Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gaisa indētājus negrib

Viss ir slikti... Ja mērķis ir izgāzties darba intervijā, tad tieši šāda attieksme ir visai drošs paņēmiens. Negatīvisms ir viens no iemesliem, kādēļ pēc pārrunām kandidāts darba piedāvājumu nesaņem, liecina kompānijas CV-Online Latvia pētījums. Pesimisms, protams, var būt dabiska reakcija uz apkārt notiekošo, taču personāla atlases speciālisti un psihologi uzsver, ka negatīvās nostājas pārvarēšana var būt izšķiroša darba meklējumos.

Meklēju vienalga ko

Cilvēki intervijās bieži stāsta sliktu par iepriekšējo darba devēju, vadītāju vai kolēģiem, sūdzas, žēlojas, savās neveiksmēs vaino citus, demonstrē aizspriedumainību, ietiepību, sava viedokļa uzspiešanu, stāsta CV-Online Latvia personāla atlases grupas vadītāja Ilze Gricius. Negatīvisma izpausme ir arī takta trūkums un nespēja uzklausīt kritiku. Daudziem iepriekšējā darbavietā bijis grūti pieņemt jauno pārmaiņu vadību, un rezultātā izveidojies konflikts, kas beidzies ar aiziešanu vai atlaišanu. «Bieži kandidāti ir vispārēji pesimistiski noskaņoti un darba intervijā izgāžas jau pirmajā jautājumā par motivāciju pieteikties, atbildot, ka meklē vienalga kādu darbu,» ieskicē I.Gricius. Nereti darba meklētāji visā vaino krīzi un ar to attaisno arī savu pasivitāti, jo «tāpat jau nav jēgas», savukārt, ja ierodas uz darba intervijām, tad neuzmanīgi lieto negatīvas nozīmes frāzes: apnika, nezinu, varbūt varētu pamēģināt, nav izaugsmes, negribu strādāt rutīnas darbus utt.

Darba devēji no šādiem negatīvistiem vairās, jo tie ar savu destruktīvo uzvedību, attieksmi vai bezdarbību viegli var sagraut kolektīva gaisotni un izraisīt pārējos paniku. «Neviens arī nevēlas pieņemt darbā tādus, kas uzņēmumā vēlas tikai «pārziemot»,» saka I.Gricius.

Tiesa, arī darba devēji grēko. Bieži viņi vēlas pozitīvi noskaņotus strādājošos, taču vēlāk paši viņus «sabojā» ar solījumu nepildīšanu, sliktu attieksmi un prasot nereālas lietas. Optimismu nogalina neskaidri un neizpildāmi pārdošanas plāni un darbiniekiem uzgrūsta atbildība par mērķiem, kas nav sasniegti vadības lēmumu dēļ.

Neiestrēgt un netēlot

Darbs ir viena no sfērām, kuru zaudējot cilvēki zaudē arī pašapziņu un ticību nākotnei, tāpēc negatīvas emocijas ir adekvāta reakcija uz notikumiem, norāda psihoterapeite Solvita Vektere. «Taču nākamā fāze pēc šādām dusmām vai skumjām ir tajās neiestrēgt. Jāpajautā sev - ko es varu darīt tālāk¥ Cilvēki, kas staigā, negatīvisma pārņemti, mīņājas uz viena pakāpiena, bet neraugās, kā tikt pa kāpnēm augstāk.» Pēc S.Vekteres novērojumiem, liela sabiedrības daļa patlaban nespēj izrauties no pesimisma, aizvainojumā slēpj bailes uzņemties atbildību, turklāt viegli padodas vēlmei iekļauties vispārējā noskaņojumā. Tomēr viņa iesaka censties atrast sevī patiesi pozitīvu skatījumu gan uz sevi un savām spējām, gan uz darba meklēšanu. «To vajadzētu uztvert distancēti un mierīgi, bruņojoties ar pacietību un mērķtiecību. Jāsaprot arī, ka mūsu uzvedība ietekmē mūsu komunikāciju. Ar neapmierinātajiem neviens negrib ilgi komunicēt. Labais pievelk labo, nauda pievelk naudu, pozitīva attieksme pret darba jautājumiem pievelk darba devēju,» saka S.Vektere, taču aicina pozitīvismu netēlot - neīstam smaidam redz cauri. Ja pesimismu pārvarēt grūti, varbūt ir vērts lūgt palīdzību psiholoģijas profesionāļiem.

Arī I.Gricius darba intervijās iesaka nekrist samākslota optimisma grāvī. «Esiet reālisti. Sagatavojieties, pozicionējiet sevi kā risinājumu uzņēmuma problēmām, izvairieties stāstīt negatīvas lietas, smaidiet, esiet atvērti un nepadodieties provokācijām, ja jums uzdod jautājumus, kuros atbilde paredzama ar negatīvu nokrāsu,» viņa uzsver. Portāls CareerBuilder.com norāda, ka uz parasto interviju jautājumu «ar kādām problēmām saskārāties iepriekšējā darbā¥» negatīvisma pārņemts cilvēks atbildēs ar sūkstīšanos, bet pozitīvi noskaņots izmantos to kā iespēju izstāstīt, kā ticis galā ar grūtībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?