līdz nākamajai reizei, Visagina!

Evelīna Puzo, Krāslavas Valsts ģimnāzija

LIEPĀJA. No sirds izbaudīts

Liepājā E. Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas koncertzālē norisinājās muzikāls dzejas vakars, kas bija veltīts Aleksandram Čakam 110. jubilejā. Baudu skatītājiem dāvāja mūzikas skolas audzēkņi, zvanu koris un Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni. Miglā asaro logs liegās saksofona skaņās, kontrabasa dobjā čīgāšana un zvanu skaņas... No sirds izbaudīju A. Čaka dzeju!

Anete Jaunzeme, Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

ROJA. Ar vecuma ierobežojumu!

Rojas kultūras centrā notika izrāde Tētis - pasaulē populārajā stand-up žanrā ar viena aktiera uzstāšanos. Arī es devos uz šo «humora pilno pētījumu par vīrieša būtību». Izcilais aktieris Ainārs Ančevskis spēja uzjautrināt un ik pa laikam centās iesaistīt publiku, uzdodot jautājumus. Žēl, ka vietējie līdz galam nenovērtēja šo kultūras pasākumu, jo bija arī tukšas vietas. Ja jums ir iespēja apmeklēt šo izrādi, noteikti nepalaidiet to garām, nenožēlosiet! Tikai, manuprāt, šai izrādei gan jābūt ar vecuma ierobežojumu, teiksim, no 16 gadiem.

Madara Krišjāne, Rojas vidusskola

DOBELE. Vairāk smaidu!

Pagājušo nedēļu aizvadījām ārzemju zīmē. Dobeli apciemoja viesi no Turcijas, Portugāles un citām valstīm, kuri pirmsskolas izglītības iestādē Zvaniņš ieradās, lai kopā ar latviešu kolēģiem diskutētu par bērnu grāmatām un to tapšanu. Ārzemju viesus ar nelielu ieskatu Latvijas kultūrā iepazīstināja Dobeles Valsts ģimnāzijas zēnu ansamblis un deju kolektīvs Solis. Bet nedēļas nogalē paši dobelnieki devās ārpus dzimtās zemes, proti, pūtēju orķestris Dobele brauca uzstāties uz Jonišķiem. Lietuvieši atzinīgi novērtēja orķestra sniegumu un izteica vēlmi, lai dobelnieki vēl kādreiz viņus apciemo.

Nu, ko - astronomiskais rudens ir sācies. Kaut rudens vēji pieņemas spēkā un lapas vairāk ir redzamas jau uz zemes, nevis kokos, nav pamata bēdāties. Vairāk jāsmaida un jāizbauda Latvijas zelta rudens!

Jānis Skrebels, Dobeles Valsts ģimnāzija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?