Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Gaidot pārmaiņu vējus

Ietekmīgākā un bagātākā sporta organizācija pasaulē tikusi pie jauna vadītāja. Piektdien Cīrihē, Šveicē, ārkārtas vēlēšanu otrajā kārtā par jauno Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) prezidentu ievēlēts Džanni Infantīno - itāļu šveicietis, kurš kopš bērnības fano par Latvijas izlases vārtsarga Andra Vaņina pārstāvēto Šveices klubu Sion.

Pagājušā gada 29. maijā uz piekto termiņu FIFA prezidenta amatā tika ievēlēts tās ilggadējais vadītājs Zeps Blaters, taču jau dažas dienas vēlāk viņš paziņoja par demisiju un nepieciešamību ievēlēt jaunu prezidentu ārkārtas vēlēšanās. Kopš tā laika FIFA skāris lērums skandālu, arestētas vairākas ietekmīgas FIFA amatpersonas, bet pats Blaters, tāpat kā Eiropas Futbola federācijas (UEFA) vadītājs Mišels Platinī, saņēma sešu gadu diskvalifikāciju no visām ar futbolu saistītām aktivitātēm.

«Draugi ir retums,» Blaters pēc Infantīno ievēlēšanas deva galveno padomu jaunajam prezidentam. Pats Infantīno pēc ievēlēšanas FIFA prezidenta amatā solīja, ka savā pirmajā darba dienā pirmdien ķersies klāt pie nepieciešamo reformu īstenošanas. «Mums jāīsteno reformas, tāpat mums arī jābūt cieņai - tādai, kādu futbolam pauž visa pasaule. Mēs atgriezīsim šo cieņu atpakaļ šai brīnišķīgajai spēlei.»

Savā pirmsvēlēšanu kampaņā Infantīno solīja naudas palielinājumu teju visām organizācijām. «FIFA ienākumi ir strauji auguši no 235 miljoniem ASV dolāru 1994. gada Pasaules kausā līdz 4,8 miljardiem 2014. gadā, taču organizācijas locekļu ienākumu palielināšanās noteikti nav bijusi atbilstoši strauja,» savā programmā norādīja Infantīno. Viena no galvenajām reformām, ko viņš vēlas panākt, ir ierobežot viena prezidenta darbības laiku līdz trīs termiņiem, kā arī visu algu publiskošana un pašreizējās FIFA Izpildkomitejas aizstāšana ar jaunu padomi, kurā katra konfederācija tiktu pārstāvēta arī ar daiļo dzimumu. Citiem vārdiem sakot, viņš solījis veicināt FIFA finanšu plūsmas caurspīdīgumu un demokrātisko principu ievērošanu, kas viņa programmā ir otrais no trīs pīlāriem.

Pirmais ir «reformas un laba vadība». Tieši FIFA Izpildkomiteja līdz šim bijusi visvairāk korumpēta, par ko neapmierināts pēc pēdējiem skandāliem bija Blaters, uzsverot, ka nav un nevar būt atbildīgs par Izpildkomitejas locekļu godīgumu, ja viņus ievēl konfederācijas. Infantīno iecerētās reformas paredz, ka visu padomes un Izpildkomitejas locekļu atbilstību amatiem pārbaudīs FIFA. Infantīno vīzijā iekļauta padome, kurā visvairāk pārstāvju (9) būtu UEFA un vismazāk - Okeānijas Futbola konfederācijai (3). Tāpat viņš vēlas palielināt neatkarīgo locekļu skaitu un ietekmi organizācijā (piemēram, Disciplinārlietu, Ētikas un Apelācijas komisija sastāvētu tikai no neatkarīgiem pārstāvjiem).

Kā trešais pīlārs viņa programmā tika minēta «futbola attīstība», un tajā paredzētās reformas galvenokārt saistītas ar finansējuma palielināšanu FIFA ietilpstošajām konfederācijām un federācijām. Tāpat vīrs, kurš lielā mērā sekmēja to, ka Eiropas čempionāta finālturnīros nu spēlēs 24 izlases, vēlas palielināt dalībvalstu skaitu Pasaules kausa finālturnīros līdz četrdesmit.

Ilggadējais UEFA ģenerālsekretārs Infantīno saņēma arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) atbalstu. Tāpat Infantīno atbalstīja arī diskvalificētie Blaters un Platinī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Džanni Infantīno

Dzimis: 1970. gada 23. martā Brigā, Šveicē
Karjera: strādājis UEFA kopš 2000. gada, bijis UEFA Juridisko jautājumu un Klubu licencēšanas komisijas direktors, ģenerālsekretārs (kopš 2009. gada)
Nozīmīgākie veikumi: Financial Fair Play izstrāde, EČ finālturnīra dalībnieku skaita palielināšana, līdzdarbošanās UEFA Nāciju līgas izveidē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?