Vērtējums:
Izcelsmes valsts:
Grieķija
Cena: Ls/kg 2,20
SIA Dienas mediji galvenais redaktors Guntis Bojārs, laikraksta Diena galvenā redaktora vietniece Vikija Valdmane un Dienas ārzemju ziņu redaktors Juris Tihonovs aklajā degustācijā, ēdot ogas un nezinot to izcelsmes valsti, par garšīgākajām atzina tās, kuras, pēc tirgotāju teiktā, nākušas no Grieķijas.
Lielās, tumši sārtās ogas, kuras izskata dēļ šajā laikā grūti sajaukt ar vietējām, visvairāk atbilda priekšstatam par garšīgu zemeni.
Vikija Valdmane atzina, ka grieķietes gan ir stingras un gaišākās ogas pat pacietas, tomēr garšo vislabāk. Arī Guntis Bojārs sākumā atzina - cieta un kraukšķīga, kas nesaistās ar zemenes garšu, tomēr beigās tieši tām piešķīra pirmo vietu. Izskata dēļ šīs būtu labas prezentācijas ogas, ko droši celt galdā.
Vērtējums:
Saldas, samērā garšīgas, taču pārāk pliekanas, pietrūkst garšas piesātinātības, nedaudz ūdeņainas 55
Izcelsmes valsts:
Latvija, Talsu puse
Cena: Ls/kg 10
Iespējams, tāpēc ka pirmās tirgū nopērkamās Latvijas zemenes augušas siltumnīcā, tās ir gaiši sārtas, nevis sulīgi tumšas, kā no Grieķijas vai Spānijas vestās. Tas varbūt sākumā nedaudz sajauca prātu ogu degustētājiem, vispirms vērtējot tās pēc izskata un smaržas.
Guntis Bojārs atzina, ka bālganais ogu izskats viņu kā patērētāju absolūti neuzrunā un arī pirmais iespaids par zemeņu garšu neglaimojošs - ūdeņainas, pliekanas. Lai gan pēc brīža, nobaudījuši poļu ogas, degustētāji atzina, ka mūsējās tomēr ir saldākas, lai gan pieskaitāmas kategorijai «zemene light». Taču, iespējams, tā ir šķirnes 'Sonata' raksturīgā garša. «Izskatās kā ziemā veikalā pirktas, bet garša nav slikta, taču nav bagātīga, ne tāda, kādu iedomājamies garšīgu zemeni,» piebilst Juris Tihonovs.
Vērtējums:
Nearomātiskas, ar neizteiktu garšu, paskābas
Izcelsmes valsts:
Polija*
Cena: Ls/kg 1,60
«Es gan nezinu, kādas izskatās siltumnīcā augušas zemenes, bet, ja vērtētu uz lauka augušas ogas, es par vietējām sauktu šīs,» Juris Tihonovs norāda uz zemenēm, kuras, pēc tirgotāju teiktā, esot no Polijas, - mazas un vidēja lieluma tumši sārtas ogas, kuras pēc pirmā vērtējuma liekas, ka smaržo vislabāk. Arī Vikija Valdmane, vizuāli novērtējusi ogas, atzīst, ka poļu zemenes pēc izskata ir vistuvāk vietējām lauka vai dārza zemenēm, taču mazāk aromātiskas. Kad viena pēc otras ogas pazūd mutē, secinājums viens - garša neizteiksmīga, īpaši, ja pirms tam nogaršotas salīdzinoši saldākās grieķu zemenes un pat latviešu «light». Juris saka - skābākās no visām, arī Guntis piebilst, varēja būt saldākas: «Pēc zemenes jau garšo, bet jūtami gliemežu sūdiņi.»
Izvērtējot Latvijas tirgos pašlaik nopērkamās ogas, Vikija Valdmane secina: «Ēst jau var, taču vislabāk tomēr pagaidīt, kad ienāksies īstas Latvijas lauka zemenes!»
* visas ogas pirktas Rīgas Centrāltirgū