Tieši šī iemesla dēļ es bieži vien pērku labu dzirkstošo vīnu, nevis šampanieti.
Neesmu vienīgais, kas tā dara. Pašā Francijā šampanieti pārdod daudz mazāk nekā citus dzirkstošos vīnus. Runa ir par labi pazīstamiem Cremant, ko ražo vairākos Francijas reģionos un Luksemburgā. Tehnoloģija ļoti līdzīga, bet cena pircējam draudzīgāka. Vieni no, frančuprāt, labākajiem Cremant top Elzasā. Mans pēdējais atklājums ir Leon Beyer Cremant Alsace Brut. Man tas asociējas ar šampanieti. Šajā dzērienā ir gan eleganti, smalki burbulīši, gan viegls ziedu raksturs, gan arī rupjmaizes garoziņa. Garša sausa, citrusiem bagāta. Pēcgarša ilgstoša un nedaudz apaļīga, kas varētu liecināt par ilgstošu izturēšanu. Pārsteidzoši, bet šajā dzērienā nav nevienas no klasiskajām šampanieša vīnogām, tikai pašai Elzasai raksturīgās Pinot Blanc un Auxerrois. Malači, tā turpināt!
Maldās tie, kas domā, ka vīnziņi dzer tikai dārgus un prestižus vīnus. Ir brīži, kad gribas kaut ko vienkāršu, viegli uztveramu, kaut ko tādu, par kura garšu nav jādomā. Tieši tāds ir Sekt (dzirkstošo vīnu apzīmējums Vācijā) Henkel Rose. Tas ir pilnīgs pretstats manis iepriekš minētajam Elzasas Cremant. Tehnoloģija līdzīga Rīgas šampanietim. Arī garšā nav nekā sarežģīta. Viss ir labi sajūtams un pateikts priekšā. Tam ir patīkami rozīga lašu krāsa. Labi redzami eleganti burbuļi. Aromātā viegli citrusi ar saldenām zemeņu un aveņu notīm. Garša nav īsti sausa. Salduma ir tik daudz, lai tas nedominētu, bet padarītu šo dzērienu vieglāk uztveramu. Nekā sarežģīta: āboli, avenes, brūklenes un saldenas ledenes. Nedaudz traucē smagnējums garšā, ko rada šis saldeno ogu kokteilis. Tieši tāpēc Henkel Rose vairāk būtu piemērots ar ne pārāk saldiem augļu desertiem, nevis kā aperitīvs. Kārtīgs un kvalitatīvs plaša patēriņa produkts par labu cenu.