Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Gaida praktiskus rezultātus

Latvijas zinātnes potenciāls ir liels, un ir arī vērā ņemami sasniegumi, taču dažādos reitingos Latvija ierindojas sarakstu lejasgalos. Lai situāciju labotu un veicinātu zinātnisko institūciju un uzņēmumu sadarbību, turpmākajos septiņos gados praktiskiem pētījumiem plānots novirzīt 76,5 miljonus eiro, no kuriem lielākā daļa ir Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi. Nozarē gan nedomā, ka tas nesīs vajadzīgo izrāvienu.

Topos lejasgalā

Eiropas Komisijas nesen publicētajā ES valstu inovācijas rezultātu pārskatā Latvija glaimojošā gaismā neparādās. Mēs joprojām ierindojamies pieticīgo inovatoru grupā kopā ar Bulgāriju un Rumāniju - šo valstu sniegums inovācijās ir uz pusi zemāks nekā vidēji ES. Latvija ierindojas arī pēdējā vietā ES valstu vidū pēc uzņēmumu ieguldījumiem inovācijās. Tas nozīmē, ka pētnieku īpatsvars uzņēmumos ir kritiski zems, un nodarbinātības līmenis nozarēs, kur zinātņu devums ir būtisks, joprojām ir mazāks par vidējo ES rādītāju.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa atzīmē, ka zinātnes potenciāls ir liels un pētniekiem ir varēšana, bet ir nepieciešami līdzekļi, lai būtu iespēja izdarīt vairāk. Sarakstu apakšā Latvija atrodas, jo krīzes laikā būtībā pārtraukta zinātnes finansēšana. Pieejamie līdzekļi samazināti divas reizes. Tomēr toreiz lēmums bija pareizs attiecībā uz cilvēkresursu noturēšanu, un tagad ir iespējams šos resursus izmantot, uzskata A. Kiopa. IZM Struktūrfondu departamenta direktore Santa Šmīdlere gan norāda, ka situāciju ietekmē arī Latvijas uzņēmumu struktūra, kur ir ļoti daudz mazo komersantu, bet lielie uzņēmumi nav vērsti uz inovācijām.

Gaida praktisku rezultātu

76,5 miljoni eiro, kas paredzēti pētniecības atbalstam, ir tikai daļa no kopējā struktūrfondu finansējuma zinātnei 2014.-2020. gadam. Kopā tas ir 322,3 miljoni eiro, no kuriem 273,99 eiro ir Eiropas nauda. «Ministrija ir veikusi visus priekšdarbus, lai ES fondu administrēšanā iesaistītās institūcijas iespējami ātri varētu atlasīt projektus un jau šajā pusgadā uzsāktu finansējuma piešķiršanu zinātniskajām institūcijām un komersantiem. Tas ir būtiski, lai pārtrauktu zinātnieku aizplūšanu no nozares vai valsts,» uzskata izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

A. Kiopa skaidro, ka prioritātes būs augstas pievienotās vērtības produkti, energoefektivitāte, moderna izglītība un informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Izvirzīti arī konkrēti rezultāti, kas jāsasniedz līdz 2023. gadam. Piemēram, jārada 306 jaunas pētnieku darba vietas, jāpublicē 192 zinātniskie raksti, kā arī jāizstrādā 114 jauni produkti un tehnoloģijas, kas ir komercializējamas. Ministrija vēlētos, lai tiktu iesaistīti arī studenti, kas strādātu kā darbinieki un saņemtu par to samaksu.

Pirmos konkursus varētu izsludināt tuvāko mēnešu laikā, lai rudenī varētu pilnvērtīgi strādāt pie pētījumiem. Ministrijā paredz, ka tiks pieteikti 150-200 projektu, no kuriem pirmajā gadā plānots apstiprināt aptuveni 60. Pārējie uz finansējumu varēs pretendēt nākamajos gados.

Piliens jūrā

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis Dienai gan komentē - tas, protams, ir labs signāls, bet nav būtisks finansējuma pieaugums. Nacionālajā attīstības plānā paredzēts, ka līdz 2020. gadam zinātne saņems 1,5% no IKP, bet šobrīd tie ir 0,6% no IKP jeb piektā daļa no vajadzībām. Kā tiek iegūta pārējā nauda, tajā skaitā no ES struktūrfondiem, tiek atstāts pašu zinātnieku ziņā.

«Šī ir tā jocīgā situācija, kad jābūt pateicīgam, bet šīs summas neatrisina Latvijas ekonomikas vai pat nozares izrāvienu. Varbūt kāda atsevišķa individuāla projekta zāļu, materiālzinātnes, nanotehnoloģijas izstrādne varēs iegūt to patentējamo kvalitāti, lai izgudrojums var aiziet pasaulē un tiktu pārdots ar Latvijas marku kādam, kurš to rūpnieciski ražos un, protams, pelnīs vairāk,» saka O. Spārītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Plānotais finansējums

2016. gadā 20 milj. eiro;
2017. gadā 15 milj. eiro;
2018. gadā 10 milj. eiro;
2019. gadā 10,5 milj. eiro;
2020. gadā 10,5 milj. eiro;
2021. gadā 10,5 milj.i eiro.
Kopējais finansējums ir 76,5 miljoni eiro, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 65 miljoni eiro, valsts budžeta - gandrīz 1,9 miljoni eiro, plānotais privātais līdzfinansējums - vismaz 9,6 miljoni eiro.
Avots: Izglītības un zinātnes ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?