Francijas vīni, pateicoties nepārspējamajai elegancei, sen ir spējuši ieņemt noteicošo vietu šajā izvēlē.
2011 Chablis Saint-Pierre Rᅢᄅgnard, Burgundija, Francija - baltvīns.
Rᅢᄅgnard vīna darītava ir viena no senākajām un prestižākajām Šablī apgabalā. Uzņēmuma vēsture aizsākusies 1860. gadā, kad Zᅢᄅphir Regnard dibināja uzņēmumu. Nozīmīgs pagrieziens attīstībai notika pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā, kad namu savā īpašumā iegādājās barons Patriks de Laduseta, turpinot kopt senās tradīcijas, saglabājot raksturīgo vīnu stilu, tomēr ieviešot korekcijas tehnoloģiskajos procesos, izmantojot jaunākos sasniegumus vīnu industrijā - nerūsējošās tērauda fermentācijas tvertnes ar kontrolējamu temperatūras režīmu, kā arī īpašu apgaismojumu, lai dienasgaisma minimāli ietekmētu vīna materiālu.
Vīndara radīto mirdzoši dzelteno Chablis Saint-Pierre toņu paleti papildina zaļganais nokrāsu niansējums. Savaldīgā un reizē rosinošā vīna smaržā izpaužas viegls ābolu un minerālu toņu salikums, kurš mijas ar pikantu citrusu niansēm. Garša ir izteikti tīra, labi veidota. Vīns nav iepazinis ozolkoka mucas pieskārienu. Apvienojumā ar jūras veltēm, īpaši austerēm, tas pilnībā atklāj savu būtību.
2010 Les Abeilles de Colombo, Ronas ieleja, Francija - sarkanvīns.
Svētkos lieliski iederēsies vīns no vienas no pēdējos gados ekspertu un kritiķu visvairāk vērtētajām Ronas ielejas vīna darītavām, kur saimnieko Kolombo ģimene. Tā ir samērā jauna, izveidota pagājušā gadsimta 80. gadu otrajā pusē. Uzņēmuma vīni mūsdienās iekarojuši daudzu vīna topu virsotnes. Vīndara filozofija ir klasiska - saglabāt gala produktā maksimālu augļiem bagātu aromātu un garšas nianses, veidot sarežģītu un tai pašā laikā elegantu vīna stilu, celt godā līdzsvaru starp alkohola līmeni un miecvielām.
Les Abeilles (bites - franču val.) veidots no tradicionālajām Dienvidronas tumšajām šķirnes vīnogām. Vīndaris vīnam piešķīris apbrīnojami izteiksmīgu un nobriedušu raksturu. Reģiona klimatiskie apstākļi 2010. gada ražai - vēsais pavasaris, kas noteica zemo ogu ražību, lietus septembrī, ilgstoša un silta atvasara, bija izcili, lai iegūtu augstvērtīgus vīnus. Līdz ar to vīnam ir mērķtiecīgs un spraigs aromāts ar meža ogu un plūmju salikumu, ko papildina pikanta garšvielu buķete. Neiztrūkst klasisko nošu - kazeņu un upeņu, melno piparu un lakricas. Vīna mērenais miecvielu saturs padara to par nevainojamu partneri uz grila gatavotiem ēdieniem, jo īpaši jēra un cūkas gaļai, kā arī tunča filejai. Vīnogu salikums piedāvās patīkamu pavadījumu žāvētajai gaļai. Tas radīs saskaņu ar svaigiem sieriem. Vīns pilnbriedu saglabās vēl vismaz pāris gadu, taču ar ilgstošu tā uzglabāšanu gan nevajadzētu aizrauties. Lai svētki izdodas!